Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Tegn til kjærlighet" av Jan Kjærstad

"Tegn til kjærlighet" av Jan Kjærstad

En analyse av en romanbok av Jan Kjærstad - "Tegn til kjærlighet".

Karakter: 5+

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.04.2011


Jeg har lest en sterk og inntrykksfull roman ved navn ”Tegn til kjærlighet”. ”Tegn til kjærlighet” er skrevet av Jan Kjærstad og ble utgitt i 2002 av forlaget Aschehoug. Romanen har en del trekk fra en tidligere utgitt bok av Jan Kjærstad; ”Kjærlighet i koleraens tid”, men her mener anmelderne at ”Tegn til kjærlighet” ikke når helt opp på samme nivå som ”Kjærlighet i koleraens tid”. ”Tegn til kjærlighet” er en sterk bok som omhandler å gjøre det umulige mulig, og å fremstille kjærlighet som er sterkere enn døden. Romanen fremstiller skriftens verden sterkere enn det vi tenker over og får en til å reflektere over sitt eget liv og sine egne handlinger. Spesielt hvordan man tolker kjærlighet og kjærlighetens egne verden. ”Tegn til kjærlighet” er en roman som dreier seg hovedsakelig om kjærlighet og som inneholder en hovedkarakter som er overnaturlig besatt av skrift og skriftens betydning for mennesket.

 

Tegn til kjærlighet er en bok som går ut på jeg-fortelleren Cecilia som prøver å formidle kjærlighet og andre følelser gjennom skrift og ulike symboler. Cecilia er opphengt i skrift og forskjellige skrifttyper, noe som hun tiltrakk seg allerede i 5 års alderen. Cecilia var ikke som alle andre barn, Cecilia lekte ikke med dukker eller hadde den samme interessen som kanskje andre små barn hadde; Cecilia hadde allerede fått det fra tidlig alder, interessen for skrift, skrifttyper og symboler. Cecilia mistet aldri den interessen, noe som også førte til at valg av yrke også hadde en sammenheng med skriftens verden. Cecilia endte opp som skrift-designer, og i hennes yrke var drømmen om å skape et helt eget alfabet større enn noen annen. Skriften skulle formidle noe, formidle hennes egen oppfatning og følelser bak skriftens egentlige eksistens. Skrift for Cecilia var mer enn bare skrift, hun mente det inneholdt noe mer, noe personlig. Cecilia hadde til og med sin egen liten historie om hvorfor hun het som hun het, noe hun mente hadde sammenheng med hennes interesse for skrift. Hennes foreldre hadde forskjellige meninger om hva hun burde hete; hennes mor mente hun burde hete Cecilia, mens hennes far mente hun burde hete Cecilie. Hun sto ovenfor et dilemma, men hun løste det raskt da hun fant en gjenstand i hennes bestefars gamle hønsehus som lignet en messinggjenstand. Hennes bestefar mente det betydde A, og siden den gang bestemte hun seg for at navnet ble Cecilia.


 

Cecilia hadde aldri hell i kjærlighetslivet, noe som gjorde at hun gradvis mistet troen på om det virkelig var noe som het ekte kjærlighet. Cecilia hadde også vært involvert i en omfattende trafikkulykke, hvor hun blir reddet av hennes store kjærlighet. Jakten på denne mannen stoppet aldri, til hun fant ham i en butikk hvor han solgte brød og andre bakervarer. Cecilia falt pladask og plutselig ble de kjærester. Cecilia fortsetter på en evig reise og gir aldri opp; motivasjonen er å skape den skriften og det alfabetet ingen har klart før.

 

Fortelleren i ”Tegn til kjærlighet” er i hovedsak en jeg-forteller, en personlig synsvinkel. Cecilia forteller selv sin egen historie, både i fortid og nåtid og reflekterer underveis om sine meninger og oppfatninger av livshistorien. Hva hun mener var en positiv handling i senere tid og hva som var negativt i senere tid, og om ting hun angrer mer på enn andre. Hva som hadde formet oppveksten hennes og hva som gjorde at hun fattet interessen for skrift. Cecilia forteller også om de personene som betyr mest for henne og om det hadde en skrifthistorie bak disse menneskene. Jeg-fortelleren Cecilia gjør noe lurt i å fremstille historien på egenhånd; man får et større innblikk i hvordan kjærlighet kan påvirker hennes liv og hvor mye det betyr for henne. Refleksjoner om hva skrift og skriften kan si og fortelle får en til å undre. Kanskje skrift har en større innvirkning på menneskene enn det man er klar over. Cecilia prøver virkelig å formidle det i denne romanen; skrift er ikke bare skrift. Noe jeg syns hun klarer på en utmerket måte.

 

Hovedpersonen i romanen er jeg-fortelleren Cecilia som forteller om sin livshistorie både på godt og vondt. Cecilia har hatt opptil flere kjærlighetsforhold, men disse ender som regel i en tragedie, noe som har ført til at Cecilia har mistet noe troen på ekte kjærlighet. Cecilia fordrar kjærlighetssorg og lar det gå hardt innpå seg, men likevel kan hun være sterk psykisk på andre områder. Men når det gjelder kjærlighet og skrift er hun svak. Likevel oppfatter jeg Cecilia som en sterk person som stadig søker utfordringer og svar på undringer over livet. Cecilia er en stille person og har vært det helt siden start, men utvikler seg noe ettersom jo eldre hun blir. Cecilia er pliktoppfyllende, flink i jobben sin og ikke redd for å ytre sin egen mening. Cecilias store lidenskap er skrift og ulike symboler som formidler noe viktig og betydningsfullt. Cecilia er heller ikke av den personen som slipper personer tett innpå seg med det samme, noen ville kalt henne innestengt og undrende. Kanskje noe mystisk.

 

Cecilia har en bestefar ved navn Elias Jensen, som betyr mer enn en annen gutt har gjort for henne før. Hun ser på bestefaren sin som en bestevenn hun kan dele alt med. Cecilias oppvekst har gått ut på mange timer sammen med bestefar og han har stadig tilegnet henne mer kunnskap om skrift enn en lærer har gjort. Grunnen til dette er fordi Cecilias bestefar arbeider med gravmonumenter og hieroglyfer. Ved å se på og beundre bestefars arbeid, kommer drømmen om å lage sin egen font. Elias Jensen lever etter mottoet; det fins bare en oppgave her i livet, og det er å gjøre det umulige mulig. Cecilia så på bestefaren sin som en stor inspirasjon og en som ga henne mot i nedganger.

 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil