Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Late, slappe og uengasjerte ungdommer?

Late, slappe og uengasjerte ungdommer?

I denne artikkelen tar jeg for meg påstanden om hvordan de eldre generasjonene påpeker hvordan det går nedover med dagens ungdom.

Karakter: 5+ (norsktentamen, 9. klasse)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.02.2012


Ungdom i dag blir sterkt kritisert av den eldre generasjonen, som påpeker at ungdommen er mer uengasjerte, late og uhøflige enn dem. Vi hører overalt begrepet «ungdommen i dag...» men kan vi egentlig basere vårt syn på ungdommen, på grunnlag av informasjon som kun er generell? De eldre fortviler, og mener ungdom var bedre før. Er dette realiteten vi må møte i dag?

 

At teknologien som har kommet de siste årene har ført økt bruk av data og annen elektronikk, er det ingen tvil om. Men økt bruk av slik teknologi fører ikke bare nødvendigvis til noe negativt. Dette fører også til at ungdom lettere kan bli appellert til, og dermed er det lettere å nå ut med et budskap nå, enn det var før. Det er enklere å holde seg oppdatert på nyheter nå, for det er bare å sjekke nettavisen, i stedet for å måtte finne en avis. Aviser er kanskje ikke det som appellerer mest til ungdom heller. Ved å bruke teknologien på en smart måte, kan man også nå ut til et større og yngre publikum med et budskap.


 

Men når dette er sagt blir ungdom mer sittende inne og mindre aktive, på grunn av all teknologien som finnes. Det kan vi se på statistikker over alt, og det er ingenting som tyder på at det kommer til å snu med det første. I og med at alt blir skapt for å gjøre ting mer lettvint, fører også dette til en generelt mer slappere ungdom. Men det at flere ungdom blir sittende på nettmedier og lignende, kan også føre til at man blir mer oppmerksom på hvordan man bør behandle kroppen sin, og det er jo positivt. Men så må man også huske på at ikke absolutt alle ungdommer er feite og lite aktive. For det negative blir særlig framhevet, og det er hovedsakelig blant de eldre.

 

Karakterene går nedover i følge mange statistikker, men burde de ikke bare gå oppover med dagens teknologi? Alt er enklere og mer tilgjengelig i dagens samfunn, og informasjon er bare et tastetrykk unna. Dette kan enten føre til økt engasjement og progresjon blant ungdom, eller at man mer eller mindre blir lat. At ungdom må arbeide mindre enn før er et faktum. Mye har blitt lettere, samfunnet er mer velstående og man har fått nye holdninger til det meste. Dette gjør at mange blir slappe, late, og karakterene går ned. Men de som faktisk utnytter de mange, nye mulighetene får plutselig en kjempe fordel. Når alt blir så lett, blir det kanskje for lett. Før måtte de virkelig arbeide for det de gjorde, og nå har de yngre fått alt plassert i hendene. Og derfor er det ikke uforståelig at noen reagerer.

 

Det er ikke uvanlig å møte på uhøflig og uskikket ungdom i dag. Men ettersom samfunnet har endret seg så dramatisk, blir mange oppdratt til å være uhøflige og late. Det blir lagt mindre vekt på å være strenge mot barna sine, men heller overøse dem med gaver og goder det ikke fantes før. Det vi kaller «tigerforeldre» blir mer og mer sjeldent. Og med tigerforeldre menes de som presser barna til å yte best mulig. Barn med «tigerforeldre» blir mer skikket og dannet, altså mer som barn ble oppdratt før. Men de som blir bortskjemte og ikke lærer seg vanlig folkeskikk, er det da deres feil?

 

Før var det kanskje vanlig å være engasjert både i politiske grupper eller andre grupper/organisasjoner. Den eldre generasjonen påstår at ungdom er mer uengasjerte, fordi man ikke ser meningen, eller ikke har noen meninger. Dette ville jo i så fall ha blitt katastrofalt for demokratiet vårt i Norge. Men så har det seg slik at det faktisk er mye engasjert ungdom som jobber for meningene sine. Det er jo i så fall smart av de eldre å uttale seg om dette, for det vil mange ungdom reagere på, og protesten blir jo da å vise at det ikke er sant. Det oppstår hele tiden nye problemer i samfunnet, og ungdom blir mer bevisste på at noe må gjøres. På den andre siden ser vi også uengasjert ungdom som har blitt så bortskjemte at alt de bryr seg om er materielle goder, rett og slett litt egoistiske.

 

Men igjen, er det ungdommens skyld at de har blitt som de har blitt? Det er tross alt noen som har oppdratt dem og. Personlig mener jeg at slike generelle uttalelser fra eldre, ikke er på noe særlig spesifikt grunnlag, og at det blir dumt å si svart på hvitt at ungdom var bedre før. Utviklingen av økonomien, teknologien og samfunnet generelt, tror jeg har en stor del å si på hvordan ungdom har blitt. Med grunnlag på dette mener jeg at ungdom før kanskje var flittigere og høfligere, men at det i dag fortsatt er ordentlige ungdommer. Bare at det blir lagt mest vekt på den negative utviklingen, som mange ubevisst deltar i.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil