Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kolesterol

Kolesterol

En kort tekst om kolesterol.

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.05.2011

Det finnes to forskjellige slags kolesterol. Det ''gode'' kolesterol forebygger åreforkalking og hjertesykdom, det ''dårlige'' bidrar til åreforkalking. Det ''dårlige'' heter LDL-kolesterol og det ''gode'' HDL-kolestrol.

 

Kolesterol er en viktig og uunnværlig bestanddel i cellemembranen. Det er også et fettstoff, og kan derfor ikke være fritt i blodbanen, fordi fett og vann ikke blander seg.

 

Det finnes forskjellige former for arvelig høyt kolesterol. I tillegg til arvelige forhold har også kostholdet stor innvirkning på kolesterolnivået i blodet vårt.

 

Det er en sammenheng mellom høyt inntak av mettet fett, høyt kolesterolnivå i blodet og høy dødelighet av hjerte og karsykdommer. Trans fett øker også LDL-kolesterolet i blodet, mens fiber og plantesteroler har et bra effekt på kolesterolnivået.

 

Her er noen matvarer som påvirker kolesterolet dit på en positiv måte:
Bønner
Havre

Hvitløk
Løk

Laks (og annen fisk)

Olivenolje
Mandler og valnøtter
Avokado

Jordbær

Epler

Gulrøtter

Alkohol

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil