Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > B.B. King og blues

B.B. King og blues

Særoppgave om B.B. King og blues generelt skrevet i faget musikk.

Karakter: 6 (8. klasse)

Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.03.2012
Tema
Blues


Blues

Bluesmusikken sies å ha startet blant slaver i de amerikanske sørstatene som arbeidersanger, men ordet blues ble ikke brukt. På den tiden brukte de sang, banjo og rytmiske instrumenter som trommer, men i moderne blues brukes pianoet, gitaren, munnspillet og bassgitaren også i stor grad.

 

Ordet ”blues” kommer fra ordet ”blue”(blå), og beskriver en trist og depressiv stemning, som det gjerne var blant slavene.

 

Musikken ble brukt som en oppmuntring i den triste hverdagen til slaver. På den tiden var det ikke sånn at noen få sang for de andre, men at hele gruppe sang, uten å bry seg om hvem som sang best. På mange måter kan vi vel si at ingen vet helt sikkert når musikkformen startet, mange mener at den stammer fra Afrika.

 

Bluesmusikken ble klassifisert for første gang i 1903, av W.C. Handy, som hørte en ung gutt syngende på en togstasjon, Handy ble umiddelbart forelsket i musikken, og dette møtet regnes som fødselen av blues, og han kalles ”The father of blues”.


 

Likevel, den første registrerte blues komposisjonen kom ikke før i 1912 og het ”Dallas Blues”, og var skrevet av Hart Wand.

 

Blant slavene handlet tekstene for det meste om undertrykkelse fra de hvite, tristhet i tilværelsen, kjærlighetssorg og lignende. I tiden før 2.verdenskrig handlet den gjerne om mye av det samme, men temaer som økonomiske problemer, gambling, teknologi og djevelen kom også inn på denne tiden. I etterkrigstiden gikk tekstene over til nesten utelukkende å handle om seksuelle bekymringer og lignende.

 

I etterkrigstiden gikk også flere og flere bluesmusikere over fra akustiske gitarer, og over til elektriske. Etter dette nådde musikksjangeren ut til et videre publikum, og flere og flere hvite begynte å høre på blues.

 

Blues har også inspirert til flere lignende former for musikk, som Boogie-woogie, Country Blues og Blues-rock. Blues-rocken ble først utviklet i Storbritannia med band som ”Rolling Stones”, ”Led Zeppelin” og ”The Who” som hentet inspirasjon fra de store forkjemperne for blues.

 

Blues er en voksende musikksjanger i Norge, og vi har hatt noen artister, bl.a. Vidar Busk og Noora Noor. I tillegg har Norge blues-festivaler på Hell og Notodden og i Drøbak og Trondheim.

 

På lik linje med musikksjangre som jazz, rock & roll, pop og hip-hop, har blues blitt anklaget for å være ”djevelens” musikk, spesielt blant den hvite befolkningen. Selv om kirken skydde blues-musikken hadde noen av de store blues- musikerne, som Son House og Skip James flere religiøse sanger på repertoaret.

 

En av grunnene for at bluesmusikk fikk et så dårlig rykte, var den såkalte ”baljebassbluesen” sin skyld. Baljebassen er et hjemmelaget strengeinstrument laget av en balje. Sangene innen baljebassbluesen hadde ofte tekster som var grove og av seksuell karakter, noe kirkegjengerne selvfølgelig ikke godtok.

 

Bluesen har også vært påvirkende for nyere populærmusikk, som Jazz, Rock & Roll og RnB, og flere populære artister har hatt innslag av blues i sine låter.

 

Riley B. King

16. september 1925 ble Riley B. King født på en plantasje i Itta Bena, Mississippi, USA.

 

Foreldrene var meget fattige, og når King var fire år gammel, forlot faren mora. Da mora døde var Riley bare 9 år gammel, og måtte vokse opp hos bestemora i Kilmichael, Mississippi.

 

Oppveksten hans påvirket hans liv, både musikalsk og i hva han ville engasjere seg i som voksen, han er ambassadør for den veldedige organisasjonen ”Little Kids Rock” som gir bort gitarer til fattige barn.

 

Om oppveksten uttalte han at “ Jeg tror de tidligste lydene av blues som jeg kan huske var i plantasjen når folk holdt på å plukke bomull eller klippe noe” og ”når jeg synger og spiller kan jeg høre de samme lydene som jeg kan huske fra jeg var barn”.

 

Som barn jobbet han på plantasjen fra mandag til fredag, på lørdager spilte han på gatehjørner for småpenger og på søndager sang han i ”St.John Gospel Singers”, et kjent kor.

 

Likevel, som barn fikk han ikke lov å spille blues, som ble ansett som ”Djevelens musikk”, men når han ble eldre dro han fra by til by, og kunne spille i så mange som 4 byer per dag.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil