Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ingvar Ambjørnsen og Pelle og Proffen-serien

Ingvar Ambjørnsen og Pelle og Proffen-serien

Anmeldelse av "Giftige løgner" og "Døden på Oslo S" fra Pelle og Proffen-serien, samt presentasjon av forfatteren Ingvar Ambjørnsen.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.11.2012


Jeg har lest bøker fra Ingvar Ambjørnsens serie Pelle og proffen, det var en venn som anbefalte at jeg skulle lese denne serien. Jeg har lest bok 2. Giftige løgner og bok 3. Døden på Oslo S.

 

Giftige løgner er utgitt første gang i 1989, men den jeg har lest er utgitt 2005 av J.W Cappelens Forlag AS.

 

Sannhet til slags er først utgitt i 1990, den jeg leste er utgitt av J.W Cappelens Forlag AS, 2006.

 

Mordet på Aker brygge er utgitt 2008, Cappelen Damm AS. Men er først utgitt på J.W Cappelens Forlag AS i 1995.

 

<bilde>

Ingvar Ambjørnsen var født 20. mai 1956, hans fulle navn er Ingvar Even Ambjørnsen-Haefs. Ingvar Ambjørnsen er en norsk forfatter bosatt Hamburg i Tyskland, han flytta dit i 1984 og har bodd der siden.

 

Ingvar Ambjørnsen debuterte med romanen 23. salen i 1981. Gjennombruddet skjedde i den store offentligheten i 1986 med Hvite niggere, hvor man følger oppveksten til Erling Haefs. Hams mest kjente bøker er ungdomsbokserien om Pelle og Proffen, flere ganger filmatisert, samt Elling. Også filmatisert, og den første filmen ble Oscar-nominert.


 

Ambjørnsen var en Festspilldikter ved Festspillene i Bergen i 2006, som sammenfalt med han fylte 50 år.

 

Ambjørnsen er gift med den tyske oversetter Gabriele Haefs, som har gitt hans og mange andre fremtredende norske forfatteres bøker tysk språkdrakt, blant annet Jostein Gaarader.

 

Bøkene er en slags ungdoms- og detektivroman. Hovedpersonen er Pelle, Han er 15 år og bor i Torshov i Oslo sammen med sine foreldre og lille søster lille My.

 

Moren jobber i billettluka på et teater nede i byen og faren har fri mesteparten av året, han tror at han selv er en stor kunstner, forfatter eller maler og kan ikke holde på en jobb mer enn et par uker om gangen.

 

Synsvinkelen på serien er autoral, vi vet alltid hva Pelle tenker, og hvordan han føler seg.

 

Giftige Løgner

Boka begynner med at Pelle er sur på foreldrene. De har bestemt at de skal reise til Sørlandet i pinsen, på besøk til noen gamle venner fra den gamle flowerpower tiden, de bor i kollektiv.

 

De reiser med tog og der ser Pelle en merkelig type. Han drikker øl og snakker i mobiltelefonen og har en grønn flette i nakken (rottehale). Det er ikke mange folk med mobiltelefon så de lurer på hva han driver med. Kanskje han er en spion. Pelle mener det er noe kjent med denne fyren, men han kommer ikke på det.

 

Sørlandsbyen de skal til heter Steinsund. Når de kommer fram finner de en telefonkiosk og ringer for å bli hentet. Mens de venter går de mot torget. Der er det mang mennesker samlet på torget. Det var rigget til en scene og en del ungdommer som tilhører Natur og Ungdom står og deler ut traktater. En jente forklarer at fjorden er forurenset, den er  full av industriavfall som inneholder både kvikksølv og dioksiner.

 

De blir hentet av Åsa, hun har ei datter som er litt yngre enn Pelle og Proffen hun heter Gerd. Gerd har en lillebror, Espen. Ellers har vi Reino, Lise og Petter som bor i kollektivet Bjørkly.

 

De begynner å snakke om det som skjedde på torget i Steinsund. Gerd er med i Natur og Ungdom så hun er den som vet mest om hendelsene. Det har blitt tatt prøver av fjorden, og fjorden er full av gift.

 

Natur og Ungdom skal ut og kontrollere fabrikken. Gerd skal ikke være med men Pelle, Proffen og Gerd bestemmer seg for å se på og snike seg ut om natten. De sitter på et utkikkssted når bilene dukker opp. Natur og Ungdom tar prøver av innholdet i noen tønner som de graver opp, de har med seg et laboratorium i ei campingvogn. Det er også pressefolk tilstede. Politiet dukker også opp. Pelle hører en lyd i nærheten og ser at mannen med den grønne rottehalen (på håret) også fulgte med. De fant ikke noe gift i tønnene.

 

Pelle, Proffen og Gerd lurer på om giften kan komme fra en annen industri. Det nærmeste er Høks Kjemiske Industrier (HKI). Problemet er at den ikke ligger til fjorden. HKI leverer avfallet sitt til den samme fabrikken som Inkjem. De finner ut t de skal kontrollere begge bedriftetne selv. Problemet er bare at Pelle og Proffen skal reise tilbake til Oslo dagen etter.

 

Proffen har lest  noen av de gamle bøkene som han har funnet i tårnet og har funnet ut at på grunn av strømforholdene i fjorden kan giften ha blitt sluppet ut av en anne plass. Pelle og Proffen finner ut at det er noe de må sjekke og kan ikke reise tilbake til Oslo. De vet at de ikke vil få lov til å bli i kollektivet til over helgen.

 

Nå haster det å få kontrollert det avfallet som sendes til Tyskland både fra Inkjem og HKI. De kom på at det skal gå en båt til Tyskland om torsdagen.

 

Proffen og Gerd skal til Inkjem og Pelle til HKI de sniker seg ut om natten og skal kjøre moped. Pelle får ikke startet sin moped og de andre har allerede dratt. Gerds lillebror Espen har lurt på dem og kommer nå fram og spør om han skal fikse den. Pelle tar han med ut til HKI.

 

Tønnene lastes om bord. De vil telle hvor mange tønner som blir med båten. De holder utkikk fra en tom hytte. Plutselig hører de at det kommer noen inn i hytta. Det er mannen med rottehalen. Proffen kommer på hvem mannen er, der er Hovden fra Miljøstiftelsen Bellona.

 

Han er ute i samme ærend som dem. De forteller hva de har funnet ut. Han er veldig imponert. Båten tar med seg flere tønner enn det som er oppgitt i papirene.

 

Når den kommer et stykke ut på sjøen, dumper den tønnene med gift som kommer fra HKI.

 

HKI er ikke villige  til å betale for å kvitte seg med giften. Tønnene de sender til Tyskland selger de. For å bevise dette lurer Proffen seg om bord i M/S Francesca. Pelle blir med Hovden i en liten båt. Bellona har en båt ute i bølgene et sted denne skal de tilkalle når Proffen gir beskjed over walkien. De sender også opp nordlys. Kystvakten kommer også og M/S francesca blir tatt på fersken.

 

Døden på Oslo S

Bokens hovedtema er prostitusjon og rusproblemer i miljøet rundt i Oslo Sentralstasjon. Pelle og Proffen lever i en tøff virkelighet i storby Oslo. Gjennom sitt detektivabreid finner de opp en stygg sak om Prostitusjon, der unge jenter selger sine kropper til respekterte gamle menn. Boken tar også opp forelskelse, humor og godt kameratskap.

 

Pelle er spillemani. En dag får han med seg penger for å kjøpe ny bukse. Han må imidlertid innom en spilleautomat først, og der forsvinner halvparten av pengene. Litt skuffet over seg selv, setter Pelle seg ned i en hamburgerbar. Der blir han kjent med Lena - etter hvert hans store forelskelse. Hun fikser en ny, flott bukse og Pelle blir helt fortapt.

 

Proffen er Pelles beste venn, og bor i etasjen under Pelle. Guttene har flere kamerater - en av dem Gunnar alias Filla bor på barnehjemmet kalt Håpet. En dag står det i avisen at guttehjemmet er rasert og at vandalene er sporløst forsvunnet. Pelle og Proffen tar opp jakten, og etter et intenst detetivarbeideid finner de til slutt Filla. Filla har rotet seg opp i rusproblemer og kriminalitet. I tillegg vanker Filla sammen med folk som befinner seg på livets skyggeside.

 

Pelle og Proffen har gjennom sitt detektivarbeideid funnet ut at menn i høyt respekterte stillinger i stor grad plukker opp unge prostituerte jenter. Dette vet også Filla og hans kamerat Stein om. Alle guttene vil gjøre sitt for å straffe disse mennene, men Pelle og Proffen vil gjøre det på sitt vis. Dette medfører at Pelle og Proffen må lure Filla og Stein.

 

Pelle finner etter hvert ut at Lena også ruser seg, og er flere ganger på utkikk etter henne. Da det går opp for Pelle at Lena også selger sin kropp til "gamle" griser, må han bare finne henne. Dette fører han og Proffen ut på en liten biljakt, som med taxisjåførens hjelp ender godt og saken overlates til politikammeret. Pelle kan puste lettet ut. Lena var berget, og ble sendt til et kollektiv for avrusning.


 

Pelle og Proffen

Ambjørnsen er klart mest kjent for sine Pelle og Proffen-bøker og i 1987 kom første bok om Pelle og Proffen. Det som fikk Ambjørnsen i gang med denne spenningsserien var et skuffende gjensyn med hans barndoms helter, nemlig Hardy-guttene. Han oppdaget at de bøkene han hadde interessert seg for som barn, egentlig ikke var så mye å skryte av. De hadde et middels bra språk og verken personer eller miljø var særlig troverdig skildret. Historiene passet ikke helt inn.

 

Ingvar Ambjørnsen ville gi barn en skikkelig spenningsserie som inneholdt alt en skikkelig krim skal inneholde. Med Pelle og Proffen har Ingvar Ambjørnsen villet skape helter det var mulig for norske ungdommer å identifisere seg med.

 

Pelle og Proffen er ca. 14 år gamle og ungdomsskoleelever når første bok utgis. I den foreløpig siste boka er de blitt 16, og nesten ferdig med tiende klasse. De bor i samme bygård på Oslos østkant og har vært venner helt fra de satt i sandkassa og lekte med småbiler. Pelle og Proffen er to helt forskjellige personer, men klarer allikevel å ha et bra vennskap, til tross for de små kranglene de har seg imellom.

 

Proffen er den smarteste av guttene, ”hjernen” bak mye av det som skal til for å løse mysteriene de innblandes i. Han kommer fra en normal familie. Far, mor og storebror Gøran. Gøran er journalist i Dagbladet og er grei å ha i visse situasjoner når saker skal oppklares.

 

Pelles familie er mer ”merkelig”. Den består av mor, far og lillesøster My. Faren er kunstner og venter på det store gjennombruddet. Han tar strøjobber her og der og liker å ta seg en halvliter med Leffy, kompisen hans. Moren er den som holder familien sammen. Hun har fast jobb og sørger for at alt fungerer i det daglige. Når det er nokså vilt hjemme hos Pelle, stiller hun opp i vanskelige situasjoner. Hovedtema i denne serien er vennskap og solidaritet. Pelle og Proffen er bestevenner og har alltid vært det.

 

Ingvar Ambjørnsens spenningsserier har handling, spenning og humor med klare holdninger til mange av de problemene som finnes i det norske samfunnet og som det er viktig å holde seg til.

 

Mens Frank og Joe Hardy, fra bøkene om Hardy-guttene, lever i en kunstig virkelighet, møter Pelle og Proffen dagsaktuelle utfordringer. Her behandles temaer som rasisme, miljøvern, prostitusjon og narkotika noe som vi alle kjenner litt i dag.

 

Jeg føler selv at Pelle og Proffen bøkene passer bra til ungdom, bøkene kan kanskje hjelpe ungdom til å forstå alvoret med narkotika og andre rusmidler.

 

Det typiske kjennetegn for hvordan han skriver er det radikale bokmålet.

 

Jeg synes dette var en morsom oppgave å skrive, jeg har blitt kjent med skrivestilen til Ingvar Ambjørnsen. Jeg har lært om hvordan han skriver, og hvordan livet hans har vært. Tidligere visste jeg ikke mer om han enn at han har skrevet Elling, men nå vet jeg at han er en veldig dyktig forfatter.

 

Kilder

Internett:

http://no.wikipedia.org/wiki/Ingvar_Ambjørnsen
http://www.skoleforum.com
http://www.cappelen.no

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil