Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant" av Jonas Jonasson

"Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant" av Jonas Jonasson

Eventyr for alle penga med hundreåring i rampelyset.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.04.2013


Jonas Jonasson har skrevet en debutbok som er morsom, velskrevet og særdeles underholdende. Hundreåringen fortjener alle utmerkelser og toppkarakter på bestselgerlister den har mottatt så langt, og enda litt til.

 

Hundreåringen som hoppet ut igjennom vinduet og forsvant

Etter et langt og begivenhetsrikt liv havner Allan Karlsson på gamlehjem, hvor han tror han snart skal ende sine dager. Problemet er bare at helsa nekter å svikte. En dag fyller han ubønnhørlig hundre år. Pomp og prakt, ordfører, lokalavis og bløtkake venter, men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut gjennom vinduet.

 

Boken handler om Allan Karlssons månedslange reise gjennom Sverige, med en stjålet koffert på armen og både politiet og en motorsykkelbande på nakken. Vi følger Allans liv gjennom det voldsomme 1900-tallet, der han livlig har tatt del i flere viktige hendelser, blant annet utviklet atombomben, planlagt - og avverget - et attentat mot Winston Churchill og sunget svenske drikkeviser med Stalin.


 

Et vidt karakterspekter med herlige personlige trekk

Allan Karlsson er en merkverdig mann som evner å være apatisk i de mest forvirrende og vanskelige situasjoner. Hans livsfilosofi “Det er som det er, og blir som det blir” sier mye om hans karakter.

 

"Selv lå Allan sammenkrøpet bak utedoen uten å hverken se eller høre. At noe hadde gått galt, skjønte han først da han kom tilbake til gropen for å vurdere sprengingen. Der lå grossererens automobil spredd utover halve gropen, og her og der også deler av grossereren selv. Like ved huset hadde grossererens hode landet mykt på en gressflekk. Der lå det og stirret på ødeleggelsene med et tomt blikk. - Hva hadde du i grusgropen min å gjøre? spurte Allan. Grossereren svarte ikke."

 

Farens ideologiske begjær gjør tilsynelatende enfoldige Allan immun mot enhver ideologi, noe som gjør seg godt på hans mange møter med politiske ledere som Stalin og President Truman.

 

På flukt gjennom Sverige møter Allan ingen ringere enn Julius Jonsson en eldre kar med småkriminelle tendenser som gjerne henger seg med både for selskapets skyld og koffertens innhold. Flere morsomme karakterer slenger seg med på veien og former en artig gjeng mennesker med litt av hvert og sture med.

 

Reise

Reise står som et sentralt tema i "Hundreåringen" ettersom boka tar for seg flukten gjennom Sverige med politi og motorsykkelbande på nakken. Her fortelles det også om hovedpersonens reise gjennom det 20. århundre, fra en verdensdel til en annen. Boka tar ikke opp noen særskilte spørsmål, men konstaterer heller at alt er mulig og at eventyret er ikke slutt før det er slutt.

 

Språk

Forfatteren slentrer rolig, men muntert gjennom boka. Han forteller på en slik lun måte at vi ser det komiske i alt, selv om situasjonen er aldri så hektisk. Jonasson bruker alle tenkelige virkemidler for å gjøre språket humoristisk, spesielt mye benytter han virkemidlene ironi og metaforer. I 3. person ser vi ned på Allans reise og mange minner, men får ikke noe mindre innblikk i hovedpersonens hode enn om boka hadde vært skrevet av Allan selv.

 

Jonas Jonasson - storslagen debut!

Per Ola Jonas Jonasson er en svensk journalist og forfatter. Han møtte veggen i 2002, sluttet i mediebransjen og flyttet til Sveits. Der begynte arbeidet med debutromanen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Boka har gått til skyene på alle topplister i Sverige og det planlegges nå filmatisering av historien om Allan Karlsson. Jonasson jobber for tiden med sin andre roman, vi venter i spenning.

 

Eventyr for alle penga

Hundreåringen er virkelig en herlig bok som jeg anbefaler på det sterkeste. Boka passer lesere av alle slag, men er kanskje mer passende for eldre lesere eller historisk interesserte. Moralen i boka kommer godt frem; Alt er mulig, selv for en hundreåring med svake ledd. Eventyret er ikke slutt før det er slutt. Allan Karlssons livsfilosofi "Det er som det er og blir som det blir" virket inspirerende, i hvert fall på meg. Jonassons skrivemåte kan være litt for langtekkelig til tider, men det er overlevbart for de fleste engasjerte lesere. Historien er såpass fengende at slike detaljer blir lite merkbare. Alt i alt sitter du igjen med en skikkelig god-følelse og masse pågangsmot etter siste side.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil