Språket vårt består av mange dialekter og talemåter. Norsk er et nordisk språk som blir snakket som morsmål av rundt 4,5 millioner mennesker, først og fremst i Norge, hvor det er offisielt språk. Norsk har to offisielle målformer, bokmål og nynorsk. Det fins ingen offisiell standard for muntlig norsk, og de fleste norsktalende bruker sin lokale dialekt i alle situasjoner.
Det talespråket vi finner innenfor et geografisk område, kaller vi en dialekt. I Norge som i mange andre land finnes det mange dialekter. En sørlending snakker annerledes en nordlending. Langfjella mellom Østlandet og Vestlandet har skapt et skille. Her er et kart som viser de forskjellige store dialektene. Kart hentet fra norsksidene.no
Ord på vandring
Språket vårt er under konstant påvirkning fra andre språk. Det norske språket har lånt og overtatt mange ord fra tysk og fransk. I dag er det særlig påvirkningen av engelsk og svensk som gjør seg gjelene. Engelsk har blitt et internasjonalt språk med høy status i den vestlige verden. I sammenheng med nye arbeidsplasser er det kommet nye ord fra engelsk. Det samme skjedde da data og medierevolusjonen satte inn for alvor på i 1980- og 1990- årene.