Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > En by delt i to

En by delt i to

Dette er en stil om Berlinmuren, og Berlinmurens fall. Det ble satt to karakterer på denne oppgaven, en på innholdet (5) og en på rettskrivning og avsnitt osv. (4+)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.04.2013


13. august 1961 satt det sovjetiske regimet opp en 43 km lang mur midt i Berlin mellom øst og vest for å dele byen i to. Hensikten med muren var offisielt at den skulle beskytte innbyggere i DDR mot fascisme. I virkeligheten var grunnen at muren skulle hindre befolkningen i å flykte til vesten og det demokratiske samfunnet der. Før muren ble satt opp reiste folk fra Øst-Berlin til Vest-Berlin og videre inn i Vest-Tyskland derfra siden det ikke var forbudt å dra over by grensen. Det var ikke mulig å komme seg over grensen fra DDR til Vest-Tyskland. Denne flukten fra øst til vest slo DDR med hjelp fra Sovjetunionen hardt ned på ved å bygge muren gjennom Berlin. Det er fortsatt en liten bit igjen av muren i dag. Den 200 meter strekningen med mur som fortsatt står er en turistattraksjon og et minne om den ”kalde krigen”.

 

Berlinmuren var en stor påkjenning for folk, ikke bare for folk i Berlin, men for resten av verden også. Den ble det største symbolet på delingen av Europa under den ”kalde krigen”.


 

Muren ble bygget om tre ganger i løpet av 28 år. De gjorde endringer fordi folk klarte å rømme både over og under i løpet av årene den stod oppe. Vaktene som skulle ”passe” på at ingen rømte fra Øst-Berlin så på det som et nederlag hver gang noen klarte å flykte over til Vesten. Derfor måtte de forbedre den med landminer, sensorer, bunkere, bruk av hunder og finraket sand så de kunne se hvor sporene til de som rømte gikk. Den ble det veldig avansert etter hvert. Det måtte mye penger og ressurser til for å bygge og vedlikeholde muren. Årstallet på ombyggingen var: 1. gang 1961, 2. gang 1965 og siste gang på slutten av 1970-tallet (også kalt den ”moderne grensen”).

 

Bildet under er tatt tidlig på 1960-tallet.

 

<bilde>
 

Som vist på bildet var ikke muren ferdigutviklet enda. Muren ble etter hvert høyere, tykkere, utstyrt med elektrisitet osv.

 

Berlinmuren ble et symbol på delingen av Europa i en USA-vennlig og en Sovjet-vennlig del under den ”kalde krigen”. Det ble kalt den ”kalde krigen” fordi det var en konflikt, men den førte aldri til noen direkte kamper som det er i en ”ekte” krig.

 

Etter 2. verdenskrig stod Sovjetunionen, Tyskland og andre Øst-Europeiske land på den ene siden mot USA og Vest-Europeiske land i en konflikt som varte over lang tid. Kommunistene i Øst undertrykte befolkningen ved at de som skrev eller snakket imot kommunisme ble enten fengslet, torturert eller dømt til døden. De eneste som fikk lov til å snakke/skrive fritt, var de som var tilhengere av kommunisme. Kommunistpartiene hadde ikke hele befolkningen med seg, så de undertrykte den delen av befolkningen som ikke var med dem. Ofte måtte de ty til voldelige handlinger for å holde på makten.

 

USA og Vest-Europa var kapitalistiske land som hadde konkurranse i markedet i motsetning til de kommunistiske landene. Bedrifter kunne være eid av både staten og privatpersoner, det vil si at det er en del som var rikere enn andre, men det er fortsatt et bedre levesett enn kommunismen. Du kan ytre deg så mye du vil, så lenge du ikke krenker enkeltpersoner.

 

Den lange perioden med konflikt og rivalisering mellom Øst og Vest var politisk og mellom land som hadde forskjellige ideologier. Selv om det aldri ble en ordentlig storkrig mellom Østblokken og Vestblokken støttet partene andre land som kriget mot den andre parten. USA og Sovjetunionen hadde også et våpenkappløp mellom seg i disse årene og forholdet var veldig anspent.

 

<bilde>

Her lager østtyske grensevakter en ny åpning i Muren for å lette strømmen av mennesker mellom Øst- og Vest-Berlin.

 

”Den kalde krigen” endte i 1989 når Berlinmuren falt natten mellom 9. november og 10. november. Muren falt til slutt på grunn av press fra befolkningen om å få frihet til å reise ut, og at så mange flyktet fra DDR til Vest-Tyskland selv om muren var der. De klarte å komme ut gjennom ambassader i andre land i Øst-Europa og noen gjennom Ungarn hvor det var åpnet en grense mot Østerrike.

 

På kvelden etter at flere radio og TV-stasjoner meldte at ”muren er åpen” samlet flere tusen Østberlinere seg og krevde at muren skulle åpnes. Grensevaktene åpnet grensen etter press fra befolkningen siden de ikke hadde fått klare ordre om hva de skulle gjøre. Murens fall var en utrolig stor begivenhet i verdenshistorien etter alle årene med undertrykking av befolkningen i Øst-Europa. Etter dette ble også Sovjetunionen oppløst i 1991.

 

Det er egentlig ganske vanskelig å forstå i dag at denne konflikten kunne vare så lenge og at befolkningen ikke gjorde opprør tidligere. Problemene var store i kommunist statene, og økonomisk gikk det dårlig. Staten eide alle fabrikkene og de klarte ikke å ha høy nok kvalitet på varene så folk kjøpte de. Varene fra kommunist landene var ikke gode nok for verdensmarkedet og de sakket etter den teknologiske utviklingen. Kapitalisme fungerer nok best fordi de har flest tilhengere, folk har muligheten til å bli rike, staten hjelper til med mye mot at man betaler skatt, det blir bedre varer i bedriftene siden det er konkurranse (noe det ikke er i kommunismen) og sist men ikke minst: folk kan ha sine egne meninger og stemme på forskjellige politiske partier.

 

 

Kildeliste

 

Bilder:

http://www.webring.org/l/rd?ring=berlinwallwebrin;id=2;url=http%3A%2F%2Fwww%2Ealgonet%2Ese%2F%7Egiljotin%2F

http://www.dagbladet.no/2009/08/20/magasinet/hsbc/historie/utenriks/7740266/

Tekst:

http://no.wikipedia.org/wiki/Berlin-muren#Muren

http://no.wikipedia.org/wiki/Berlin-muren#Delingen

http://no.wikipedia.org/wiki/Berlinmuren#Murens_fall

http://no.wikipedia.org/wiki/Berlinmuren#Masseflukt_fra_DDR

http://snl.no/Berlinmuren

Gyldendal undervisning – forfatter: Harald Skjønsberg, tittel: Underveis Historie 10 side 11->15, 29->31 & side 49->54.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil