Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Teknologi i kvardagen, før og no

Teknologi i kvardagen, før og no

Ein faktatekst om korleis ny teknologi forandra verda.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
25.01.2012

Med data og mobiltelefonar er vi på nett heile tida. Før i tida sprang me bort til naboen og spurte om dei ville væra med ut å leke i snøen, men no sende me berre ein melding på Facebook. Livet til dei fleste blei forandra drastisk da Internettet blomstra ut for fullt. Internettet er ein stad for å bli kjent med gamle venar, og ein stad der mobbarane har fritt fram.

 

Det var tidligare mykje vanskeligare å få tak i nokon til ka som helst tidspunkt. Tungvindt var det også. I dag kan me berre trykke på nokre knappar, så har me kontakt. For meg har Internett og datamaskin gjort store intrykk på livet mitt. Me er rett og slett blitt avhengig av det. For ein mange tusen år sida skrev huleboarne på huleveggar og fortalte det dei hadde å si gjennom tegningar. Dei lagde kart og teiknet historiar. Då kunne kven som helst sjå kva som sto, på saman måte har me Internettet. Det er jo heilt utruleg ka du finn på Internett, eg kan gå inn på nettside til ein avis og der finn eg en heil masse reklame og nyheitar. Detta kan kven som helst i verda gå inn og sjå på. Du kan kjøpe det du trenger gjennom Internett, du kan få med deg kva som skjer rundt om i heile verden eller du kan sjå ein video på for eksempel Youtube, eller Google vids. I indianartida måtte indianarane tenne bål å sende røyksignalar. Eg kunne aldri tenkt meg å ha vore indianar for mange hundre år sida. Sjølv om det var lettvint då, å fyre opp eit bål og få kontakt med resten av indianarane, så syns eg rett og slett det hadde blitt for mykje stress for å gi ein liten beskjed. I tillegg måtte jo den andre også gjere det samme for å svare.

 

Ny teknologi gjer det meste my enklare, men også mye dyrare. Verda begynner å gå tom for naturressursar og vi berre fortsettar å bruke dem opp. Råmateriale blir brukt opp og da blir naturlegvis ting dyrare. For ein stund sidan var mobiltelefon ein gigantisk sak i ein ryggsekk, og heimedatamaskin var kun for dei rikaste av dei rike. No finn du minst ein mobiltelefon og ein datamaskin i kvert hus. Dermed ble dei rikaste av dei rike enda rikare. I 1991 skjedde verdas viktigaste oppfinnelse, World Wide Web (WWW) ble sluppet av selskapet CERN. World Wide Web (WWW) er grunnlaget for det vi i dag kjenner som internett. I 1995 var det over 100 000 sider på World Wide Web, og talet fortsett å stige den dag i dag. Detta er nok eit eksempel på at internett sakte men sikkert tar over verda.

 

Det eg for det meste tenkje på når det er snakk om internett, data og mobiltelefon, er at det ble mange fleire arbeidsplasser når data kom inn i arbeidsmiljøet. Men alle kan ikkje jobbe med data heller. Nokon må jo jobbe med dei maskinane som lagar datamaskinane, og nokon må jobbe på dei fabrikkane som lagar råvarer til fabrikkane. Eg tenkje også på kordan verda hadde vert utan internett, datamaskin eller mobiltelefon. Men, en ting er heilt sikkert, og det er at folk har blitt mye smartere etter at internett kom. Eg trur at internett og datamaskin kommer til og spele ein stor rolle i framtida. Og det, er forskarane enig i også!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil