Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fengsel i utlandet

Fengsel i utlandet

Et møte med en innsatt i et fengsel i Nord-Korea.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.05.2012


Tykk skrift = spørsmål, Kursiv skrift med strek under = fakta

 

Klokken var halv sju om morgningen, fuglene hadde ikke våknet enda. Jeg var på vei til et sted i Nord Korea, for å møte Ching Chong som hadde fornermet diktatoren og nå er tatt til fange hos et av Nord Koreas mest beryktede fengsel. Problemet med besøket mitt er at det ikke er garantert at jeg kommer hjem til Norge igjen.

 

Hei, jeg heter Stian og kommer fra Norge, jeg tok med noen druer til deg.

Ellers takk, de liker jeg best i flytende form.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Selvfølgelig, jeg er 28 år og heter Ching Chong. Grunnen til at jeg havnet i fengsel er at jeg, sa noe stygt om diktatoren.

Hva da?

Det får jeg ikke lov til å si, du ser han vakten bak meg? Han passer på at jeg ikke sier noe ulovelig.

I fengselscella der vi satt, var det en vakt som passet på i utgangen.


 

Hvordan er egentlig oppholdet her?

Jeg har det helt greit tror jeg, vi får gå ut i luftegården i 30 minutter per dag og vi får et halvt rundstykke og en desiliter med vann.

Fra sikre kilder har vi fått vite at man kun får 10 minutter pause i luftegården per dag, men det er kanskje noe han ikke får lov å si? Uansett er forholdene her nesten helt utholdelige. Jeg ser at han er utmattet og sliten, men sånn skal ikke en 28 åring være.

 

Så Ching, du er ikke sliten?

Nei, man skal ikke la seg knekke, hvis man ikke er nøtt

Synes du at straffen du fikk var for lang?

Nei, det synes jeg ikke! Det jeg gjorde var helt idiotisk og det burde jeg ha skjønt, da jeg klagde på at overhode fortjente og bare spise brød, gikk jeg for langt.

 

I Norge har vi det som kalles ytringsfrihet, som betyr at man kan skrive og gjøre det man vill, hvis det ikke bryter norsk lov. Man kan for eksempel mene at kongen burde blitt ”sparket”. Men man kan for eksempel ikke skrive på ett nettinnlegg at man synes at alle kristne burde bli hengt. Det er i mot norsk lov å være rasist eller utrykke rasistiske meninger.

I Nord-Korea derimot får de ikke lov til å skrive eller si noe som forbinnes med noe ”ulovlig” om deres hersker.

 

Så du mener at folk ikke fortjener frihet, bare på grunn av at de har sagt sin mening?

Blir du tilfredsstilt av å leke mor Theresa? For frihet og rettferdighet er det eneste som står i hue ditt. Men får å svare på spørsmålet ditt, så må folk få si hva de vill, bare det ikke motsir føreren.

 Så du vil leve i et diktatur?

Nei, og det gjør jeg ikke heller. Det er mulig at ytringsfrihet er bra for noen land med for Nord-Korea ville det bare vært rot.

Så du mener altså at du ikke lever i ett diktatur?

Ja, det kan du faen ta å skrive opp.

Da du fikk beskjed om at du skulle i fengsel, protesterte du og hvordan gikk det?

Da jeg gjorde dette var jeg ung og dum, jeg visste ikke hva lederen hadde gjort for dette landet og jeg skulle selvfølgelig ha trodd på det som sto i avisen om at Nord-Korea er verdens beste land.

Selvfølgelig protesterte jeg. Jeg måtte jo vite hva jeg hadde galt og jeg fikk jo 17 års ekstra fengsel på grunn av at jeg protesterte, så det gikk rett og slett den veien høna sparker.

Det virker som om fengselsvaktene har hjernevasket han helt, for de fleste i Nord-Korea vet at de lever i et diktatur, så etter han kom i fengsel, så fikk fengselsvaktene han til å tro at herskeren var snill og hadde hjulpet alle i landet.

 

I de fleste land så har de noen fasiliteter, har dere noen ”turistattraksjoner”?

Nei, vi har jo ikke noen turistattraksjoner i landet vårt, pga at det ikke er turister her. Dessutten er det mye lurere å bruke pengene til noe annet som for eksempel militæret, hvis noen skulle angripe landet vårt.

Dere framstår jo som en krigsnasjon, pga at dere bruker ”nesten” alle deres penger på militæret.

Nå må du ikke begynne å holde fanden på vegen her, vi er ikke en krigsnasjon. Vi bruker hue, og ikke hue mellom beina, som dere i USA og Europa gjør.

Mener du at alle land hadde vært bedre som et diktatur.

Hvor mange desimaler er det i pi?

Det vet jeg ikke

Nettopp, det er svaret på spørsmålet ditt, jeg vet ikke hvordan andre land fungerer, men Nord-Korea fungerer i alle fall som et diktatur.

Som du kanskje merker er det ganske rart at det nord koranske folket synes det er fint med diktatur. Det er sikkert pga at avisene skriver at Nord-Korea er verdens beste land å bo i. Dette er grundig feil, Nord-Korea er blant de 5 verste landene å bo i, i hele verden.

 

Hvordan er det å bo i Nord-Korea?

Nord-Korea er det beste landet i verden, men det er litt strengt å bo her, men skal man ha orden må man være strenge. Men Nord-Korea er verdens beste land å bo i.

Det har du sagt.

En god ting kan ikke sies for ofte.

Hvor mange er dere i en celle?

I min celle er det kun meg, faktisk. Jo flere kokker jo mer søl.

Det virker som om Ching Chong liker å bo i Nord-Korea, men vakten bak han ser ekstra på han da han sier sine meninger som diktaturet ikke liker.

Jeg tror han bare juger, seg i gjennom alle spørsmålene.

 

Hvordan føler du jeg er som person?

Jeg har jo ikke kjent deg så lenge, faktisk bare i en halvtime, men du virker nysgjerrig og som en smart faen. Stiller kanskje noen ubrukelige spørsmål, men samme for meg.

Det regner og pøser ned, pleier du å gå ut å lufte deg da det reiner?

Det regner aldri da jeg går ut.

Hvorfor det?

Snakker man om sola, så skinner den. Neida, luftegården er inne, så da regner det ikke, smart?

Har du en kjæreste utenfor fengselet?

Ja, men nå har alt kokt bort i kålen. Vi blir nok ikke sammen før vi havner hos Jahve.

Jahvel

Det var ikke morsomt.

Er det en ting jeg også har lært om å være i Nord-Korea er det at de har dårlig humor.

Jeg har lært mye av turen til Nord-Korea spesielt interessant var det å møte Ching Chong og hans syn på lederen og på staten Nord-Korea. Dette var spennende, kanskje jeg kommer igjen?

Men det som blir mest spennende fremover i tid er nok om jeg kommer ut av Nord-Korea.

 

Takk for at du tok deg tid for å lese dette.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil