Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Medisinsk cannabis

Medisinsk cannabis

Artikkel om medisinsk cannabis.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.02.2013
Tema
Cannabis


«Cannabis er en fellesbetegnelse på plantene sativa og indica. De mest vanlige formene er marihuana og hasj»

 

I denne artikkelen skal jeg skrive om fordelene og ulempene med medisinsk cannabis. Dette er et aktuelt tema i dagens samfunn. Flere og flere land velger å legalisere medisinsk cannabis. Hvorfor skal ikke Norge gjøre det samme?

 

Cannabis kan være et bedre tilbud enn andre legemidler når det gjelder sykdommer som MS, Alzheimer, kreft, hiv/AIDS, psykiatriske lidelser og tyngre narkomani. Den medisinske effekten eller bivirkningene av marihuana er at det hjelper mot smerter og kvalme, samt at det kan gi økt matlyst. Hvis vi ser på andre legemidler som blir brukt til de samme sykdommene vil det være skremmende bivirkninger som kan gi store problemer for pasienten som muskelsvakhet, blodtrykksfall, hodepine og epilepsi anfall.

 

I legemidlene som vi bruker i dag er det sterke narkotiskestoffer som amfetamin, opium og morfin. Mange leger skriver ut resepter på disse sterke stoffene til pasientene sine. Legen til nordmannen Svein (40 år) ville at han skulle bruke legemiddelet Ritalin for å lindre ADHD symptomene sine. Ritalin består i hovedsak av amfetamin og blir skrevet ut til de fleste med ADHD. Svein nektet å bruke amfetamin og kontaktet en nederlandsk lege for å få medisinsk cannabis. Han sier til VG «det er latterlig at de som har ADHD og bruker amfetaminpreparater daglig, blir ikke sett på som narkomane, men som syke mennesker som får medisinene sine. Mens en person som bruker cannabis flere ganger om dagen blir sett på som narkoman, bare fordi cannabisen hjelper mot ADHD-symptomene.» Svein er en av ekstremt få som får bruke medisinsk cannabis i Norge.


 

Et argument som lenge har vært brukt mot medisinsk cannabis er at medisin ikke kan røykes. Dette har leger og andre fra legemiddelindustrien brukt som argument for å unngå legalisering. Men det er et lite gjennomtenkt argument. Cannabis kan sprayes i munnen, blandes i drikke og allslags mat. Å blande cannabis som medisin i mat og drikke synes jeg er mer humant enn å spise en kjemisk pille med sterke narkotiske stoffer.

 

Men jeg kan forstå at legemiddelindustrien prøver så godt de kan med alle mulige argumenter for å unngå legalisering av medisinsk cannabis. Legalisering vil føre til at legemiddelindustrien vil tape mange millioner kroner. På verdensbasis er legemiddelindustrien en av de størst industriene med størst inntekt. Ved legalisering ville de fleste valg å bruke cannabis fremfor sterkere stoffer, dette hadde vært veldig dårlig for legemiddelindustrien fordi pasientene kan dyrke medisinen sin selv og trenger derfor ikke kjøpe den av apoteker.

 

Som alle andre legemidler kan medisinsk cannabis ved legalisering bli misbrukt av folk uten resept. Det kan også bli et problem med at de som får resept og lov til å dyrke til eget bruk. De kan begynne å selge cannabis på svarte markedet. Det er utrolig mye penger i cannabis og det kan være lett å falle for fristelsen hvis du kan dyrke det lovlig.

 

Flere og flere land velger stadig å legalisere bruk av medisinsk cannabis. I dag er cannabis et godkjent legemiddel i Canada, Østerrike, Tyskland, Sveits, Nederland, Tsjekkia, Spania, Israel, Italia, Finland, Portugal og I USA er det godkjent i 22 av 50 delstater. Dette har fungert veldig bra i praksis. Et av de beste eksemplene er Nederland. Der er cannabis legalisert, ikke bare som et legemiddel men også som en lovlig rus, på lik linje med alkohol her i Norge. Etter legaliseringen har bruk av tunge stoffer gått betraktelig ned. Nederland er det landet i Europa med færrest heroin avhengige, mens Norge ligger høyt oppe på listen over flest heroin avhengige.

 

Jeg synes medisinsk cannabis skulle bli et godkjent legemiddel i Norge med strenge restriksjoner. Jeg synes det er flere fordeler enn ulemper ved å legalisere medisinsk bruk. Jeg tro det vil hjelpe mange som sliter med forskjellige sykdommer både for symptomene og at da ville de ikke bli sett på som narkomane, kriminelle og de ville unngått bøter og fengsel.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil