Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Islam

Islam

Oppgave om islam.

Skrevet i 8. klasse.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2012
Tema
Islam


Litt om Islam:

Islam er den yngste og nest størst av verdensreligionene og oppstod på den arabiske halvøy 600e.kr. Islam er dannet av de fem søylene: Trosbekjennelsen, Bønnen, Fasten, Religiøse skatten og Pilgrims reisen. Mennesker som tilhører religionen islam kalles muslimer. Muslimenes helligebok kalles koranen, Koranen inneholder muslimenes hellige skrifter. Koranen består av forskjellige skrifter, som har blitt nedskrevet etter at Mohammed har gått og fortalt, om alt fra koranen etter at engelen Gabriel har leste den for han.

 

Hverdag for en muslim:

En muslims hverdag varierer fra familie til familie og muslim til muslim, men for de som er veldig troende og føler for å følge alle eller de fleste reglene er det noen ting man skal gjøre. Man skal stå opp når sola står opp, men litt pluss og minus ut ifra om det er er sommer eller vinter. En muslim skal be bønn fem ganger om dagen. Man skal dra i moské å be fredags- bønn. Fredags bønnen er hver fredag i en moské. Under fredagsbønnen fylles hele moskeen og det står samtidig mange muslimer rundt moskéen. Imamen (som er moskeens bønneutroper) roper bønnene i mikrofon som sender bønnene ut til alle utenfor moskéen via høyttalere. Som muslim skal du alltid sitte på et teppe når du ber og skal alltid sitte vendt mot mekka. Når muslimene ber i moske sitter menn på gulvet, mens kvinnene sitter på en type balkong ovenfor. Du skal be mellom faste tidspunkt, Du skal alltid vaske deg før du ber, Når man skal be en bønn starter en muslim alltid med et bestemt værs fra koranen, Når du skal be i moske har man faste vaskeriuatler som man må igjennom, Hvis man fiser eller raper må vaske seg helt pånytt før man år i moske. Noen har også bilder av mekka og andre hellige byer på veggene.


 

Koranen:

 Koranen er muslimenes hellige bok. På arabisk kalles koranen «al-kitab», Koranen er skrevet på arabisk og inneholder 14 surer (surer er måten koranen er delt inn på), Koranen er basert på forskjellige skrifter om Mohammed og ting han har sagt, Koranen er delt inn i surer en sure består litt mindre værs som kalles «ayat» på arabisk.

 

Sunni og Sjia muslimer:

Sjia og sunni er de to kategoriene muslimer er inndelt i. Fordelingen er sånn ca slik. 80-90 % av alle muslimer er sunni muslimer mens 5-20 % er sjia muslimer. Forskjellen på sunni og sjia muslimer er at sunni muslimer mener at Mohammed har utpekt sin stefar Abu Bakr til sin etterkommer men sjia muslimene mente at det var hans fetter ali som var den utpekte. Likheten mellom disse to kategoriene er da at begge tror på Mohammed, koranen, og troen på gud.

 

Mohammed:

Den største profeten innenfor islam heter Mohammed. Mohammed er Allahs (muslimenes gud) formidler. Mohammed kunne ikke skrive eller lese, men en dag kom engelen Gabriel til han for å fortelle han om koranen. Etter at engelen Gabriel hadde lest koranen for han gikk Mohammed videre til folket rundt ham og fortalte det han hadde hørt fra koranen. Menneskene rundt skrev opp hva han sa. Skrifter om Mohammed og livet han kalles for Hadith. Sammen viser koranen og hadith hva som er riktig måte å leve på.

 

Utbredelse:

Bangladesh, Indonesia, Pakistan og India i sør- Asia og Sørøst-Asia er de stedene det er mest muslimer totalt, men kjerneområdet er de arabiske øyene i Midtøsten og Nord-Afrika. I Europa er islam den nest største religionen etter kristendommen. Mens det i det er noe helt nytt i Vest-Europa og blir ofte forbundet med innvandring.

 

Måneder og Høytider:

Her er islams 12 måneder:

- muharram

- Safar

- Rabi al-awal

- Rabi al-thani

- Jumada aI-ula

- Jumada al-akhirah

- Rajab

- Sha`ban

- Ramadan

- Shawwal

- Dhu al-qa'dah

- Dhu-al-hijja

 

Islam har 10 høytider:

Ashura dagen: feires fra 1. til 10. muharram, men høydepunktet er den 10. dagen. Den feires for sjia – muslimer ved at muslimer samler seg og sørger over martyren som døde i år 680. før var det tradisjon å slå seg med kniver som var festet til lette kjeder, men det er blitt forbudt i enkelte land. Mens sunni – muslimer feirer den på grunn av Mohammeds ankomst i Medina. For sunni – muslimene feires denne dagen med karneval og tog.

 

Mawild al- nabi: Er Mohameds fødselsdag og feires 12. rabi al awwal. Rabi al awwal feires av både Sjia – muslimer og noen sunni muslimer. Mawild al nabi feires i hjemmet eller i en moskè. Under mawilld al-nabi blir det servert god mat, fortalt historier fra Mohammeds liv og barna leser dikt. Mawild al-nabi feirer over store deler av verden.

 

Fatimas: 20. jamada al-akhirah feirs både Fatimas fødselsdag og kvinnedagen i Iran. Sjia muslimer feirer denne høytiden. Fatimas er sørgetid som ofte feires med opplesning av dikt om hendelsen, Dette er på grunn av at sønnen til datteren til Fatima og mannen hennes ali og alle deres avkom har en høy status i sjia muslimsk tro.

 

Miraj: Miraj feires 20. rajab. Miraj feires av både sjia og sunni muslimer. Miraj feires på grunn av Mohameds reise fra Mekka til Jerusalem og til himmelen på en natt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil