Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Darwin og evolusjonsteorien

Darwin og evolusjonsteorien

Kort oppgave om Darwin og hans evolusjonsteori.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.06.2011


Charles Robert Darwin vokste opp i en velstående familie i Shrewsbury i England på begynnelsen av 1800-tallet. Han viste tidlig interesse og forståelse for naturfaget, som ikke ble tatt imot med særlig begeistring fra familien. Darwin klarte allikevel å holde på og utvikle hobbyen sin, og er i dag kjent som ”mannen som fant ut at menneske stammer fra apene” blant vanlige folk, som også blir kalt evolusjonslæren. Men hvordan kom Darwin egentlig fram til evolusjonslæren, og hva gikk den ut på?

 

Charles Robert Darwin ble født i 1809 i Shrewsbury i England. Han vokste opp i en velstående familie som den yngste blant fem søsken. Hans far var doktor og hans mor var datter av Joshia Wedgwood, grunnleggeren av porselensfabrikken, så de var godt likt blant folk og høyt respektert. Robert Waring Darwin, Charles far, ønsket at Charles skulle bli lege. Derfor likte han ikke særlig godt at Darwin interesserte seg mer for å samle og studere småkryp, i stedet for å konsentrere seg om skolearbeidet. Han ble allikevel sendt av sted til Edinburgh for å studere medisin, men måtte tidlig droppe ut fra studiet, fordi han ikke tålte å se blod. Deretter sendte faren hans ham til Cambridge for å studere teologi. Det ble ikke en særlig suksess. Darwin besto eksamenene så vidt, men han var mer interessert i å studere biller i stedet for pensum.


 

Charles fikk allikevel noe godt ut av teologistudiene, ettersom han i Cambridge møtte den kjente biologen Robert Grant og botanikeren John Stevens Henslow. Han lærte hvordan man kunne studere livet i fjæra, men fikk også større kunnskaper om botanikken. Senere var det også vennskapet til Henslow som gjorde det mulig for ham å komme med på jordomseilingen ”Beagle” i 1831. Reisen varte i hele fem år, og under reisen oppdaget han mange nye plante- og dyrearter. De største oppdagelsene tok han blant annet på Galápagosøyene. Han ble veldig fascinert av at artene her lignet svært på dyre- og plantelivet i Sør-Amerika, selv om terrenget lignet mye mer de vulkanske Kapp Verde-øyene, men artene der var helt forskjellige. Han undret seg også over grunnen til at livet på de ulike Galápagosøyene lignet mye mer på hverandre enn livet på fastlandet. Mange tror at det var nettopp her han fikk de første ideene om evolusjonslæren, men det er ikke riktig. Han skal ikke ha kommet opp med noen ideer om en evolusjon før et halvt år etter hjemkomst fra ”Beagle”.

 

Da Darwin kom hjem fra jordomseilingen, var han etter fossilfunnene på pattedyr og dyre- og plantelivet på Galápagosøyene overbevist om at artene på jorda ikke er konstante, men utviklet seg over tid. I årene etter reisen arbeidet han med de ulike plantene og dyrene han hadde med seg hjem. Spørsmålet om artenes opprinnelse jaget tankene hans, og allerede i 1844 hadde han gjort klart de viktigste punktene i hans nye lære. Allikevel ble ikke verket hans publisert før i 1859, under navnet ”Artenes opprinnelse”. Første oppslaget utsolgt på dagen. I boken forklarte Darwin først og fremst hvordan den organiske verdenen har utviklet seg, og han fremla en teori som forklarte hvordan utviklingen foregår. Teorien er også kjent som evolusjonsteorien, ettersom evolusjon betyr biologiske endringer innenfor ulike arter og deres antall.

Evolusjonen skapte oppsikt i hele Europa, og det dannet seg heftige diskusjoner mellom de religiøse samfunn og tilhengerne av utviklingslæren(også kalt darwinismen). Utviklingslæren seiret forbausende raskt, og Darwin fortsatte sine arbeider. Charles Darwin døde i 1882, og ble gravlagt ved Westminster Abbey i London.

 

Charles Darwin kom fram til evolusjonsteorien etter å ha vært på en jordomseiling i fem år, kalt ”Beagle”. Hans funn på turen (blant annet av fossiler av pattedyr) gjorde at han fant ut at livet på jorda ikke er konstant, men endrer seg over tid. Senere kom han ut med boka ”Artenes opprinnelse” som tar for seg en teori som handler om hvordan det biologiske livet på jorda har forandret seg, og hvorfor det forandrer seg. Det er denne teorien som blir kalt evolusjonsteorien, eller utviklingslæren.

 

<bilde>

Utviklingen fra ape til menneske.

 

<bilde>

Charles Robert Darwin.

 

Kilder:

http://folk.uio.no/klaush/darwin.htm

http://snl.no/Charles_Robert_Darwin


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil