"Berlinerpoplene" av Anne B. Ragde

Bokrapport om "Berlinerpoplene" med bl.a. oppsummering av boka, tema og terningkast.
Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2012.02.15

Tittel/Forfatter: Berlinerpoplene, skrevet av Anne B. Ragde

Forlag: Forlaget Oktober, utgitt første gang i 2004

Sjanger: Drama/humoristisk roman

 

Jeg valgte Berlinerpoplene fordi jeg har hatt den liggende hjemme en stund, og valgte den som lesebok i norsktimene. Jeg har gjentatte ganger prøvd å lese den, uten å komme gjennom, men nå ville jeg virkelig fullføre hele boka.

 

Handling: Vi møter Tor, en middelaldrende mann som driver en sliten og gammel gård på landsbygden i Trondheim. Han er eldst av tre brødre, og fastboende på gården med moren sin Anna som han elsker over alt på jord, og hans gamle, gretne far. En dag står ikke moren opp for å lage frokost som vanlig, og Tor blir bekymret. Hun blir sengeliggende et par dager, før han finner henne livløs i sengen. Hun har fått slag. Imens jobber den mellomste broren Margido, med en vanskelig selvmordsak. En ung gutt har hengt seg, trolig grunnet kjærlighetssorg. Hele den lille byen er rystet.

 

Den yngste sønnen Erlend har ingen kontakt med familien i Trondheim. Han bor i en luksuriøs leilighet i København, med kjæresten Krumme. Da han tidlig i 20 – årene kom ut som homofil, ville ikke moren ha noe med han å gjøre, og Erlend dro av sted. Siden har ingen av hans norske familie hørt noe fra han.

 

Torunn er Tors eneste datter. Hun er 32 år, bor i Oslo og jobber på en liten veterinærklinikk. Da Torunns mor ble gravid, ble Anna rasende og kastet henne ut. Etter det har verken moren eller Torunn hatt noen kontakt med faren.

 

Når Anna kommer på sykehuset, er Tor overbevist om at det kun er en liten influensa, og at moren vil klare seg. Når Erlend får en telefon om at moren ligger på dødsleiet og at han må komme, får han sammenbrudd. Livet uten dem hadde vært så deilig. Og han som hadde planlagt den perfekte julefeiringen med Krumme. Margido ber han om å komme, og Krumme overtaler han til å dra.

 

Når moren dør, bryter Tor sammen. Torunn og Erlend bestemmer seg for å vaske hele den skitne gården, og ferier jul der. Under julemiddagen bryter den ellers så stille faren til Tor sammen, og innrømmer at han er homofil. Han forteller også om den store hemmeligheten som har vært skjult i alle år. Han er egentlig broren til Tor, Margido og Erlend.

 

Da Anna var ung, møtte hun Tallak. Han var en gift mann med barn, men de ble elskere. Anna fant ut at hun var gravid, men Tallak kunne ikke gå offentlig med å være faren. Derfor anga han sønnen sin som faren, og fikk Anna og sønnen til å leve sammen. Livet blir plutselig snudd på hodet, og familien er ikke lenger den samme.

 

Tema: I romanen følger vi en ganske vanlig norsk familie, deres ukjente relasjoner og gamle, uløste familiekrangler.

 

Budskap: Jeg tror forfatteren prøver å gi innblikk i hvordan en tragedie kan ryste en familie, og hvordan mennesker med forskjellig syn møter hverandre. Det å ta vare på hverandre er også et viktig budskap i boken.

 

Nye ord: Krumme – Brødsmule på dansk.

Follikulær konjunktivitt – En øyesykdom blant hunder.

Kummerlig – Fattigslig og trist

 

Jeg likte denne boken veldig godt. Ragde bruker ca. 2/3 av boken på å la leseren bli kjent med menneskene vi møter, men måten hun skriver på er veldig gripende, og man har ikke lyst til å legge boken vekk. Det er mange detaljer, og du føler nesten at du får et slags forhold til hovedpersonene.

 

Anbefaling: Dette er en lettlest bok, men jeg vil anbefale den for 14/15 år og oppover. Handlingen er ganske voksen, og det er mye man ikke vil forstå hvis man er for ung.

 

Jeg syntes dette var fantastisk roman, og en bok alle bør lese. Derfor gir jeg den terningkast 5.

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst