Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > NATO og Warzsawapakten - redsel for den andre

NATO og Warzsawapakten - redsel for den andre

Oppgave om de to sentrale militæralliansene i etterkrigstida.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.12.2012
Tema


NATO

- Opprinnelsen av NATO :NATO ble opprinnelig laget ved redsel av kommunismen skulle ta over Europa. Sovjet på den ene siden ville presse kommunisme på andre øst-liggende land. Etter å ha lest Wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/NATO ) ville ikke USA sitte å se på, USA laget en såkalt hjelpepakke som skulle redde Europa. USA skulle hjelpe med våpen, økonomi og militære midler. 12 land i Europa mottok denne hjelpen.Alle for en” en for alle dette er mottoet til NATO. Hvis et av medlems landene blir angrepet vil andre NATO landene gripe inn. Målet for NATO var og ikke la øst-liggende land i Europa bli presset til å bli kommunistiske.

- Sovjet svarte med å lage Warszawa pakten med andre østliggende land.

 

WARSZAWAPAKTEN

- Warszawapakten var en militær allianse mellom Sovjet og andre østliggende land, viser til vedlegg (Numbers filen). Det offisielle navnet var ”traktaten for vennskap”. Denne traktaten ble rettet mot NATO, som allerede har blitt opprettet med USA og andre land i Europa. I følge Wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Warszawapakten) ble denne traktaten underskrevet i 1955 altså 6 år etter NATO ble opprettet. I følge SNL.no (http://snl.no/Warszawapakten) måtte alliansens medlemmer bli forpliktet til diskutere gjensidige konsultasjoner «i alle viktige internasjonale spørsmål som berører deres fellesinteresser» og til øyeblikkelig gjensidig militær bistand i tilfelle «et militært angrep i Europa på en eller flere av signatarstatene». Warszawapakten varte til den kalde krigen var over. 1.juli 1991.


 

Fordeler:

- Fordelene til at USA og Sovjet ble medlemmer av slike allianser er at de to supermaktene kunne hjelpe andre land med økonomi.  De kunne også gi trygghet til land som sliter økonomisk og ikke minst militært.

- Den mest åpenbare fordelen må være at hvis Sovjet for eksempel angriper USA kommer alle i NATO pakten å hjelper til. En for alle, alle for en dette viser styrke og viser at sammen er vi sterke til motstanderen.

- En annen fordel kan være at flere land kan gi flere steder å utplassere våpen, satellitt fly og lignende. Man kan altså komme nærmere fienden som NRK (http://www.nrk.no/kanal/nrk_p2/1.6811091) viser i sin sak da et U2, spionfly ble skutt ned på vei til Bodø i Norge. Dette gjordet at Norge blir anklaget for å ha atombomber og andre våpen relaterte utstyr som skulle skade Sovjet. USA prøvde å dekke over hendelsen med å si at det var et fly som skulle samle værdata.

 

<bilde>

  Ulemper til at USA og Sovjet skaffet seg militære allianser under den kalde-krigen.

 

- En ulempe er det at det kostet å være medlem av en militær allianse, Sovjet brukte utrolig mye penger på Warszawapakten. Alt kostet penger, alt ifra våpen til møtene som ble arrangert. Som i følge (Kosmos 10 s.125)at på 1980 tallet økte USA militærbudsjettet med om lag 1% dette svarte Sovjet med å øke sitt militær budsjett til bristepunktet. Sovjet hadde ikke lenger råd til å fortsette våpenkappløpet. Dette er en av grunnene til at den kalde krigen tok slutt. Sovjet brukte om lag 30% av sin BNP.                                 (BNP= Bruttonasjonalprodukt)

 

- En annen ulempe som skjedde innad i Warszawapakten er at Ungarn ville ut, dette aksepterte ikke sovjet og invaderte Ungarn. Dette gjordet i følge wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Warszawapakten) at 4000 ungarere ble drept og over 200 000 mennesker flyktet.

 

- Alle medlemslandene måtte akseptere en del ting som ikke har interesse av og ting som ikke angår oss. Blant annet Norge vart innblandet i konflikter med Sovjet. De må også som tidligere nevnt i artikkelen ta stilling til konflikter som er langt utenfor deres landegrenser.

 

Oppsummering

NATO og Warszawapakten var nok begge en bidragsyter til krigen. Når NATO ble opprettet svarte Sovjet med å lage ”traktaten for vennskap”. Dette gjordet kanskje tvert i mot det USA ville med å demme opp kommunismen. Kommunismen fikk bare en enda større bidragsyter i Warszawapakten. Det ble bare mere spenning i den allerede opphetede konflikten. Warszawapakten var en turbulent opplevelse for alle medlems landene. Sovjet brukte oppimot 30% av BNP til militære budsjettet. Det gjordet at innbyggerne i Sovjet hadde ikke tilgang til blant annet såpe, klær og andre dagligdagse varer. PGA at lederne brukte så mye midler på våpenkappløpet. Å være medlem av Warszawapakten var en turbulent opplevelse, som vist tidligere i artikkelen ville Ungarn ut av traktaten. Sovjet ville det annerledes de ville ikke la ungarerne forlate traktaten og invaderte landet og drepte flere tusen ungarnene. Men det var ikke bare ulemper for å være del av en militær allianse. Medlemmene i for eksempel NATO fikk økonomisk og militær støtte som kunne komme gått med i årene etter krigen der mange land var økonomisk nedbrutt. Til slutt brukte Sovjet så mye av BNP at de nådde bristepunktet. I 1991 ble Warszawapakten oppløst, etter tiår med militær opprustning hadde økonomien gått i stå. Warszawapakten ble oppløst når den kalde krigen ble avsluttet 1.juledag 1991. USA stod igjen som en supermakt med NATO fortsatt fult operativt. NATO er sentrale i verdensomfattende konflikter den dag i dag. Enda flere land har blitt medlem av NATO de siste 20 årene.

 

<bilde>


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil