Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Abort, ungdomskultur og homofili

Abort, ungdomskultur og homofili

Manus til foredrag om etiske spørsmål knyttet til abort, ungdomskultur og homofili knyttet opp mot ulike religioner. Tema: kropp og helse.

Karakter: 6 (muntlig prøve i RLE)

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
28.11.2011


I dag skal jeg snakke om RLE Etikk og moral. Jeg skal snakke om etikken og moralen når det gjelder homofili og abort. Jeg vil også snakke om hav de forskjellige verdensreligionene mener om homofili og abort. Til slutt håper jeg at jeg får tid til å snakke om ungdomskultur også. Jeg får desverre ikke snakke så mye om mellommenskelige relasjoner knyttet til familie og venner, eller samliv, men jeg håper vi kan snakke om dette i samtalen etterpå.

 

Etikk og moral, hva er egentlig det ?

Etikk og moral handler om det samme som rett og galt, men det er ikke helt det samme heller. Før i tiden betydde både etikk og moral leveregler, skikk og bruk, men i dag pleier vi å skille de to ordene.

 

Moral handler om det vi gjør, eller det vi ikke gjør. Mens etikk handler mer om å tenke om det vi gjør er rett eller galt. Både etikk og moral er ekstremt viktig i livet. Det skjer rundt oss hele tiden. For eksempel hvis vi legger penger i koppen til en tigger ute på gaten har vi god moral, men hvis vi ikke enser han en gang har vi dårlig moral. Jeg selv og de fleste andre mennesker vil nok mene at denne påstanden er riktig. Men er den egentlig det? Kansje tigger var så lat at han ikke orket å prøve å få seg jobb, eller at han rett og slett bare faket at han trengte penger, så han fortjente ikke penger. Andre mennesker vil nok mene at den andre påstanden også er riktig. Og da er vi plutselig over på etikk. Så som du ser henger moral og etikk ganske sammen. Og det er etikk og moral rundt oss hele tiden. vi finner fullt av etiske spørsmål rundt i hverdagen. Som for eksempel hvis du har fått penger av moren din til å gå å kjøpe klær, men så ser du en mann på gaten som du ser sliter med pengene. Gir du da penger til mannen eller tar du pengene å kjøper nye klær.  men vi finner også fullt av etiske spørsmål på større arenaer som for eksempel i verdenspolitikken og i de store religiøsespørsmålene


 

ABORT: Et tema som det har vært store debatter rundt om er moralsk riktig er abort. Er det riktig å drepe et lite foster ? skal dette lille fosteret aldri få lov til å oppleve livet, bare for moren ikke har lyst til å føde det ? Dette er et stort etisk spørsmål som det har vært store debatter rundt. I den norske lov står det at moren har lov til å bestemme om hun skal ta abort frem til den 12 svangerskap´s uken. Dette kalles provosert abort, men det finnes to forskjellige typer abort. Den verste hvor det er mest triste følelser med er spontan abort. Spontan abort er når fosteret dør ved naturlige årsaker inne i magen. Mange føler en stor sorg når de opplever dette. De føler skyldfølelse over at fosteret er dødt. De føler at de burde gjort noe annerledes for at fosteret ikke skulle ha død, men jeg skal snakke mest om provosert abort.

 

I 2005 var det et klart flertall som mente at kvinner burde få lov til å bestemme selv om de vil ta slevbestemt abort. Hele 76,8 prosent av den norske befolkning var med dette forslaget.

 

RELIGION OG ABORT

KRISTENDOMMEN: I utgangspunktet er Kristne imot abort, men hvis morens liv er i fare og abort er eneste løsningen er mener kristne at abort er greit. De mener også at abort er greit viss du har blitt utsatt for voldtekt eller insect. Jeg synes at dette er ganske komisk. For 80 prosent av norges befolkning er med i den norske statskirke. Og som dere sikkert vet er den norske statskirke en Kristen kirke. Og da er det litt komisk at 76,8 prosent av norges befolking er for selvbestemt abort.

 

JØDEDOMMEN: har et relativt strengt syn på abort. Jødene mener at alt liv er hellig og man har ingen rett til å ta et liv. Så de mener at selvbestemt abort er helt uakseptabelt.

 

ISLAM: Muslimer mener som jødene at alt liv er hellig. Dette gjelder også for abort. I Koranen står det også at hvis det er noen som dreper noen urettmessig, er det som Han har drept hele menneskeligheten. Så da sier det jo seg selv at Islam er i mot abort.

 

HINDUISMEN: I hinduismen ser de litt roligere på abort. De mener at det bare er deg selv det går ut over hvis du velger å ta abort. For abort fører til dårlig karma.

 

BUDDHISMEN: Mener mye av det samme som jødedommen og Islam. De mener at abort er å ta et liv, og dette er buddhistene i mot, så abort er derfor ikke lov.

 

Jeg må si meg mest enig i jødedommen, islam og buddhismen sitt syn på abort. Jeg mener at det er moralskt feil å ta abort. Jeg mener at det er et liv selv om det kansje ikke er født enda. Jeg liker å forestille meg abort som at du sitter på nettet og har lyst på noe,men du vet du ikke har råd, så du sitter å leker med bestillingsknappen, og pluteselig en dag trykker du på bestillingknappen. Hva gjør du da ? tar du deg skikkelig sammen og tjener nok penger så du kan betale den fine tingen du bestillte ? eller sender du den tilbake og sier at det bare var en ulykke ? Jeg mener at den siste meningen er en god måte å vinkle abort. Det er ditt eget ansvar at du var dum nok til å sitte å leke med bestillingsknappen, og da børr du søren ta på deg ansvaret til å klare å betale den tingen du bestillte. Jeg mener at det er alt for mange som skyver av seg det ansvaret og bare sender det tilbake.

 

Det er også mange som kansje hadde ment å bestille noe, men når de ser de at det var et annet produkt som kansje ikke var like fint som det du egentlig bestillte, men sikkert akkurat like nyttig. Jeg håper at dere klarte å forstå at begge disse sammenligningene handlet om abort, bare at den andre handlet om at flere og flere kvinner i dag velger å ta abort bare for de ser at det er noe medisinsk galt med fosteret. For ekempel at det har Downs syndrom eller en annen for for medisinsk lidelse. Hvordan ville verden vært da ? En verden der bare de "perfekte" var godtatt. Jeg håper de fleste kvinner som har lyst til å ta abort bare på grunn av fosteret ikke er helt medisinsk "normalt" kan tenke som noen ganger før de tar den avgjørelsen.

 

HOMOFILI: er også et tema hvor det ligger store etiske spørsmål. Det har vært mange forskjellige meninger når det gjelder disse spørsmålene. Og heldigvis har disse meningene forandret seg veldig i Norge og flere steder i verden gjennom de siste 50 årene. Vi skal ikke mer enn 40 år tilbake før du kunne bli straffet for å være homofil i Norge. Det stod i den norske lov at det var ulovlig å være homofil. Og dette bare for 40 år siden ! jeg synes det er helt sykt å tenke på. Å fram til 1977 ble det sett på som en sinnsykdom.

 

Det har skjedd ekstreme endringer i samfunnet på synet om homofili. I 2009 ble det vedtatt en lov som sier at det er ulovlig å se ned på eller diskreminere homofile. Norge var det første landet i verden som innførte denne typen lov, og når jeg kjønner at Norge har utviklet seg så mye når det gjelder synet på forskjellige typer mennesker, Da blir jeg stolt av å være nordmann. For jeg er så med den nye utviklingen i samfunnet som begynner å støtte de homofile. Det er jo ikke noe galt med dem selv om de blir følelsmessig tiltrukket til det samme kjønn. Det er siste jeg sa er viktig å få med seg for å være homfil kan du ikke bare ha prøvd noe seksuelt med det samme kjønn. Faktisk er det over 10 prosent av norges befolkning som har prøvd seksuelle handlinger med det samme kjønn, mens det bare er 2 prosent av norges befolkning som er homofil. For du er ikke homo bare for du og bestevennen din tullet litt og kysset hverandre eller gjorde enda mer. For å være homofil må du være følelsmessig tiltrukket til det samme kjønn.

 

Jeg mener at dette er helt etisk riktig. Det har vært flere saker angående dette emnet. Vi har faktisk hadt en veldig stor sak her i Rogaland. Da referer jeg til saken angående Arnfinn Nordbø, da han sto fram som homofil i  det strekt konservativt kristne bedhus miljøet og til menneskene rundt seg. Og responsene han fikk var nok noen av de verste en strekt kristen troende homofil kan få. Arnfinn hadde alltid vært mye med i bedhusmiljøet, og han ble godt likt av alle, men da han sto fram som homofil fikk han ikke akkurat den samme responsen. Han mistet all kontakt til sine sosiale kretser. Plutslelig var han ikke den gode kjekke kristne gutten som alle likte. Nå ble han plutselig sett ned på innenfor bedhusmiljøet og blandt venner. Men det var ikke bare i bedhusmijøet og i den sosiale kretsen han fikk forferdelige tilbake meldinger. Noe av den verste resposen fikk han fra familien. Før hadde han hadt et nært forhold til familien sin, men når han sto fram som homofil fikk han kommentarer fra familien som " du er bedre død enn homofil" Inspirert fra denne kommentaren skerev han en bok som har fått god respons i bokverden. Nordbø har også blitt kåret til årets homofil på grunn av sitt mot til å stå fram som homofil i et så sterkt kristent miljø.


 

Jeg som mange andre mennesker er virkelig inspirert over hans vilje til å kjempe i mot all den dårlige kritikken. For det bedhuset gjorde var faktisk i mot det jeg mener er den viktigste menneskerettigheten. For i artikkel 1 i menneskerettighetene står det : "Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter." Og jeg føler det og familien gjorde mot Nordbø var krenkelse av denne menneskerettigheten, for de så ikke på han på samme måte som de gjorde før. Nå var Han plutselig ikke like snill og god som før. Han ble et dårligere menneske bare fordi han var homofil. Han fortjente ikke å leve lenger, bare fordi han var homofil. Jeg mener at de krenket menneskeverden til Nordbø og Jeg synes det er trist at mennesker kan tenke sånt. For homofile er ikke noe mindre verdt selv om de har følelser for det samme kjønn. De er jo akkurat som oss andre "normale" Det er jo heller ikke de selv som har bestemt hvilke kjønn de skal få følelser for. De føler seg nok ikke spesielt godtatt i samfunnet fra før, og det blir ikke akkurat bedre hvis vi skal se ned på dem. Derfor eg jeg veldig glad for den nye loven i Norge som sier at det er ulovlig å diskreminere homofile. Jeg tror også denne loven kan hjelpe mange homofile til å stå fram som homofil.

 

Jeg vet at i mange andre deler av verden kunne de ikke drømt om å innføre denne type lov i regelverket, men jeg synes at hele verden burde lære av Norge innenfor dette område. For det å gi sende homofile til fengsle, eller i verste fall gi dem dødstraff mener jeg selv er helt moralsk galt.

 

RELIGION OG HOMOFILI: Det er mye å snakke om når det gjelder religion og homofili. Nesten alle religioner har alltid hadt et strengt syn på homofili. Jeg vil spesielt snakke om jødedommen og kristendommen sitt forhold til homofili.

 

KRISTENDOMMEN: Det har alltid vært et strengt syn på homofili innen kristendommen, men i de senere årene har det blitt mer og mer åpenhet når det gjelder homofili. I dag har vi for eksmpel mange prester som er helt for homofili og homofilt ekteskap i kirken. Vi har til og med biskoper som er homofile selv. De tolker bibelen som at den er for homofili, mens de fleste prester og strekt troende innefor kristendommen er i mot homofili og homofilt ekteskap. Jeg er selv for homofilt ekteskap, men viss du leser i bibelen, spesielt i det gamle testamentet er det ganske lett å forstå hvorfor de fleste troende innenfor kristendommen mener at homofili er i mot den kristne tro. For du finner flere plasser i bibelen hvor du får høre at både Gud var i mot homofili.

-For eksempel i 3 mosebok , kapitell 18 sier Gud rett til moses " du skal ikke ligge med en mann, det er styggdom."

- Det kommer enda mer klart fram i kapitell 20 hvor Gud sier:

"Når en Mann har omgang med en annen Mann slik som en har omgang med en kvinne, har de begge gjort en avskyelig gjerning. De skal dø; det hviler blodskyld på dem."

 

Det som sies her ble jo sagt for tusner av år siden, dette temaet er veldig aktuelt i dag også, og det finnes mange saker som angår dette emnet. For eksempel i 2009, hvor det var en stor sak angående sogne presten i Oppland. Han sto og sa rett ut i en gudstjeneste at "Hadde det ikke vært for de homofile, hadde HIV og AIDS vært ungått. For han mener at HIV og AIDS oppsto i det homofile miljøet. Jeg forstår ikke hvordan han kan stå foran en hel menighet og si sånt. For det første har han ingen begrunnelse for å si dette, for forskerene vet enda ikke hvordan dette viruset spredte seg. Og for det andre så er det sikkert noen i den menigheten han taler for som er homofile, tenk hvordan de må føles seg når presten står og sier at de er årsaken til at millioner av mennesker er drept og millioner av barn er uten foreldre. Jeg mener han burde skamme seg.

 

JØDEDOMM : Innenfor jødedommen er det flere forskjellige synspunkter når det gjelder homofili. Det er de ortodoske jødene som rett og slett mener at homofili er en synd. Men det finnes flere retninger innen denne religion som mener at homofili er helt greit. Den progressive jødedommen er et veldig godt eksempel på dette. Innenfor denne retningen mener de at homofile og hetrofile er like mye verdt.

 

ISLAM: Islam er innpå ganske mye av det samme som jødedommen. De mener som de fleste kristne og jøder at homofili ikke er en god ting. Muslimene mener at det er litt over grensen for å si det sånn. Du finner også mye av det samme i Bibelen og Koranen når det gjeldet homofili. Vi hadde også en sak i media der Islamsk råd i Norge ikke ville ta avstand fra dødsstraff for homofile.

 

HINDUISMEN/ BUDDHISMEN: Hinduismen og Buddhismen er mye mer åpne for homofili enn de mer vestlige religionene. Homofili er omtalt i noen hinduistiske skrifter, men der står det at homofili ikke er spesielt galt.

Buddha sier ingenting i det hele tatt om homofili i sin lære.

Så viss folk fra hinduismen eller buddhismen er homofobe er det ikke på grunn av religion.

 

Jeg har lært veldig mye når jeg har skrevet om akkurat dette. Jeg visste ikke at det var såpass stor variasjon i synet på homofili fra de forskjellige verdensreligionene. Og jeg ble positivt overassket. Før jeg begynnte å lese om dette, trodde jeg at nesten alle religioner var sterkt i mot homofili, og nesten ville fordømme homofile fra kirken, men når jeg har lest på dette så finner jeg jo ut at det slett ikke er sånn. Ja det er ingen religioner som akkurat liker homofili og mener at det er en bra ting, men de fleste religioner var faktisk ganske åpne om homofili. Og jeg tror at flere og flere religioner kommer til å utvikle seg som kristendommen, hvor nå plutsleig vi har homofile biskoper. For visst religionene i begynner å akseptere at homofili blir mer og mer allmet akseptert kommer de til å henge etter samfunnet.

 

UNGDOMSKULTUR: Hva er egentlig ungdomskultur?

Ungdomskultur er en egen kulturer laget av og for ungdom. Begrepet ungdomskultut kom ikke før på 50 tallet. Rock kan ha mye av æren for at ungdomkultur ble et eget begrep. For når Rocken kom var det en type musikk som virket helt fjernt for foreldrene. Dette likte ungdommene, de ville skille seg fra foreldrene. Da passet det også bra at rocken kom med nye klær som også virket helt fjernt for foreldrene, som for eksempel dongribukser og skinnjakker.

 

Men det er ikke bare rocken som skal få æren for at begrepet ugdomskultur kom til. Det er også at økonomien i de vestlige landene ble mye bedre etter 2 verdenskrig. På denne måten fikk familien mer penger, og dette førte til at ungdommen begynnte å få penger. Mange industrier så på dette som en mulighet til å rekke ut til en ny type forbrukere. Klesindustrien var en av de industiene som grep denne sjansen, og på denne måten fikk ungdommen sin egen type mote. Men det var ikke bare sin egen type mote ungdommen fikk, flere og flere industrier så på dette som en sjansje til å tjene penger. Plutselig var det egne bøker, filmer og musikk bare for ungdommen.

 

Men var det riktig gjort av de forskjellige industriene og bruke ungdom til å tjene mer penger på?


 

ja jeg mener at det var riktig gjort. For ungdomskultur er langt mer enn bar en gruppe mennesker som man kan tjene penger på. Det at de forskjellige industriene har sett på ungdom som en egen forbrukergruppe og laget produkter rettet mot ungdom har bare styrket opp ungdomskulturen. For ungdom er mye mer en enn type mennsekr som man kan tjene penger på, det er en del av livet hvor vi begynner å løsrive oss fra foreldrene våre. Vi begynner å gjøre oss klare til å klare oss for oss selv. Det har alltid vært en egen aldersgruppe som ungdommen, men det er bare i de nyere årene de har fått sin egen kultur, og det tror jeg ikke det hadde vært hvis ikke de foskjellige industriene hadde begynnt å se på ungdommen som en forbrukergruppe, så jeg mener det industriene gjorde var helt riktig, og jeg vil egentlig takke dem.

 

Ungdomskulturen har utviklet seg veldig i løpet av de siste årene. Ungdommen har blant annet begynnt å utvikle sitt eget språk. Der det er fult av slang. Mange av disse ordene kommer fra engelsk, som for eksmepel "game" eller "player". Det finnes fullt av slike slang ord, og mange av dem høres nok helt rare ut for foreldrene. Det var på denne måten disse ordene oppsto. Ungdommen hadde lyst å kommunisere uten at foreldrene skulle skjønne alt det de sa, og på denne måten oppsto slang. Det finnes også et annet type ungdomsspråk. Dette blir kalt internett språk. Internett språket er ganske forskjellig fra det muntlige språket. På internett språket finnes det fullt av forkortelser så det skal bli letter og kommunisere gjennom et tastatur. Noen av disse forkortelsene er ganske felles for alle som ungdommer som snakker sammen over internett. Som for eksempel "VLD", "FTW" eller "SNDS" alle disse forkortelsene er ganske vesentlige for nesten all ungdom som snakker på internett, men det finnes også forkortelser som bare gjelder innenfor en spesiell type ungdomer.

 

Jeg synes nesten vi begynner å komme med for mange forkortelser, og jeg mener at vi børr sakke ned litt når det gelder dette, for til slutt så sitter vi igjen med forkortelser for nesten alt.

 

- I dag finnes det langt ifra bare en type ungdomskultur. Den er delt opp i mange forskjellige grupper. Disse gruppene kan variere veldig. I forhold til hvordan de kler seg, hvilke filmer de ser, hvilke musikk de liker også videre. De som er veldig glad i musikk danner kansje sin egen kultur, hvor de går i sin type klær og hører på sin type musikk, mens de som er veldig glad i idrett gjør kansje det samme.

 

- I dagens samfunn møter ungdommen mye motstand. Mange mener at de bare er late og ikke utgjør noe for samfunnet. De bare er noen late bøller som ikke vil gjøre som foreldrene sier. Jeg er ungdom selv og jeg vet godt at det bare er en liten del av ungdommene som er sånn som mange mennesker sier, og da synes jeg det er litt trist at bare en så liten del av ungdomene kan ødelege for så mange. For ja det er mange ungdommer som er late og sitter foran pc-en halve dagen, men det er bare en liten del som springer rundt å gjør hekkan. Og det som også er så trist med dette er at det er bare de sakene hvor ungdommen har gjort noe galt som havner i media. Det står nesten aldri i avisen at en ungdom har gjort noe bra, som hjelper samfunnet. Det eneste som kommer i avisen er viss noen ungdommer har tent på et hus eller stjålet en bil. Og på denne måten får ungdommen nesten bare dårlig media oppmerksomhet.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil