Det finnes to forskjellige slags kolesterol. Det ''gode'' kolesterol forebygger åreforkalking og hjertesykdom, det ''dårlige'' bidrar til åreforkalking. Det ''dårlige'' heter LDL-kolesterol og det ''gode'' HDL-kolestrol.
Kolesterol er en viktig og uunnværlig bestanddel i cellemembranen. Det er også et fettstoff, og kan derfor ikke være fritt i blodbanen, fordi fett og vann ikke blander seg.
Det finnes forskjellige former for arvelig høyt kolesterol. I tillegg til arvelige forhold har også kostholdet stor innvirkning på kolesterolnivået i blodet vårt.
Det er en sammenheng mellom høyt inntak av mettet fett, høyt kolesterolnivå i blodet og høy dødelighet av hjerte og karsykdommer. Trans fett øker også LDL-kolesterolet i blodet, mens fiber og plantesteroler har et bra effekt på kolesterolnivået.
Her er noen matvarer som påvirker kolesterolet dit på en positiv måte:
Bønner
Havre
Hvitløk
Løk
Laks (og annen fisk)
Olivenolje
Mandler og valnøtter
Avokado
Jordbær
Epler
Gulrøtter
Alkohol