Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Impresjonismen

Impresjonismen

Tekst om impresjonismen som epoke, og om kunstneren Claude Monet.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.04.2013
Tema
Kunst

Impresjonismen er en kunstepoke som startet i Frankrike i 1870-årene. Den har fått sitt navn etter Claude Monet`s bilde Impression. Impresjonisme betyr inntrykk og kunstnerne var veldig opptatt av det øyet kunne se og spesielt lyset.

 

Siden de impresjonistiske kunstnerne var svært opptatt av lyset, malte de gjerne det samme motivet flere ganger, men på forskjellig tid av døgnet for å få et annet lys, og dermed en helt annen stemning.  De satt ofte ute å malte for å male nøyaktig det de så. Siden lyset endrer seg så fort, måtte de male fort og la større vekt på å få frem de riktige fargene enn de små detaljene.

Det som kjennetegner maleriene fra impresjonismen er at penselstrøkene er grove,tydelige og dekker over hverandre. Mange kalte det slurvete. De hadde ikke tydelige linjer slik folk var vant til at maleriene var før. Det ble også brukt mange, og sterke farger. I stedet for å bruke hvit og sort blandet de flere farger sammen, for å få den riktige fargen. I skyggeleggingen ble det heller ikke lenger brukt brunt og grått, men heller en kontrastfarge for og virkelig fremheve de flotte fargene.

 

Motivene som ble mye brukt var hverdagslige ting som de moderne byene, men det som ble aller mest brukt, var naturen. Naturen ble brukt mye fordi kunstnerne mente den hadde svært fine og veldig varierte farger, avhengig av tid på dagen og været.

 

Oscar Claude Monet, bedre kjent som Claude Monet er en av de mest kjente impresjonistiske kunstnerne. Han ble født 14. november 1840 i Paris, Frankrike. Han gikk på tegneskole som gutt og studerte senere malerkunst. Både foreldrene hans, andre kunstnere og andre mennesker ble overasket over at hans malerier skilte seg fra de andre maleriene på den tiden, og det likte de ikke. De mente denne nye typen kunst var slurvete. Det var lett å se at bildene hans skilte seg fra andre fordi de var svært fargerike og ble malt med grove og raske penselstrøk. Ikke var de særlig detaljerte heller.

 

Han blandet ikke fargene sammen før han malte på lerretet. Han strøk rene farger rett på lerretet og en annen oppå hvis han ønsket å blande den med noe. På nært hold kan man se at en farge består av flere lag med rene farger, mens hvis man står langt unna blir både fargene og motivet mye klarere og kommer tydelig frem.

 

Han hørte om hvordan lyset skiftet farge i Norge av en norsk kunstner og reise da til Norge i 1985 og malte flere bilder av samme motiv, men på ulik tid. Det mest kjente bildet fra Norge heter Løkke bro.

 

Han giftet seg to ganger ettersom han ble enkemann, og fikk to barn med sin første kone. Han mistet nesten synet, men opererte seg og ble bedre. Han fortsatte å male frem til 1926 da han fikk lungekreft og ble alvorlig syk. Han døde 5. desember 1926 i Giverny, der han bodde mye av sitt liv og malte mange av sine verdenskjente malerier.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil