Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Norvengland

Norvengland

Et kåseri om engelske låneord fra synsvinkelen til en gammel mann.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.02.2012

Det er noe som irriterer meg skikkelig for tiden. Dagligtalen til nordmenn blir bare mer og mer påvirket av engelsk. Jeg blir så oppgitt at jeg får lyst til å rive meg i håret og skrike av full hals.Vårt språk er i ferd med å rakne. Det vakre, norske språket blir gradvis spist opp av det engelske språket. Vi vet alle hvem sin feil det er. De bortskjemte drittungene uten manerer og med buksa langt ned på knærne, og med kortbukser de kaller for shorts, som jeg hadde kalt for truser. Med andre ord, det er dagens ungdom sin feil. Tenk at det er disse slynglene som skal ta vare på landet vårt og vår kultur når min generasjon har dødd ut. Hvordan skal det gå, når de allerede har rukket å begynne å ødelegge språket vårt med de forferdelige engelske ordene? 

 

Folk har fått en eller annen vrangforestilling om at det er kult å bruke engelske ord. Det er langt i fra kult. Det er bare utrolig forvirrende. Jeg dro til byen forleden en dag, for å kjøpe meg nye klær. Hvor mange engelske ord jeg hørte i løpet av min lille handletur, var bare helt absurd og urovekkende. Var jeg egentlig i Norge? For en slik gammel sviske som meg, var det nærmest umulig å vite hva de nye ordene betydde. Olabukse hadde de færreste hørt om, nå het det jeans. Skyggelue hadde blitt erstattet med caps, og det dummeste er nok at nesten ingen bruker skyggeluen til det den faktisk er til; å beskytte mot sol i øynene. Nå går disse tøffingene med capsen året rundt, bare fordi det er stilig. Jeg vedder en tier på at ingen hadde engang rørt skyggelua, hvis den fortsatt hadde hatt dette navnet. Bort med norsken, den gjør alt teit. Bytt navnet til noe engelsk, så blir det plutselig ekstremt kult.

 

Det er helt håpløst å høre på radio. Radiostasjonene som sender musikk, med nesten ingen unntak, er infiserte av amerikanske sanger. Det verste er at til og med norske artister lager sangene sine på engelsk. Sanger med norsk tekst blir ofte sett på som teite sanger som bare bondeknøler hører på. Kanskje mange ungdommer anser vårt språk som teit fordi de forbinder nordmenn med hallingdansere som spiser smalahove og spiller fele? Amerikanerne er jo kule gangstere med flotte biler og pene supermodeller, ifølge alle filmene og TV-seriene ungdommene har slukt.

 

Våre forfedre har kjempet for dette landet. Vi har vært villige til å ofre livene våre for et fritt Norge. Vi har blant annet kjempet for å være selvstendige fra både Sverige og Danmark, og kjempet mot Tyskland i 2.verdenskrig. Alt dette til ingen nytte. Ungdommene er jo i ferd med å ødelegge vår nasjonalitet uansett. Utakknemlige krek. Etter alt våre forfedre har gjort for dette landet, hadde det vært mulig å ha i hvert fall et lite snev av takknemmelighet og respekt. Man kan jo ikke gjøre noe med dem heller. Tenk om vi bare kunne sendt alle de engelsk-fikserte krypene til Finnmark, så kunne landsdelen skiftet navn til Norvengland. Da slipper det i hvert fall å gå utover alle oss andre fullverdige og trofaste nordmenn. De gjør jo ikke noe nytte av seg uansett, der de sitter foran TV-en med en konsoll i hånden dagen lang.

 

Kjære ungdom. Vær så snill og bestem dere for hvilket språk dere vil snakke. Snakk norsk. Vi bor i Norge. Dere får heller flytte til et engelsktalende land hvis dere har en fryktelig trang til å snakke engelsk, istedenfor å smitte og ødelegge språket vårt. Gjør så mye ugagn dere vil, men la språket vårt være i fred. Det er det eneste jeg ber om.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil