Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Schindlers liste

Schindlers liste

En sterk film om en mann med et utrolig sterkt hjerte.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
06.11.2011
Tema
Filmer


Schindler's liste (Schindler's list) er en film skrevet av Steven Zaillian og regissert av Steven Spielberg. Filmen er basert på Thomas Keneallys bok ''Schindler's Ark'', som igjen er basert på en sann historie. Det er en amerikansk drama film som ble utgitt i 1993. Oskar Schindler blir spilt av Liam Neeson, andre sentrale skuespillere i filmen er Ben Kingsley, Ralph Fiennes og Caroline Goodall.

 

Filmen foregår under 2. verdenskrig og handler hovedsaklig om Oskar Schindler, en tysk entreprenør som i 1939 kom til polen for å tjene penger. Oskar Schindler var flink til å smiske seg fremover i livet, og hadde blitt en ganske respektert mann blant nazistene. Han ansatte jøder på fabrikken sin siden de var mye billigere enn polakker. Regnskapsføreren hans, Itzhak Stern, var også jøde. Oskar Schindler begynner etterhvert å få mer og mer medfølelse for jødene, og prøver å hjelpe dem.

 

Min mening er at filmen var spennende, men er ikke sånn at jeg kommer til å se den igjen frivillig. Når det er en sånn film som har en så sterk historie er det vanskelig å ikke bli dratt inn i den. Jeg klarte ikke se vekk fra filmen, og ville se mer når vi måtte skru av. Du får virkelig noe å tenke på i etterkant. Det at filmen var i svart/hvitt gjorde absolutt ingenting. Jeg tror det er en av tingene som bidro til at filmen var så bra og troverdig. Hadde filmen vært i farger, hadde jeg tenkt på den som en mer vanlig film. Filmen varer altså i 3 timer og 7 minutter som er litt lengre enn en vanlig film, og i de fleste tilfeller syntes jeg det blir for lenge å se på film, men i dette tilfelle hadde det absolutt ikke gjort noe om filmen hadde vart lenger. Det jeg hadde villet sett var hvordan det gikk med Oskar Schindler etter at han flyktet.


 

Dette er absolutt en film jeg syntes alle burde se, spesielt ungdommer fra alderen 15-18, som kanskje ikke har samme synspunkt og visdom om 2. Verdenskrig som de litt eldre har. Den har så mye å si oss som vi ikke visste fra 2. Verdenskrig. Den viser så godt hvordan jødene faktisk ble behandlet. Vi har jo alle forestilt oss hvordan de ble behandlet og hva nazistene gjorde, men det er ingenting i forhold til det som faktisk skjedde. Jeg har fått et helt annet bilde av det som skjedde med jødene under 2. verdenskrig nå, men jeg vet at det er verre enn jeg noengang kan klare å forestille meg. Filmen griper deg, og slipper deg ikke. Du syntes virkelig synd på alle menneskene som alt dette fæle skjedde med, og du klarer ikke forstå hvordan det er mulig for mennesker å være så onde, og gjøre så onde ting mot et annet menneske.

 

Filmen er veldig rett fram, og hopper ikke noe særlig i tid. Jeg liker at alt er i rekkefølge, men kunne kanskje ha vært litt mere tilbakeblikk e.l.

 

Filmen er i svart/hvitt men på begynnelsen er det et lys som brenner som har farge og på slutten er det samme senere. Helt på slutten er alt i farger, og det ble plutselig helt annerledes, ettersom jeg hadde blitt vant til å se alt i svart/hvitt. I filmen er det også to steder det vi ser en jente med en rød kåpe (kåpen er farget rød). Første gangen vi ser henne er når hun sniker seg inn i et hus for så og gjemme seg under senga. Den andre gangen vi ser henne er når hun er død og ligger på en trillebår, klar til å bli brent på et digert bål av mennesker. Det at vi skal legge merke til akkurat denne jenta er fordi at vi skal se at alle menneskene som mistet livet sitt er like mye verdt. Alle er like viktige eller uviktige som den lille jenta i den røde kåpen. Alle som mistet livet er enkeltmennesker. Det at filmen er i svart/hvitt vet jeg egentlig hvorfor den er. Kanskje fordi den skal virke litt mere virkelig, alvorlig eller troverdig..

 

Noe av musikken er veldig kjent, og er musikk som jeg har hørt flere ganger i flere filmer. Jeg syntes at filmen først begynte litt tregt, men ble mere spennende å følge med på litt mere inni filmen. En ting som jeg syntes er litt spesielt er utviklingen til Oskar Schindler. I begynnelsen virker det som om alt han er ute etter er å bare utnytte jødene til å jobbe på fabrikken hans siden jødene var billigere enn polakker. Men utover i filmen virker det som om han blir mer og mer glad i jødene, og syntes synd på dem. Derfor begynner han å hjelpe dem, og gjøre det enklere og bedre for dem. Et eksempel er da han spyler vann inn i togvognene der jødene som skulle fraktes sto inni. Det var veldig varmt, og jødene var tørste. Oskar Schindler tok en vannslange og spylte vann inn i alle vognene så jødene kunne kjøle seg ned, og få noen dråper med vann å drikke.

 

Filmen er nok en av de sterkeste filmene jeg noen gang har sett og jeg anbefaler den på det sterkeste i sammenheng med skole/fakta, men ikke som underholding på en lørdagskveld hjemme i stuen. Filmen får en sterk 5'er av meg.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil