Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Teosofisk samfunn og Scientologikirka

Teosofisk samfunn og Scientologikirka

Informasjon

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
05.02.2013
Tema
Religion


Teosofisk samfunn

Ja, eg skal snakka om Teosofisk samfunn og scientologikyrkja. Eg skal starta med teosofisk samfunn.

 

Først og Fremst kommer teosofi fra det greske ordene theos som betyr Gud og sofia som betyr visdom og kan oversettes til ”visdom om det guddommelige”.

 

Helena Blavatsky kom fra en russisk adelsfamilie i Ukraina. Bare 17 år gammel giftet hun seg, men forlot sin mann etter noen måneder. De neste 25 årene av hennes liv reiste hun mye i Europa, Midt-Østen og Amerika. I 1873 traff hun amerikaneren Henry Steel Olcott i New York. Blavatsky og Olcott delte same interesse for mystiske fenomener og spiritisme.

 

Da Charles Darwin i 1850-årene kom med sin teori om hvordan livet på jorda har utviklet seg, skapte det en helt ny situasjon i Vesten.

 

Blavatsky og Olcott startet etter hvert en liten klubb der de ønsket å motbevise Darwin’s teori. Under et slikt klubbmøte ble Teosofisk Samfunn stiftet den 17. november 1875. Stiftelsen av Teosofisk samfunn i 1875 blir gjerne regnet som starten på det vi gjerne kaller i dag nyreligiøsitet.


 

I begynnelsen var de særlig opptatt av spiritisme. Etter hvert ble imidlertid Olcott og Blavatsky mer opptatt av Østens religioner.

 

Blavatsky og Olcott dro til India i 1879. Etter hvert kjøpte de en stor eiendom i Adyar utenfor Madras, der de etablerte et teosofisk senter. I Adyar bygde de opp et stort bibliotek med skrifter fra alle verdens religioner. Senteret i Adyar eksisterer fremdeles i dag og det kommer mennesker fra hele verden for å følge ”The School of Wisdom”.

 

Blavatsky reiste fra India i 1885 og bodde siden i England, mens Olcott ble i India resten av livet. Etter deres bortgang forsatte Teosofisk Samfunn å vokse. Etter hvert har Teosofisk Samfunn delt seg i flere grener. Bevegelsen er nå ganske bortgjemt på grunn av mange nyreligiøse grupperinger. På verdensbasis har bevegelsen ca. 35.000 medlemmer.

 

Den dag i dag bygger læra deiras mye på buddhistisk hinduismen sin lære. Spesielt karmalova.

 

Scientologikirken

Ordet Scientologi kommer av det latinske ordet scio, som betyr «å vite i ordets fulleste betydning», og ordet logos, som betyr «studiet av» på gresk. Bokstavelig talt betyr Scientologi «å vite hvordan å vite».

 

Korleis blei scientologikirka til

Ron Hubbard var blant de store science-fiction forfatterne som levde på 50-tallet, han skrev mange bøker. Men det er ein han er kjent for nemlig Dianetikk og Scientologi. Etter at boka hadde komet ut, startet Ron L Hubbart en psykisk gruppe som kalte seg for scientologene. To år etter at denne gruppen var stiftet, stemte USAs folketing om religiøse grupper bør slippe å betale skatt.

 

Ron Hubbart sendte ein søknad for å sleppa og betale skatt for. De fikk et ja og endte opp med samme rettigheter som kristendommen. Derfor er det ein religion.

 

Kva går scientologikirka ut på

Grunnleggende i scientologiens tro er å bekjempe thetanene etter Xenu. Mennesker er i prinsippet godt, men forstyres av thetanene. Den eneste måten å bli kvitt thetanene er, ifølge scientologikirken, å gå på de betalte kursene de arrangerer. Der dei blant anna sjekker kvor sterke thetanane i deg er.

 

Eg skal nå fortella om korleis thetanane blei til

For 75 millioner år siden, fantes det ein hersker med namn Xenu. Xenu hersket over alle planetene i denne delen av galaksen, deriblant vår egen planet. Xenu hadde bare et problem. Alle 76 planetene han kontrollerte var overbefolket.

 

Men han hadde en plan for å løse problemet. Han brakte alle uønska romvesen til jorden og puttet dem i vulkaner. Deretter slapp han hydrogenbomber ned i vulkanene. Slik drepte han befolkningen sin, men thetanene, åndene fra de drepte vesenene, plager menneskeheten den dag i dag.

 

Xenu ble senere styrtet av de Lojale Offiserer og sperret inne i et fjell, og soner nå ein straff på 100 millioner år. Xenu er fremdeles i livet den dag i dag.

 

Rykter og penger

Scientologien er en av verdens mest kritiserte religioner. Blant avhoppere av scientologikirken, finner vi de mest aktive kritikerne av kirken. Avhopperne er også dei som fortel hva som foregår på kursene, siden dette egentlig er topphemmelig. For eksempel er historien om Xenu topphemmelig og avsløres bare for scientologer.

 

Blant avhopperne finner vi folk som har mistet store pengesummer på grunn av scientologien. Det finnes historier om mennesker som har satt seg i gjeld, ofte i sekssifrede beløp. Man kan samenlikna detta med kirken i middelalderen som hadde stort fokus på jordisk gods og skatter befolkningen måtte betale kirken.

 

Kjente scientologer

Den mest kjente scientologen i verda er filmstjernen Tom Cruise. Cruise reknas som scientologien sin talsmann til verda.  Skuespilleren John Travolta er en annen kjent scientolog.

 

USA og Tyskland

Alt i alt scientologikirken er en verdensomspennende religion med mer enn 8600 kirker og grupper men det er usikkert hvor mange medlemer det er. Scientologien er utbredt utover hele verden i 165 land, men særlig aktivitet er det i blant annet USA og Tyskland.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil