Hensikt:
Her skal du gjøre en enkel test for å skille mellom druesukker og vanlig sukker(rørsukker).
Utsyrsliste:
Tre reagensglass, reagensglasstativ, druesukker, vanlig sukker, Fehlings løsning, dråpeteller, begerglass med kokende vann, briller.
Fremgangsmåte:
1. Ta ½ ts druesukker i et reagensglass. Tilsett så mye vann at det står 4-5 cm opp i reagensglasset. Rist inntil druesukkeret er løst i vannet. Tilsett ca. 1 Ml Fehlings løsning. Sett reagensglasset i et reagensglasstativ.
2. Ta et nytt reagensglass, og lag en ”blindprøve” av like mye vann som i punkt 1. Tilsett ca. 1 Ml Fehling løsning. Sett reagensglasset i et reagensglasstativ.
3. Gjenta punkt 1 for vanlig sukker i et nytt reagensglass.
4. Sett de tre reagensglassene i et begerglass med varmt vann. Jo varmere vannet er, desto raskere skjer reaksjonen. La reagensglassene stå noen minutter i det varme vannet. Merk deg fargeforandringen som er typisk for druesukker og andre monosakkarider.
Observasjoner:
Etter hvert ble det glasset med druesukker oransjt i stedet for blått. Det skjedde ikke så fort, men det var fordi vi ikke hadde så varmt vann. De andre glassene holdt på samme farge hele tiden.
Konklusjon:
Fehlings væske er en væske som reagerer med monosakkarider det blir derfor oransjt i stedet for blått når du tilsetter den blåe Fehlings væsken med monosakkarider.