Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ingen forpliktelse til å leve

Ingen forpliktelse til å leve

En debattartikkel om aktiv dødshjelp.

Karakter: 5 (VG1)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.02.2013


Aktiv dødshjelp er forbudt i Norge. Men er det rett å insistere på at folk skal leve, når de er døende og selv ønsker og slippe? Da de kanskje ikke synes at de har et liv verdt å leve i en sykehusseng koblet til maskiner og apparater som holder dem i live, ufrivillig. Kan dette være forsvarlig?

 

Det er to typer aktiv dødshjelp(eller «barmhjertighetsdrap»), eutanasi, og assistert selvmord.

 

Eutanasi er når legen forkorter personens liv drastisk, oftest med en sprøyte med medikamenter. Pasienten dør som oftest timer etter dette. Hvis legen skal utføre eutanasi må pasienten ha bedt flere ganger over tid om hjelp til å dø, og pasienten må være klar i hodet og vite hva han faktisk ber om.

 

Assistert selvmord er når en pasient får for eksempel en dødspille av legen slik at han selv kan ta sitt eget liv. Mange vil heller dø hjemme i sin egen seng enn på et sykehus, så da synes nok de at assistert selvmord vil være bedre.


 

Men det finnes også passiv dødshjelp. Dette er lovlig i Norge. Passiv dødshjelp er når pasienten som blir holdt kunstig i live og ber om at behandlingen skal bli avsluttet. Legen stopper da livsforlengende medisinsk behandling. Men lindrende medisin blir ikke stoppet for pasienten må få dø på en etisk akseptabel måte og for å ikke forlenge lidelsene.

 

Hvis f.eks. en person lider og har fått en dødelig diagnose som gjør at han kommer til å få uutholdelige lidelser og smerte i lang tid. Mange mener at personen burde velge å få en slutt på all smerten og dø på en human og verdig måte før han får alt for store lidelser, om en ønsker det.

 

Andre synes at dette ikke er riktig. De synes det blir feil å ta livet til en person siden hvert liv skal være hellig.

 

Veldig mange leger er imot eutanasi fordi det bryter med de etiske reglene sier om at de skal redde liv og ikke ta dem. De kan da føle at de dreper et menneske. Uansett om personen har en uhelbredelig sykdom og uutholdelig lidelse og smerte.

 

Men legene har også en plikt som sier at de skal hindre lidelse. Dersom noen lider uutholdelig, skal det være lov å gjøre det slutt på lidelsen. Mange mener at man må nødt å behandle lidelsene til pasienten, uansett om det betyr at pasienten dør. De mener det er uverdig for pasientens skyld å bli holdt i live og bli torturert til han dør.

 

Pasienter som får bekreftet dødsdiagnoser kan føle at de blir en byrde for både de som er rundt en og legene som behandler dem. De kan føle et press mot å avslutte livet tidligere og få aktiv dødshjelp så de andre, slik som pasienten føler det, slipper bryet med å ta vare på dem, og bare vente på at de skal dø.

 

Men da en pasient er så syk og har så uutholdelige lidelser at han har lyst til å bare få en slutt på alt, så synes flere at det vil være å holde noen i live mot sin egen vilje, som da fratar dem retten til å bestemme over sitt eget liv, og de synes det kan når det blir satt på spissen kalles tortur.

 

Men ingen leger eller noen andre burde bli tvunget av loven til å ta et annet menneskes liv. Hvis en lege er imot å gi noen aktiv dødshjelp så burde de ikke bli tvunget til å, som noen ser det, drepe en pasient. Men om noen frivillig vil påta seg jobben å ta livet til pasienten, som har uutholdelige lidelser og vil dø, så burde det være lov.

 

Nå har jeg prøvd å se saken fra begge sider, både for og imot aktiv dødshjelp. Personlig så er jeg i grunnen for. Jeg mener at mennesket skal selv bestemme over sitt eget liv, og da også sin egen død. Et menneske som vil dø burde ikke bli tvunget til å leve et uønsket liv. Men jeg ser også at det er veldig mange komplikasjoner hvis det blir en slik lov.

 

Uansett så burde hensynet til pasienten være størst hele tiden. Målet er å gjøre det som er best for personen, og da må de også få dø på en human måte om de ønsker det.

 

Selv så mener jeg at hvis man har uutholdelige lidelser og har en uhelbredelig sykdom og at man virkelig vil dø og har tenkt lenge på dette og vet hva det innebærer, så burde det være lov.

 

Men det finnes ingen fasitsvar så alle har sin egen mening.

 


Kilder:

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil