Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Reggae - legenden Bob Marley

Reggae - legenden Bob Marley

Om Bob Marleys liv, hans musikk og om Reggae som musikktype

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.11.2001
Tema
ReggaeMed Bob’s ord, "You think it’s the end, but it’s just the beginning!"


Da Bob var 16 år bestemte han seg for å prøve og satse på en musiker karriere, og gav ut debutsingelen ” Judge Not”. Den ble ingen stor suksess. Året etter startet Bob gruppa ”Wailing Wailors” med noen kamerater, men allerede i starten hadde de problemer innad i bandet, kort tid etter hadde to av dem forlat bandet. Men Bob & ”Wailing Wailors” fortsatte, og hadde snart gitt ut sin første hit, ”Simmer Down”.

Ettersom suksessen fortsatte, ble Bob sjefen for gruppa. I 1966 skiftet de navn til ”Wailers”, og gav ut en rekke låter som ble populære på de karibiske øyene. I 1970 tok det mer av, og de reiste til Sverige og London for å spille inn mer musikk. De fikk platekontrakt, reiste til Jamaica og gav ut sitt første skikkelige album. Var på turne i England, og rett etter sluttet Bobs beste venn i bandet. Resten av bandet dro så til USA, og gav ut album som bare gjorde dem mer og mer populære. Begynte å samarbeide med I-Threes, populariteten økte og de gav sinnsykt gode konsert rundt forbi. De ble kåret til årets beste band av bladet Rolling Stones. 15 juni 1978 ble Bob tildelt Den Tredje Verdens Fredsmedalje, og i 1980 ble han invitert av regjeringen i Zimbabwe til å spille på landets frigjøringsdag. Senere uttalt Bob at det var den største æren han opplevde hele livet. Flere album ble gitt ut, men kreften tok overhånd og under en joggetur i Central Park falt han om, og ble sendt til sykehuset i all hast. Legene gav han 1 måned igjen til å leve, men han nektet å avlyse konsertene. Gav noen flotte konserter til å begynne med, men ble etter hvert så dårlig at han måtte avlyse.

Bob Marley døde 11 Mai 1981.

Fakta om Bob Marley

Robert Nesta Marley ble født 6 januar, 1945, Rhoden Hall, Jamaica.
Bob vokste opp i slummen i Kingston, men ved hjelp av musikken sin klarte han å gjøre seg kjent i den store verden.
Bob var en håpløs fotball fan og spiller, og trente & spilte jevnlig selv.
Han ble i løpet av livet sitt en samlende skikkelse for flere folkegrupper. Sentralt i tekstene hans er budskapet om fattigdom, sosial urettferdighet og de svartes dårlige kår, men også brorskap, fred og rettferdighet for alle.
Bob bodde i et hus i 56 Hope Road, i utkanten av ghettoen i Kingston. Han ble sett på som gettoens stemme utad av alt fra ghetto-ungdom til gangstere, og hadde alltid en åpen dør for alle. I dag er huset i Hope Road 56 ”fredet” som Bob Marley Foundation and Museum.
Den største tyngden hadde imidlertid Bob blant andre rastafarier. Rastafaribevegelsen vokste ut fra den mørke depresjonen som etterkommere av afrikanske slaver som vokste opp i på Jamaica. Rastafari religionen er like mye en livstil som en religion, og de som tror, kjemper mot fattigdom og undertrykkelse. Guden deres heter Jah. Bob fulgte sin rastafari religion i et og alt.

"Facts an’ facts, an’ t’ings an t’ings: dem’s all a lotta fockin’ bullshit. Hear me! Dere is no truth but de one truth, an’ that is the truth of Jah Rastafari."
--
Bob, 1978,


Gjennom Bob Marley blir det som opprinnelig var folkemusikk fra Jamaica, opphøyet til kunst som blir satt pris på over hele verden. Han la hele sitt liv i den musikken og de tekstene han følte for, og han inngikk ikke noe kompromiss for å bli mer populær og selge bedre.
Bob Marley er død, likevel kan vi si at musikken hans lever videre ved at han har inspirert utallige andre artister som nå har reggae musikk på sitt repertoar.

I 1966 giftet han seg med Alpharita Constantia Anderson, kjent som Rita Marley og med i koret "I Threes" som medvirket på flere av platene. Sammen fikk de 4 barn;
Rohan, Cedella, Damian og Ziggy. Rohan Marley er i dag sammen med, og har 2 barn med Lauryl Hill.

I 1977 fikk Bob en tåskade på fotball banen, og det var da legene oppdaget at han hadde kreft. Han fikk beskjed om at sykdommen sannsynligvis kunne stoppes ved å amputere tåa, men det nektet Bob, det ville være å gå i mot sin Rastafari religion. Med kreften voksende i kroppen, fortsatte Bob å spille konserter, gi ut plater og gi den tredje verden et vellykket ansikt. Så begynte kreften å ta overhånd og under en joggetur i Central Park kollapset Bob og ble kjørt på sykehus. Da fant de ut at kreften hadde spredt seg til hjernen og legene gav ham 1 måned igjen å leve.. Mot slutten prøvde han forskjellige behandlinger, men sykdommen var kommet så langt at det var umulig å stoppe den. Bobs siste ønske var å få dø hjemme på Jamaica, men rakk dessverre ikke hjem før han døde på et sykehus i Miami, den 11 Mai 1981. Hele verden sørget over reggae legenden, opprøreren, fredsapostelen og nasjonalhelten fra Jamaica som var død, og flere tusen mennesker møtte opp i begravelsen. Bob Marley ligger begravet på Jamaica.

Reggae

Musikken på Jamaica var en blanding av amerikansk populærmusikk, karibisk salsa og sin egen afrikanske musikk som etter hvert utviklet seg til det vi i dag kjenner som reggae. Reggae handler om undertrykkelse, frihetslengsel og politisk protest, kort sagt hverdagen til rastafarierne.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil