Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Borte?

Borte?

En relativt kort fortelling om familiesvik.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.11.2012
Tema
Familie


Klokka var 9:45. Martin hørte bestemor rope fra kjøkkenet: «Det er frokost unge mann, opp å stå!» Han gled ut av senga, kledde på seg og gikk ned. Han kom inn på kjøkkenet og rundt det lille middelalderske bordet satt Bjørg og Olav, besteforeldrene hans. Som liten gutt hadde Martins far, Gustav, blitt alkoholiker. Derfor måtte han flytte inn hos besteforeldrene sine som nå satt å så på han som vepser som var på vei til å stikke noen. «Du er 2minutter for sen, ingen egg til deg» sa Olav spydig. De hadde egentlig aldri vært noe spesielt snille mot han. Ingen kamerater, ingen moro. Litt som i Harry-Potter filmene.

 

Etter hvert som tiden gikk begynte Martin å føle en trang til å være med noen venner på sin egen alder, ikke noen venninner av Bjørgs syklubb. Besteforeldrene hadde nektet han det siden han var bitteliten. Ikke engang skole fikk han gå på. Bjørg ble hans lærer under hele barndommen. Det var jo greit nok det altså, men Martin følte seg litt ensom. Martin hadde hatt en fyllesyk sjømannsfar som bare forsvant i løse luften. Han hadde flere ganger spurt hvor faren var og hva som hadde skjedd, men Olav hadde vært svært bestemt da han sa at han druknet på skipet Wyse. Martin syntes det var rart, for etter nærmere research hadde han funnet ut at det aldri eksisterte noe Wyse. Men det som terget han aller mest var at faren, bare noen dager før han forsvant på havet, la igjen en konvolutt. På den sto det «Til Martin», på andre siden sto det: «Åpnes ikke før du er 13 år». I dag var Martins 13-årsdag. Han kjente pulsene stig til værs da han løftet opp det gamle brevet. Det føltes nesten litt nostalgisk da han sto der helt stille og beundret de feite bokstavene: «Til Martin». Han åpnet, og inne i lå det et lite, sammenkrøllet papirstykke. På det sto det med store, tydelige bokstaver: «Kjære Martin, før du leser dette vil jeg at du skal vite at jeg elsker deg. Det vil si elsket. Når du leser dette sitter jeg inne for brutalt overgrep. Overgrep på Olav. Ikke på grunn av den tilsynelatende sanne historien om at jeg druknet på Wyse, nei. Wyse eksisterte aldri. Det vet du kanskje. Du er jo tross alt en ekte Anderson. Det var bestefaren din, Martin, det var Olav…» Han leste linjene flere ganger. «Det var bestefaren din, Martin, det var Olav.» Martin kjente hjerte hoppe over flere slag. Han kjente en klump kom sigende opp i halsen. Hva var det som hadde skjedd? Hva hadde Olav gjort? Martin klarte nesten ikke å konsentrere seg.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil