Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ikke-fornybare og fornybare energikilder

Ikke-fornybare og fornybare energikilder

Drøfteoppgave i naturfag om energikilder.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.01.2012

Hva regner vi som ikke-fornybare energikilder?

Under begrepet ikke fornybar energi forstår man uran, olje- og naturgass og kull. Dette er energiproduksjoner som baserer seg på fossilt brennstoff, og de oppstod av planter og dyr for mange millioner år siden. Vi har ikke uendelig med fossilt brennstoff. Som allmen kjent slipper ikke-fornybare energikilder ut store andeler CO2.

 

På verdensbasis dekker ikke-fornybare energikilder ca. 80-90% av energiforbruket.

 

<bilde>
I Norge har vi store oljeforekomster. Det såkalte oljeeventyret er årsaken til alle velferdsgodene og den høye levestandarden som vi benytter oss av i dag. Det startet med Ekofiskområdet på 60-tallet og vil en dag ta slutt. Det er et faktum som vi ikke skal se bort ifra, men frem til da bør vi fortsette med å benytte oss av oljen så lenge vi har den.

 

Om vi en dag skulle oppdage at det ikke er noe olje igjen, så har vi fortsatt naturgass forekomster i Norge, som vi kan benytte oss av yttligere. Om dette ikke rekker til, så har Norge også 25% av jordens totale Thorium forekomster, som kan benyttes som brenn elementer i Atomkraftverk. Det er “ren” energi som ikke en gang slipper ut klimaskadelige gasser og likevel klarer å holde en høy og billig strømproduksjon uavhengig av årstid, sted og vær.

 

<bilde>

 

Som fornybare energikilder defineres energikilder som er uendelige eller blir dannet på nytt. De slipper ut mindre eller ingen klimaskadelige gasser enn ikke-fornybare energikilder. De mest kjente fornybare energikildene forstår vi solenergi, vannenergi, bioenergi, vindenergi og bølgeenergi.

 

Vi kan se at fornybare energikilder er en viktig del av fremtidens energiforsyning. Likevel er denne teknologien ikke forsket nok på. Fornybare energikilder er alt for labile til å kunne forsyne Norge fullstendig med energi året rundt. Dette ser vi allerede nå. Norge har bygget ut 99% av sitt vannkraftpotensial, men likevel importerer vi, om vinteren, flere tusen kilowatt timer med strøm fra andre land. Da mener vi at Norge heller bør la teknologien om fornybar energi “modne” til den kan ta over den fullstendige strømforsyning av Norge. For å gi forskerne mer tid til å effektivisere, forbedre og forske yttligere på teknologi til fornybar energi, kan vi benytte oss mer av forekomstene Norge har til bruk i dag.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil