Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Den siste lærling, heksenes hevn" av Joseph Delaney

"Den siste lærling, heksenes hevn" av Joseph Delaney

Jeg elsker å lese bøker og skulle skrive anmeldelse om favorittboken min, som er den første boka i Spooks-serien til Joseph Delaney. En fantastisk spennende og skremmende bok!

Første gang jeg har lagt ut en oppgave, så vær litt grei :)

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.02.2013


Tittel: Den siste lærling, heksenes hevn (den første boken)

Forfatter: Joseph Henry Delaney.

Forlag: Random House Children’s Books (oversatt av Gyldendal forlag).

 

<bilde>

 

Bokens sjanger er fantasy. Det kan være elementer av boken som minner om grøsser bøker, noe som gjør det til en spennende kombinasjon.

 

Joseph Henry Delaney er født 25. juli 1945. han er en brittisk fantasy/ sciencefiction forfatter.  Jeg kan ikke finne bøker han har skrevet før men « den siste lærlingen» eller «Spooks» er en serie på tolv bøker.

 

<bilde>


Bilde fra www.wikipedia.org¨

 

Tom

Thomas Ward (Tom) er den sjuende sønn av den sjuende sønn. Dette betyr at han er født med visse evner- evner som gjør han perfekt til rollen som skrømtvokterens lærling. Han kan nemlig se og høre de døde. Han er mørkets naturlige fiende, men det betyr ikke at Tom ikke blir redd. Og han kommer til å trenge mye av mot hvis han skal lykkes der 29 andre har feilet.

 

Skrømtvokteren

Skrømtvokteren er en skikkelse det er umulig å ta feil av, han er høy og ser ganske streng og bister ut. Han går med lang, svart kappe og hette. Og har alltid en stav og en sølvlenke med seg. Samme som Tom, er han skeiv hendt og den syvende sønn av den syvende sønn.

 

 Mam

Toms mor har alltid visst at han kom til å bli skrømtvokterens lærling, hun kaller ham sin «gave til Grevskapet». Mam er en kjærlig mamma og er ekspert på planter, medisiner og fødsler. Hun har alltid vært annerledes, hennes greske røtter er fortsatt et mysterium. Faktisk er det en del mystiske ting med Mam…

 

Alice

Tom møter en jente som heter Alice, han klarer ikke helt å bestemme om hun er ond eller snill. Selv om hun har hjulpet han ut i noen vanskelige situasjoner. Hun later til at hun er en trofast venn, men er hun til å stole på?

 

Teksten begynner ganske rolig, etter hvert bygger spenningen og intensiteten. og du klarer ikke å legge vekk boka før slutten. Boken er fortalt i jeg-form. Boken ender med lukket slutt men det er en fortsettelse.

 

Jeg har lest boka både på engelsk og på norsk, for å være helt ærlig så likte jeg den engelske versjonen best. Grunnen er at den engelske versjonen har et mye mer fyldigere språk med brittisk slang og ordbruk. Når boka er oversatt til norsk, så forsvinner all slangen og ordbruken.

 

Temaet i teksten handler om en gutt med spesielle evner, han er bare 13 år og skal bli lærling for skrømtvokteren med de samme evnene. Det er et ensomt liv og det er tøft, men han må overvinne frykten og begynne sin prøvetid hos vokteren.

 

Dette er desidert en av de tre beste bokseriene jeg noen gang har lest! Den er original og skikkelig gjennomført, det er også sider i boken som viser kart og notater av Tom og skrømtvokter Gregory.

 

Jeg vil anbefale denne boken for alle dere lesere som elsker fantasy/grøsser bøker. Dette er en bok du kan drømme deg bort i, og er ikke altfor tung å lese heller! Du blir godt kjent med karakterene og miljøet. Du får en magisk følelse hver gang du leser den og blir veldig inspirert.

 

Dette er en av de få bøkene jeg har blitt skikkelig imponert av (jeg er veldig kresen når det gjelder bøker). Det kommer en film om boken i oktober 2013, anbefaler å lese boken(bøkene) før filmen!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil