Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ensomhet

Ensomhet

Tekst om ensomhet, som både er kontroversiell og provoserende. Legg gjerne inn kommentarer.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.05.2011
Tema
Ensomhet


Ensomhet, en følelse av savn som er tung for de fleste å bære på. Ensomhet kan være så mye. Ensomhet kan være savnet av ønsket kontakt med andre personer. Det kan være å føle seg utafor de andre, at man føler seg annerledes. Ensomhet kan være vanskelig å sette ord på.

 

Ensomhet er en følelse, det er ikke noe man kan ta og føle på. Det er noe innvendig mennesket bærer på. Det kan gjøre vondt å være ensom, men det er ikke det vi skal begynne med her. Vi skal nemmelig høre litt om frivillig ensomhet eller eremitt-tilværelse som det kalles. Det er noe som er selvpåført, det er ikke alltid av egen vilje, men det er det i de fleste tilfeller. Frivillig ensomhet er ofte tilkoblet til religioner. Vi kan jo ta bibelens ørkenaskese. Det er kristne som reiser ut i ødemarken eller i ørken for å leve et liv i ensomhet. De holder seg unna mennesker og våre levemåter for å leve ut det åndelige. Men skal jeg være helt ærlig så kan ikke en som bestemmer seg for å leve alene, bli stemplet som ensom. Man kan jo ikke klage på at man velger å leve som en eremitt. Grunnen til at jeg skriver eremitt er fordi frivillig ensomhet eller askese betyr eremitt på gresk.  En norsk filosof med navn Lars Svendsen mener at en person som har valgt å være for seg selv, ikke kan kalles ensom. Noe jeg vil si meg helt enig i. Vi har jo også munker og de som lever klosterliv. Hvorfor velger de et liv i ensomhet, de får verken mulighet til å bli elsket eller elske noen? De gir jo bort alle eiendeler og muligheter til å leve livet. De blir stengt inne i kloster og ser aldri dagens lys. De velger sin egen ensomhet. De kunne jo bare prøvd å klage på hvor ensomt de har det.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil