Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Erlend Loe - forfatterportrett

Erlend Loe - forfatterportrett

Forfatterportrett av Erlend Loe og kort om boka "Kurt blir grusom".

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.04.2012


Kort biografi


Navn:
Erlend Loe
Født: 24. Mai. 1969
Nasjonalitet: Norsk
Oppvokst: Trondhjem
Bor nå:  Oslo

 

<bilde>

 

Erlend Loe skriver underfundig og morsomt; verden blir betraktet med et snev av ironi. Erlend Loe er en norsk romanforfatter, filmmanusforfatter og oversetter. Han har tidligere jobbet på en psykiatrisk klinikk, og Adresseavisen i mange år. Men mest kjent er han for bøkene Fisken (1994), Kurt blir grusom (1995), Kurt Quo Vadis? (1998), Kurt koker hodet (2003), Kurtby (2008) og Kurt kurér (2010).

 

Erlend Loe har ønsket å bli forfatter så lenge han husker. I dag jobber han i Screenwriters Oslo – et kontorfelleskap for manusforfattere som han var med og starte i 1998. skriver han omtrent ca. 1bok i åre. Han liker å bruke god tide på bøkene, så derfor skriver ikke så mange bøker i året.


 

Erlend Loe opprinnelig fra Trondhjem, men bor nå i Oslo. Han er gift og har 3 barn.

 

Skrivemåte
Etter å ha lest både ”Kurt blir grusom og ”Kurt koker hodet” kan jeg fortelle at Erlend Loe skriver på en ”enkel” og direkte måte. Språket i bøkene hans er veldig ungdommelig og morsomme, han skriver slik som mange ungdommer snakker og litt barnslig. Dette, mener jeg, gjør historiene hans mer morsomme ettersom det er’’ komedie’’ han skriver. Erlend Loe bruker veldig mye samfunnstema og prøver å få frem ting i fortellingene sine.

 

Han holder leseren interessert ved å gi mange tydelige fram-pek. De tydelige fram-pekene hans er noe som kjennetegner ham som forfatter, og er det som gjør at leseren ”blir nødt” til å lese videre. Et annet av Erlend Loes kjennetegn er at fortellingene hans alltid inneholder morsomme handlinger. Leseren får høre om livssituasjonen til to personer på en morsom måte . Han beskriver også veldig ofte samme situasjon fra et annet synspunkt.

 

Noe som karakteriserer bøkene til Erlend Loe er at det alltid er et sammendrag av hva som har skjedd. Dette er veldig hjelpsomt for leseren fordi det er mye som skjer og mange personer er involvert.

 

Kurt blir grusom
”Kurt blir grusom” er en komisk bok rettet mot ungdom. Boken ble gitt ut i 2003 og ble gitt ut som film i 2008 som ble en svært populær film på kino og dvd. Dersom man skulle være interessert i å lese bøkene i dag, bør man altså se etter boken ”Kurt koker hodet” ‘’ Naiv super’’ Fisken’’ og ‘’ L’’. Men jeg ville da valgt og lese ‘’Naiv super’’ fordi jeg har hørt mye bra om den boken, det er flere som skryter av den og bare navnet på boken får meg lyst til og lese den.

 

Alle bøkene er på rundt 100 -200 sider:

 

Bokutgivelser

1993: Tatt av kvinnen
1994: Fisken

1994: Maria & José

1995: Kurt blir grusom

1996: Naiv Super.

1996: Den store røde hunden

1997: Oversettelse av ”Sa Mor” (Hal Sirowitz)

1998: Oversettelse av ”Sa terapeuten min” (Hal Sirowitz)
1999: L
2001: Fakta om Finland

 

 

<bilde>
 

Kurt blir grusom boken.

Handlingsreferat

Boka handler om kjærlighet, troskap. Kurt er truckfører, han har en truck som han er glad i og som han vasker ofte. Kona han heter Anna lise og hun er arkitekt. I sammen så har de 3 barn som er tykke Helena, Bruse og Bud.

 

Bud er bare tre år, og går i barnehage. Kurt som elsker trucken sin kjører Bud til barnehagen hver dag. Kurt har en drøm og det er at han kunne ønske at han hadde mye penger. Anne lise kona til kurt ønsker ikke å ha mye penger, får hun sier at folk med mye penger fort kan bli grusomme. Så kommer det en dag som skal forandre alt for Kurt. Han går på jobb på havna, og der ser han en mann ligge og sove på kanten av kaia. Mannen faller ut i vannet, men Kurt redder livet til mannen. Som belønning for at Kurt har reddet hans liv så får Kurt en diamant av mannen. Kurt går til en gullsmed med diamanten og der får han vite at diamanten er verdt 50 millioner kroner. Kurt blir da veldig glad og tar i mot pengene for diamanten. Da bestemmer Kurt seg for å bli statsminister, men det blir han ikke. Den eneste stemmen han fikk på valget av statsminister var hans egen, ikke en gang kona til kurt Anne lise stemte på han. Da blir han så sint at han velger og knuse å ødelegge hele byen, og da kan han velge mellom og bli satt i fengsel eller betale 40 millioner kroner. Det er en enkel og grei bok og lese på ca. 100 sider. Det som er greit med boka er at det også er veldig mange skjulte budskap i den. Hvis du for eksempel følger med på filmen så ser du mange av de skjulte budskapene. Ett av buskapene er da ‘’penger er ikke alt, penger kan forandre folk til monstre’’.

 

Handlingen foregår i nå tid i Oslo som er en stor by i Norge og er Hovedstaden.


Hovedpersonen
.
Hovedpersonen i boka er da hovedsakelig Kurt. Kurt er en helt vanlig trucksjåfør, han eier en fin og gul truck som han er veldig stolt av. Kurt er veldig glad i pannekaker og spiser nesten ikke noe annet til middag. Han jobber hver dag i trucken sin. Den gule Trucken til Kurt blir han sin nærmeste venn og bestevenn. Kurt er en snill og grei mann, så får han diamanten og får 50 millioner for den. Da blir Kurt grusom.

 

Miljøet
Miljøet i boka er typisk familie miljø. Det er en del krangling så blir de glade rett etterpå. Som sagt så skriver Erlend Loe på en veldig enkel og grei måte. Med det mener jeg at han bruker enkle, beskrivende ord uten å gå for mye i detaljene rundt.

<bilde>
 

Dette er Kurt. (filmen)


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil