Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hvorfor ikke velge data?

Hvorfor ikke velge data?

For deg som har en interesse for data, hvorfor ikke velge det som yrke?

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
24.03.2011

Dataelektriker er et yrke der du arbeider med installasjon, drift og vedlikehold av elektroniske og datatekniske systemer og utstyr, som finnes en rekke steder i hverdagen. Dette kan eksempelvis være alt fra multimedieutstyr til luftovervåkningsradarer, avhengig av hvilke fagfelter du velger å spesialisere deg i.

 

En dataelektroniker kan få arbeid i mange typer små og store bedrifter i de fleste deler av nærings og arbeidslivet. De personlige egenskapene til en dataelektroniker er at han/henne bør være interessert i utvikling og ny teknologi, du må også ha gode holdninger angående personvern og etikk. Du skal kunne ta initiativ, arbeide effektivt, og utvise god vurderingsevne, du bør også være serviceinnstilt og kunne lytte til kundens ønsker og behov. For å bli dataelektriker går du på skole i tre og etter de tre årene går man ut til opplæring i bedrifter, utdanningsløpet for dataelektroniker ser slik ut:

- Videregående trinn 1 (Vg1) – Elektrofag

- Videregående trinn 2 (Vg2) – Data og Elektronikk

- Videregående trinn 3 (Vg3) – Dataelektriker

- Opplæring i bedrift i dataelektronikerfaget

 

Som dataelektroniker har du noen sentrale arbeidsoppgaver der du arbeider.

Dataelektronikeres sentrale arbeidsoppgaver er:

- Installasjon, drift og vedlikehold av elektroniske systemer og datasystemer.

- Bruk og behandling av utstyr, programvare, informasjon og data.

- Opprettelse av kommunikasjon mellom ulike typer utstyr g systemer.

- Arbeid med sikkerhet, feilsøking og kommunikasjonsproblematikk.

- Rådgivning ovenfor kunde i valg og bruk av utstyr som systemer å tilpasse utstyret/systemene til kundens behov.

 

Gjennomsnittlig månedslønn for en dataelektroniker varierer avhengig av flere faktorer, deriblant arbeidsplass, ansiennitet og formell kompetanse. Lønnen vil også variere en del avhengig av hvilke bransje du arbeider i. Eksempelvis er gjennomsnittlig månedslønn for en dataelektroniker er 29 912 kroner.

 

For å bli dataelektriker må du gå på skole i tre år, og der etter gå to år på opplæring i bedrift. En dataelektriker har noen sentrale arbeidsoppgaver, som går ut på for eksempel å fikse datamaskiner, reparere servere osv. Du har også en månedslønn på rundt 29 912 kroner i gjennomsnitt, men det kan varieres fra bedrift til bedrift.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil