Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tivoli

Tivoli

Et kåseri/essay som enkelt og greit handler om tivoli.

Karakter: 5 (9. klasse)

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
14.04.2011

Kjære foreldre! Er dere klare over hva som kommer til å skje når dere slipper barna deres inn på tivoliområdet? Ungene kommer til å bli grinete, masete og ikke minst hyperaktive. Pengene vil forsvinne raskere enn blader i vinden. Alle ”lykkebodene” med null vinnersjanse er et desidert vanlig tilfelle på sløsing av penger. Dere har også sikkert hørt om alle ulykkene som skjer i karusellene. Jeg vil ikke akkurat si at det er veldig trygt å bli slengt rundt i lufta med bare et belte rundt livet. Advarsel!: Ikke bring med barna eller gå selv på tivoli.

 

Det jeg forbinder med tivoli er alle karusellene. De er farlige og ikke minst er det sløsing med penger. Du blir kastet rundt i luften av en svær metalldings. Jeg har aldri forstått vitsen med at det kan være gøy. Det koster en formue for bare et par minutter i karusellen. Så er det de karusellene som går en kilometer i timen. Du sitter for eksempel på en hest eller et annet dyr. Det er verken plass til å strekke på føttene og de spiller elendig musikk. Ikke ta en slik karusell, i hvert fall ikke sett deg på svanene! De er veldig farlige og når du første har satt deg kommer du ikke opp igjen.

 

Hva er det første som dukker opp i hodet ditt når du tenker på tivoli? Det første som dukker opp i mitt hode er den lille tingen som aldri svikter, sprer informasjon og hjelper deg gjennom de tunge dagene. Jeg kan si med bakgrunn i egen erfaring at denne lille greia virkelig stiller opp for deg. Den holder deg med selskap og snakker til deg. Det er rart at en så liten ting kan være til så stor hjelp for mange. Dere forstår sikkert at jeg selvsagt mener de herlige tivoli radioene. Han som fant opp disse radioene er et geni.

 

Et annet håpløst tilfelle er alle lykkebodene. Du betaler rundt 40 kroner og får to enkle tall. Mannen i boden snurrer hjulet. Når det endelig stopper, lander det på et ”tilfeldig” tall og spillet er slutt. Han utfordrer deg til å prøve igjen, og du tenker at du skal ta han en gong for alle. Til din store fortvilelse vinner du heller ikke denne gangen. Slik forsetter det helt til det er bare skinnet av lommeboken din igjen. Lykkebodene gjør deg avhengige og gir deg null vinnersjanser. Ikke prøv det, med mindre du liker å ødsle penger.

 

Dette med lykkeboder minner meg på en historie. Historien begynte med en ganske normal jente. Hun var på Kongeparken med noen venner. 40 kr koster det for to tall i lykkehjulet. Lykkehjulet spinner. Det går saktere og saktere... 7, 8, 9, 10, 11! Det stoppet på 11. Hun vant den største gevinsten. 2 kg melkesjokolade ligger plutselig i hendene hennes.

 

To dager senere: Mathilde ligger i sengen. Hun har spist opp alt sjokoladen hun hadde vunnet. Hun visste at hun hadde problemer med vekten. Nå var alt mye verre enn før. Kiloene raste på. Alt hadde skjedd så fort.              

 

<bilde>
 

Dette er et bilde av Mathilde i dag.

 

Derimot vil jeg si med handen på hjertet at tivoli er noe av det kjekkeste jeg vet. Jeg er ufattelig avhenging av karuseller, lykkeboder og sukkerspinn. Det med ulykker tror jeg ikke kommer til å forsvinne. Mitt neste ”oppdrag” er kanskje å forbedre karusellene. Hvem vet? Som sagt er jeg forsatt helt forelsket i min elskede Tivoli radio. Mathildet har det heller ikke verst. Jaja, hun har ennå noen ekstra kilo, men overlever utrolig nok.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil