Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Victoria

Victoria

Referat fra boken "Victoria" (et utdrag hentet fra A- boka i norsk for 10. klasse)

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Tema
Victoria

Johannes er en møllersønn, som er meget forelsket i Victoria. Johannes er en som går å grubler på alt og ingenting. Han har alltid noe som han skal gjøre eller gjøre bedre. Johannes får i oppdrag å ro noen fra et selskap fra slottet, over til Slottsøen. De skulle dit for å sanke egg. Johannes prøver alt for å tiltrekke seg Victorias oppmerksomhet, men det er ikke så lett.

 

Så gjør historien et hopp, og Johannes har plutselig reist bort. Han går på skole og lærer mye. Han kommer hjem med samme båt som sønnen til slottsherren. Derfor er også Victoria nede ved kaiet. Johannes hilser, men Victoria later som hun ikke kjenner han igjen. Johannes kommer hjem, men der er det ingenting som er som det var før. Store deler av skogen er hogd ned slik at dyrene han kjente så godt var flyttet, eller blitt borte. Maurene i den store maurtua er borte.

 

En dag han er ute og går tur, går han forbi slottet og ned mot brygga. Der møter han slottsbarna, Victoria og Ditleif. Han ser Victoria i øynene for første gang siden han kom hjem. Hun er finere enn noen sinne. Han går en annen sti hjemover, for han ville ikke bli anklaget for å løpe slottsbarna i hælene, men når han har gått ett stykke møter han Victoria. De blir stående å snakke. Victoria syntes han hadde vært flink på skolen der han hadde vært. Han forteller om hvordan skogen hadde blitt, men det gjør Victoria irritert. Dermed håner hun han før hun hilser adjø, og drar.

 

Han får i oppdrag å ro Ditleif ut til Slottsøen igjen. Det er akkurat som i gamle dager, tenker Johannes. Men rett før de skal dra faller det en pike over bord fra en dampbåt som ligger der med mange passasjerer. Helt instinktmessig hopper han etter henne. Det er flere som prøver å redde jenta, men det er bare Johannes som kjenner strømmen i havet slik at han kan vite hvor jenta lå. Til slutt får han jenta om bord i båten. Da er det masser av folk som applauderte, og det er en gammel man som gir han en gammel gullklokke. Johannes blir svært stolt over bragden, mest fordi Victoria sto og så på. Han går ikke rett hjem etterpå, men han går opp i et steinbrudd. I steinbruddet sitter han resten av dagen og koser seg over bragden sin.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil