Elton John

Temaoppgave om Elton Johns karriere og musikk.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2002.01.15
Tema
Pop

Elton John var en av 70-tallets aller største artister, og har holdt på sin popularitet helt fram til i dag. Det er få – om noen artister, som har klart å produsere en Topp 40-single hvert eneste år fra 1970 til 1996.

Når det kommer til popularitet og evnen til å selge plater, er Elton John en av vår tids aller største. Ikke bare fordi han lager gode melodier, med også fordi han har evnen til å variere mellom forskjellige sjangere.

Selv om det de siste årene har blitt mange romantiske popballader fra Elton John, har han gjennom en lang karriere vært innom både soul, disko og country – i tillegg til mer progressiv rock.

Milepæler

"Your Song", "Rocket Man", "Goodbye Yellow Brick Road", og "Don’t Let the Sun Go Down On Me" er alle melodier som har blitt stående som milepæler i pophistorien.

Elton John er sønn av en tidligere britisk ”Royal Air Force”-mann og ble født med navnet Reginald Kenneth Dwight i 1947. Han begynte å spille piano i en alder av fire år, og da han ble 11 vant han et stipend til the Royal Academy of Music. Etter å ha studert der i seks år, forlot han studiene for å bli musiker. Han ble med i sitt første band i 1961 – Bluesology, og delte tiden sin mellom å spille med bandet, gi solokonserter på et lokalt hotell og løpe ærend for et trykkeri. Etter hvert ble Bluesology oppvarmingsband for Long John Baldry, som Dwight fort fikk et dårlig forhold til. Han begynte å se seg om etter andre band, og strøk til audition hos King Crimson og Gentle Giant, før han svarte på en annonse fra Liberty Records. Selv om han ikke nådde opp på en audition de avholdt, fikk han en bunke med tekster skrevet av Bernie Taupin, som hadde svart på samme annonse. Dwight skrev musikk til tekstene og begynte å korrespondere med ham. Da de møtte seks måneder senere hadde Dwight byttet navn til Elton John.

Dette førte til et meget fruktbart og ikke minst produktivt samarbeid. Taupin skrev tekster på under en time, mens Elton John skrev låter til de samme tekstene på under en halvtime.
De neste to årene skrev de låter for andre. Men sommeren 1968 begynte Elton John å gi ut singler under sitt kunstnernavn. Debutalbumet ”Empty sky” kom sommeren etter, til ganske greie kritikker, men ikke noe salg å snakke om.

Forandret rockehistorien

Gjennombruddet begynte med Elton Johns andre album – ”Elton John”, fra 1970. Etter å ha avholdt konsert i USA, til god kritikk fra personligheter som Quincy Jones og Leon Russell, begynte han sakte, men sikkert å klatre på listene i landet. Denne konserten er kommet inn på Rolling Stones liste over 20 konserter som forandret rockehistorien. Og etter dette gikk det bare en vei – oppover!

Til dags dato har Elton John gitt ut i alt 26 studioalbum, og hatt stor suksess med de fleste av dem. Dersom man ser bort i fra hans problemer med narkotika og bulimi på 80-tallet, har karrieren vært en eneste lang seiersgang.

Tim Rice

På 90-tallet har han blant annet hatt suksess med sitt samarbeide med Tim Rice om musikken til

Disney-filmen ”Lion King”. I 1999 hadde de også et vellykket samarbeid på poputgaven av Verdis ”Aida”.

Elton John tapte heller ikke popularitet på sin opptreden i begravelsen til prinsesse Diana, der han framførte sin egen versjon av ”Candle in the Wind”.

Elton Johns siste utgivelse var samleplata ” One night only” som kom i desember 2000.

Elton John blir Sir

Elton John blir sir Elton John. Popstjernens innsats for prinsesse Dianas Minnefond og aidssaken har gjort ham til adelsmann.

Popstjernen er lykkelig for den royalistiske anerkjennelse.
Elton John har misbrukt alkohol og narkotika, vært gift med en kvinne og seinere innrømmet homofili. Men nå er han blitt «stuerein» for britene.
Elton John har gitt enorme summer til veldedighet. Mange av hans venner er døde av aids, og han har gitt millioner av kroner til aidsforskning.
Hans rolle i forbindelse med prinsesse Dianas begravelse har ikke gjort ham mindre populær. Her sang han «Candle In The Wind», som er singelen som har solgt mest i hele verden.
Verdens mestselgende single, består av en gripende tekst og en vakker låt.

Prinsesse Dianas død sjokkerte en hel verden, på samme måte som Elton Johns framføring av «Candle in the Wind» direkte fra Westminster Abbey fikk den samme verdenen til å gråte foran tv.
Ved siden av den harmdirrende talen til Dianas bror er det nok hans sang som vil bli husket lengst.
Melodien til «Candle in the Wind» er blant de beste Elton John har skrevet. Den nye teksten om Englands rose er vakker, sterk og oppriktig ikke minst fordi Elton var en nær venn av Diana. Teksten setter navn på følelser og fortvilelse.

Elton John setter verdensrekord

Salget av sangen Candle in the Wind er solgt i 31,8 millioner eksemplarer. Det er en verdenskrekord. Dette er også den mest solgte singelen i Norge. ”Candle in the Wind” brukte bare 37 dager på å slå Bing Crosby`s ”White Christmas” som solgte 30 millioner kopier.

Elton John slutter!

Elton John har bestemt seg, han vil bli pensjonist. Han vil pensjonere seg etter sin neste plate.


Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst