Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kornett

Kornett

Oppgave om musikkinstrumentet kornett.

Skrevet i 8. klasse.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.06.2011
Tema
Musikk

Innledning

Jeg valgte kornett fordi liker veldig godt kornett, jeg kan spille kornett og jeg kan en del om det. Jeg også en søster og en tante som spiller kornett.

 

Litt historie

Kornett ble til på 1820-tallet. Den er utviklet av posthornet. En av de tidligste lagerene var Jean Asté (Halary).

 

Oppbygning

Kornetten er laget av messing. Den kan være stemt i Bb og Eb, men den er oftest stemt i Bb. En Eb kornett har et mindre antall rør, noe som gjør den lysere.

 

En kornett har et munnstykke som man spiller inn i, jo strammere leppene er, og jo mer luft som blir brukt, jo lysere blir tonen. Luftmengden påvirker også styrken.

 

Du må også bruke ventilene. Det er tre ventiler som blir brukt. De blir kalt 1. ventil, 2. ventil og 3. ventil. Det er også triggere. En kornett har ingen, en eller to triggere. Triggere blir brukt på noen bestemte toner.

 

Når en spiller med andre må man stemme kornetten. På en Bb kornett er det en stemmebøyle som blir dratt ut eller inn. En Eb har ikke røret med stemmebøylen så den har en skrue ved munnstykket som blir brukt til å løsne røret for å ta dra det ut eller dytte det inn. Når en drar ut blir lyden mørkere og når en dytter inn blir lyden lysere.

 

Kornett-Trompet

Det er mange som blander kornett og trompet, men det er egentlig ganske stor forskjell, faktisk er kornett nærmere i slekt med hornet. Trompeten har tynnere rør og de veldig samme diameter fram til “hornet”. Kornetten har mykere lyd enn trompeten. Trompeten litt skarp lyd. Det er lettere å komme seg opp i høyden på en trompet. Kornett blir brukt i brass band, janitsjar korps, storband, jazz og som soloinstrument. Trompet blir brukt i janitsjar korps, symfoni orkester, jazz og som soloinstrument.

 

Intervju

Jeg intervjuet *** ***.

 

Hun begynte å spille kornett når hun gikk i fjerde klasse, da var hun 11 år gammel. Nå er hun 47 år gammel. Altså har hun spilt kornett i 36 år.

 

Hun begynte å spille kornett fordi hun syntes det så kjekt ut og hun ville ha et lite instrument.

 

Hun har spilt i skolekorps, amatørkorps og Storband. Nå spiller hun i et jubileumskorps.

 

Hun synes det er veldig kjekt å spille kornett og mener det kjekkeste er 17. mai, å få lov til å spille marsjer i toget.

 

Jeg spurte også om hun øver mye, men det gjør hun ikke, hvertfall ikke i motsetning til to av niesene hennes som øver minst en time til dagen

 

Berømte kornettspillere

Noen berømte kornettspillere er Isaac Levy, Hermann Koenig, King Oliver, Bix Beiderdecke, Louis Armstrong og Ole Edvard Antonsen.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil