Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Rødstrupe" av Jo Nesbø

"Rødstrupe" av Jo Nesbø

Bokanalyse av Jo Nesbøs "Rødstrupe".

Karakter: 5+ (10. klasse)

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.05.2012
Tema
Rødstrupe


Jeg valgte boken Rødstrupe fordi jeg synes den hørtes ganske spennende ut! Jeg leser veldig sjelden en roman, så det var spennende å lese noe nytt. Jeg valgte å lese en Jo Nesbø roman, fordi jeg har hørt mye bra om han!

 

Forsiden synes jeg virket veldig spennende ut, og gjorde til at jeg fikk lyst til å lese den. Så jeg likte den. Den har i person bak alt som jeg tyder er blod, som tyder på at det er en kriminalroman. Baksiden er også like spennende som forsiden! De forteller godt hva boka handler om, men de forteller ikke så mye at vi vet hele handlingen! Når jeg leste bakpå fikk jeg enda mere lyst til å lese hele boka. De får den til å virke veldig spennende og uforutsigbar.

 

Om forfatteren

Jo Nesbø ble født 29. mars 1969, og kommer fra Molde. Han er en norsk musiker og forfatter. Han er også utdannet siviløkonom og finansanalytiker. Moren hans var en bibliotekar, som gjorde til at han ble så glad i litteratur.


 

Forfatterskap:

Han tok en permisjon på et halvt år fra jobben. Da reiste han rundt i Australia. En forlagsansatt spurte han om han ville skrive en bok, og det gjorde han. På den 30 timer lange turen til Australia, hadde han skrevet en hel roman; Flaggermusmannen. Dette var kriminalromanen som han debuterte med. Den boka var starten på Harry-Hole serien.

 

Han har også skrevet «Doktor Proktors Prompepulver», men han er mest kjent for Harry Hole serien, både nasjonalt og internasjonalt.

 

Film:

Han ville ikke at Harry-Hole serien ikke skulle bli filmatisert før serien var ferdig, men han gikk med på at Snømannen og Hodejegerne kunne bli filmatisert. Inntektene til filmene gikk til Harry-Hole stiftelsen (arbeider for å gi utviklingsland grunnleggende lese- og skriveferdigheter).

 

Om boka:

Utgivelsesår: 2000

Antall sider: 434

Antall kapittel: 118

Forlag: Aschehoug

 

Boka er en kriminalroman, men Nesbø har blandet med andre temaer også. Han har med romantikk og krigsdrama sammen med all krimen. Boka handler om Harry Hole og hans etterforskning som drar han langt tilbake i historien – helt tilbake til østfronten i Leningrad 1944. Det er en roman fordi den har en omfattende handling, med masse skildringer og forklaringer på både personer og sted. Den har også mange kapitler og deler.

 

Boka refererer ofte til Bibelen. F.eks bruker Nesbø mange religiøse navn som Rakel, Urias og Daniel. Delene er delt opp i bl.a Genesis, Urias, Dommedagen og Atter oppstå.

 

Kort handlingsreferat:

Boka begynner med at politietterforsker Harry Hole skyter ved et uhell en SS-agent, når Clinton kommer på et norgesbesøk. For å dekke over dette, blir han overført til en annen avdeling – overvåkingspolitiet. Når Hole begynner å bli kjent med jobben og kollegaene, kommer det en faks om en våpenliga i Johannesburg. Det dukker også opp at en Märklin-rifle fra krigens dager har dukket opp i Norge. Dette er en rifle som det er laget meget få av. Hole blir satt på saken, og får god hjelp av sin tidligere partner Ellen Gjertsen som også er en småfugl ekspert. Hole finner ut at sporene går helt tilbake til krigens dager. De finner en del nynazister under etterforskningen, og vi får høre spesielt mye om en som går under kodenavn "prinsen". "Prinsen" er en nynazist som har mistenkelig mye peiling på politiets planer. Hole finner ut at han må ha noen kontakter i politiet.

 

Handlingen foregår både fra krigens dager hvor nordmenn kjempet mot tyskerne i østfronten og i moderne tid. Vi får bl.a høre om en som våkner opp på et sykehus i Wien etter han har vært i koma. Han utgir seg for å være en annen, og han blir forelsket i en sykepleier – Helena.

 

Alt dette har en sammenheng, og det var opp til Hole å finne den sammenhengen.

 

Vi leser mye om Hole, hans alkoholmisbruk og hans stamsted Schröder Restaurant.

 

Etterhvert som våren kommer, løser Hole mysteriumet bit for bit...

 

Harry Hole er en fiktiv mann som er med i en serie av Nesbø. Harry er hovedpersonen, fordi det er han bøkene i serien handler om. Han er en ensom politietterforsker som sliter med livet – og pga det, sliter han også med alkohol. I bøkene får se vi se ulike miljøer han kommer bort i, og etterforskningen hans. I denne boka ser vi at han sliter med alkohol, og at han vanker på sitt stamsted Schröder Restaurant i Oslo.

 

I begynnelsen av boka oppfattet jeg Harry som litt kald og veldig "tøff i trynet", men lenger ut i boka føler jeg at han blir litt mer kjærlig og sårbar.

 

Bi-personer

Gudbrand Johansen aka Daniel Gudeson aka Sindre Fauke: Tidligere frontkjemper som hjelper Hole med informasjon om tidligere frontkjempere.

 

Rakel Fauke: Har en sønn som heter Oleg med en russisk mann. Rakel er datteren til Gudbrand Johansen aka Daniel Gudeson aka Sindre Fauke og jobber også i POT. Harry får følelser for Rakel og denne følelsen er gjensidig fra Rakel's side.

 

Ellen Gjertsen: Ellen er en småfugl ekspert som har vært Harry's partner før han ble overført til overvåkingspolitiet. Det var Ellen Harry holdt seg til på fritiden. De har hjulpet hverandre igjennom mange saker – og denne saken var intet unntak.

 

Jeg vil si at boka passer best til ungdommer og voksne. For min del var det veldig mye hopping frem og tilbake mellom årstall og personer, og du må virkelig følge med for å få med deg hvilke personer som det er snakk om og hva som skjer når. Så det var en avansert bok, men jeg synes det var en meget bra bok! Det var mye historie fra krigenes dager og krim, noe som jeg mener er en perfekt blanding!

 

Jeg kan godt tenke meg å lese flere bøker fra Jo Nesbø. Han skriver meget godt. Han skriver litt ungdoms språk, men også voksent, noe som fengte min interesse ganske raskt. Skildringene i boka er også ungdommelig, så jeg likte skildringene meget godt. Han forklarer meget godt, og det er sjelden jeg ikke kan se for meg personene og omstendighetene.

 

Når jeg først bestemte meg for å lese denne boka ble jeg litt nysgjerrig på hvorfor i alle dager boka kalles «Rødstrupe». Men dette skjønte jeg jo lenger ut i boka jeg kom. Det var en under krigen som ble kalt «Rødstrupe». Dette pga. at han klarte å helt plettfritt, skjære i halsen på folk så de døde.

 

Boka tok en helt annen vending enn det som jeg forventet. Det var altså uforutsigbart noe som jeg likte veldig godt. Ikke bare klisje der vi kan si, han eller hun drepte de- ferdig med boka. Så avslutningen synes jeg var forutsigbar og meget bra!

 

Høydepunktet i boka synes jeg er når Harry skjønner hele sammenhengen helt fra Leningrad i 1944 til 2000. Han finner ut hvem morderen er og hvorfor alt har en sammenheng.

 

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Jo_Nesb%C3%B8
http://www.aschehoug.no/forfattere/alfabetisk/vis?contentItemId=648332

http://jonesbo.com/#!/books

http://no.wikipedia.org/wiki/Harry_Hole
http://www.daria.no/skole/?tekst=11927

http://leserglede.com/krim/norsk-forfatter/jo-nesbo.html

http://torbjornandre.blogg.no/1269988340_analyse_del_1.html

Kontekst 8-10

http://forum.nybaktmamma.com/showthread.php?t=407284


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil