Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fokus på karbohydrater (kapittel 7, Eureka)

Fokus på karbohydrater (kapittel 7, Eureka)

Notat skrevet som forberedelse til naturfagsprøve. Omhandler kapittel 7 - Fokus på karbohydrater i Eureka.

Sjanger
Sammendrag av pensum
Språkform
Bokmål
Lastet opp
27.01.2013


Kunne forklare hvordan druesukker, fruktsukker, vanlig sukker, stivelse og cellulose er oppbygd. Du skal også kunne forklare hvor vi finner disse ulike typene.

 

- Sukker, stivelse og cellulose er karbohydrater.

 

- Druesukker blir laget av grønne planter i fotosyntesen, og blir også kalt for glukose. Har formelen C6H12O6, og man tegner druesukkermolekylet som en sekskant.   Ringene i druesukkermolekylet lager en sånn ring og består av 5 C-atomer og ett O-atom.  Druesukker er et monosakkarid – mono betyr en.

 

- Fruktsukker samme formel som druesukker, og man tegner fruktsukkermolekylet som en femkant, fordi ringene i fruktsukkermolekylet lager en sånn ring og består av 4 C-atomer og ett O-atom. Fruktsukker er også et monosakkarid – mono betyr en.

 

- Stivelse dannes i de fleste grønne planter som et produkt ved fotosyntesen. Stivelse er energilagret i de fleste plantene. Stivelse er en ”bankkonto” med druesukker som blir frigjort igjen når platene trenger energi for å vokse.  Omtrent halvparten av energien vi trenger daglig, får vi ved forbrenning av stivelse i mat. Stivelse er et polysakkarid – poly betyr mange\flere. Stivelse er ikke løselig i vann, slik druesukker\fruktsukker\sukker er. Stivelse molekylet er en lang kjede av druesukkermolekyler som har kveilet seg sammen til et nøste. Oksygenmolekylene i stivelse er alle sammen på toppen.


                         

- Cellulose organisk forbindelse som utgjør hovedbestanddelen av plantenes cellevegg og er den vanligste organiske forbindelsen i naturen. Et cellulosemolekyl er også bygd opp av svært mange druesukkermolekyler, men druesukkermolekylene er bundet til hverandre på en annen måte enn stivelse, de danner rette stive kjeder. Oksygenmolekylene er annenhver på toppen. Vi mennesker kan ikke skaffe oss energi ved å spise cellulose. Dette karbohydratet går gjennom fordøyelsessystemet vårt uten å bli brutt ned. Blir også kalt kostfiber. Vi bør likevel spise kost som inneholder en del cellulosefibre fordi fibrene stimulerer og renser tarmene.  Er et polysakkarid.

 

- Sukker er energilagret i sukkerrør og i sukkerroe. Sukker blir laget i 3 trinn i naturen. 1) Druesukker blir laget i fotosyntesen. 2) Noen av druesukkeret blir omdannet til fruktsukker. 3) Ett molekyl druesukker og ett molekyl fruktsukker blir koplet sammen, og vi har dannet vanlig sukker. Vanlig sukker har formelen C12H22O11 – det dobbelte av C6H12O6 minus en H2O. Sukker er en disakkarid – di betyr to.

 

Kunne forklare hvorfor vi (msk) ikke kan spalte cellulose

- Fordi vi ikke har fire mager som kuer.

- Ingen pattedyr gjør de nødvendige enzymer for å bryte ned cellulose. De pattedyr som spiser mye cellulose, som kuer, trenger å holde symbiotiske bakterier i deres fordøyelseskanal spor for å hjelpe dem fordøye cellulose. Hvis vi kunne bli noe gitt genet til å gjøre enzymer for å fordøye cellulose, så vi kunne få næring av å spise gress.

 

Kunne tegne og forklare grundig fotosyntesen, med ord og kjemiske tegn.

6CO2 (fra luft) + 6H2O (fra jord og luft)  -->  C6H12O6 + 6O2

 

- Fotosyntesen er en kjemisk prosess som skjer i de grønne delene i planter. I fotosyntesen omdannes karbondioksidgass (CO2) og vann (H2O) til druesukker (C6H12O6) og oksygengass (O2) ved hjelp av energi fra sollyset og det kjemiske stoffet klorofyll. Klorofyll er det grønne fargestoffet i alt grønt i naturen.

 

Kjenne til reaksjoner med Fehlings væske og jodløsning.

- Fehlings løsning er en blå løsning som ved reaksjon med druesukker eller fruktsukker (altså et monosakkarid)endrer farge fra blå til rød.

 

- Stivelse forandrer fargen på en jodløsning fra brun til blåsort. Vi kan derfor bruke en jordløsning for sjekke m de er stivelse i en matvare.

 

Kunne beskrive hvordan vi påviser druesukker og stivelse, og hvordan vi kan spalte rørsukker til enklere sukkerarter.

- Vi kan påvise druesukker ved å blande den med Fehlings løsning og vann.  Og blir den rød er det druesukker.

- Stivelse kan vi påvise ved å ta jodløsning og blande den med for eksempel potetmel, også skal den skifte farge til blåsort, da er påvist at det er stivelse.

- Vi kan spalte rørsukker ved å blande saltesyre, Fehlings løsning, sukker og vann. Den skal skifte farge, fordi sukkeret blir til monosakkarid, og spaltes.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil