Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ulike typer opera

Ulike typer opera

Ulike typer opera i historisk rekkefølge.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
30.03.2011


Når jeg begynte og undersøke om musikksjangeren opera, hadde jeg ikke en anelse om hvor mange forskjellige typer av opera det finnes ute i musikkverdenen. Jeg trodde bare det var en type opera, det som er musikk hvor noen synger en tragisk historie på italiensk eller et annet språk. Men nå som jeg har fått litt mer innsikt i hva som foregår i operaverdenen, vet jeg at det finnes mange forskjellige typer. Noen er blitt egne sjangre, noen er i slekt, noen er mellomformer, mens andre er moderne utspring av opera. Det er rett og slett så mange at jeg ikke kan ha kontroll på alle, uansett hvor mye jeg prøver. De formene av opera jeg velger å fortelle om i denne oppgaven er de mest utbredte formene, de som har blitt mest spilt og som er viktigst for operahistorien.

 

Oratorium
Oratorium er den typen opera som ble først kjent. Et oratorium er et stort musikalsk verk, og det kan vare i hele seks timer. Et oratorium er skrevet for en soloartist som får støtte av et orkester og kanskje et kor. Et oratorium inneholder ofte bibelske temaer, der emnet er alvolig og betydningsfullt. Et eksempel på hva et oratorium kan handle om er Jesus Kristus, som i Messias av Georg Friedrich Händel. Men oratoriumet trenger ikke inneholde bibelske temaer, den kan også inneholde andre viktige eller dagsaktuelle hendelser.


 

Oratorier hadde sin glansperiode på 1600- og 1700- tallet, men det er faktisk slik at oratorier enda er ganske aktuelle. Det er flere ortarium som framføres den dag i dag, og de har blitt mer populaere. På 1700- tallet var det veldig mange komponister, og det ble derfor laget mange oratorier. I dag er det flere av disse oratoriene som framføres på nytt, men da som regel ikke hele stykket. Det å sitte å høre på noen som synger i seks timer er ikke passende for dagens publikum, så det er bare forkortede versjoner av oratoriene som framføres. Det er vanlig at et oratorium starter med orkestermusikk, og denne biten kan vaere ganske lang.

 

I et oratorium brukes det hverken kostymer, kulisser eller skuespill. Solisten står i ro under hele forestillingen, og det er mye koring. Det er minimalt med handling og lite bevegelse. Det er sangen som skal stå i sentrum, og sangeren får derfor mye oppmerksomhet.

 

Opera seria
Opera seria er den typen opera som mange forbinder med opera. Hvis du tror det kun finnes en form for opera, er denne formen det som faktisk heter opera seria. Opera seria er alvorlig opera og oppsto i Napoli på 1700- tallet. Opera seria var veldig aktuelt i tidsrommet fra 1710 til 1780. Hvis du tenker litt tilbake på hvordan politikken og styreformen var på den tiden, var det de adelige herskerne som styrte landet. De styrte med enevelde, det vil si at en person styrer et helt land akkurat som han vil. Dette ble gjengitt i operaen også. Opera seria ble skrevet for å aere og oppheve herskerne, de adelige, hoffet, kirkeledere og andre viktige personer i samfunnet på den tiden. Noen ganger ble til og med en hersker eller en adelig framstilt på scenen. Opera seria ble skrevet for å framføres for de med store lommebøker, og ikke for folkemengden.

 

Opera seria inneholdt mer skuespill enn oratoriumet, i opera seria ble det brukt storslagene kostymer, fargerike kulisser og det ble vanlig med innslag av skuespill. Sangerne sang også ofte duetter for å framstille herskerne på riktig måte.

 

Opera seria bygger på et begrep som heter «dramma per musica» eller «drama til musikk». Dette vil si at sangene skulle bygge på alvolige hendelser og framføres med stor dramatikk. Det var mest mannlige sangere, og de var veldig teknisk dyktige. De øvde fra de var små barn og sang ofte og mye. Derfor var det meste av opera seria sang, mens orkesteret bare var til for å supplere og skape større dramatikk. Komponistene skrev sanger slik at sangerne virkelig kunne vise hvor gode de var.

 

Da den franske revolusjonen oppsto rundt 1780 ble operaen påvirket. Den franske revolusjonen førte til eneveldets fall, og siden eneveldet var det opera seria var bygget på, hadde ikke opera seria lenger noen målgruppe, og det igjen førte til opera seria måtte innse at sin tid var forbi. Hvem ville vel se på at herskerne ble opphøyet når det ikke var noen herskere lengre?

 

Opera buffa
Men selv om det ble faerre og faerre forestillinger med opera seria, ble det ikke mindre opera av den grunn. Det oppsto en ny form: Opera buffa. Opera buffa var rene motsetningen til opera seria. Opera buffa er  komisk eller lys opera, som presenterer et morsomt tema. Opera buffa oppsto i Napoli på begynnelsen av 1800- tallet. Opera buffa hadde eksistert i hundre år før, men da var det ikke blitt en egen sjanger. Da var opera buffa bare en del av et større opera seria-stykke, som i ett eller to innspill. Men ettersom opera seria ble mindre og mindre populaert, måtte komponistene finne på noe nytt. Det var da noen kom på å lage hele stykker med de morsomme scenene, og det førte til at opera buffa ble en egen sjanger.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil