Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Typisk norsk

Typisk norsk

Vi fikk i oppgave å skrive et kåseri om det å være typisk norsk. Denne skrev jeg på to dager, derfor kan det forekomme skrivefeil her og der. Men jeg er kjempefornøyd med tanke på at det er mitt første kåseri.

Karakter: 6

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
15.03.2011


Det er typisk norsk å være god” sa Gro Harlem under OL i Lillehammer. Men hva vil det så å være typisk norsk? Vi nordmenn er jo hele verdens navle. Hadde det ikke vært for våre anstrengelser hadde verden allerede kollapset. Ikke rart at Afghanistan-krigen har forværret seg siden vi trakk ut troppene våres. Det er vi som har en stor betydning i verden. Enda vet ikke over halvpartens av verdens befolkning forskjellen på Norge og Sverige. Dette er utrolig skuffende. Vi er jo trossalt et egenartet folkeslag, vi er oss selv, vi er typisk norske.

 

<bilde>

 

Nordmenn er og har alltid vært suverene. Helt siden år null har vi øst ut av kunnskap og klokhet. Dette har vi jo selvfølgelig arvet fra urnordmenn. Eller burde jeg si vikinger? Det var vikingene som viste hva vi nordmenn består av. Disse store, barske vikingene bygde brilijante skip, oppdaget nye verdensland og tok det vi fortjente. Som mildt sagt var alt fra skatter til kvinner. Det er defor vi nordmenn liker å se på oss som barske vikinger som slår verdens land og nasjoner ned i støvlene når det gjelder ski og øldrikking. Taper vi en gang på ski er det selvfølgelig på grunn av sykdom eller ikke smurte ski. Det er bare å spørre Petter Northug, han vet det best.


 

Når vi skal døpes bæres vi av trygge armer opp til kirkerommet. Rundt oss står det ti faddere som lover hellig at de skal lære barnet opp til en god kristentro. Dette skjer selvfølgelig ikke. Det å praktisere kristendommen er nemlig flaut. Hva er kult med å innrømme åpent at vi tror på en mann med skjegg som styrer verden fra himmelen?

 

Selv om vi er verdens rikeste og mest suverene land, har vi desverre noen ulemper. Fotball. Kamp etter kamp, tap etter tap. Til og med eskimoene fra Alaska ligger høyere oppe i lista enn Norge. På lista til FIFA ligger vi langt, langt nede. Hva er det som er så vanskelig? Jorda er rund, ballen er rund, men Norge er flat. Vi nordmenn er best uten ball. Det er vi som kom til verden med ski på beina, tranflaska i den ene hånden, appelsin i den andre og Kvikk Lunsj i munn. Og det er sånn det skal være.

 

Tradisjonen tro sier at vi nordmenn drar til fjells hver helg. Livet er virkelig herlig i en kald hytte, uten elektrisistet og varme. Dette er noe vi alle nordmenn kan bli enige om. Men hvor mange av oss drar virkelig til fjells? Helt ærlig, sitter alle hjemme og ser på dokumentaren om Snøhulemannen som levde ute i den norske fjellheimen i hele 30 år. Vi nordmenn er ihvertfall flinke til å holde noen tradisjoner. Bunaden blir brukt i alle mulige selskaper og vi er verdensmestere på halling. Synnøve Finden er en kvinne vi alle ser opp til, og det er sjeldent du ikke finner gulosten hennes i norske hjem.

 

Noe vi nordmenn er kjent for og kan være stolt av er de norske fjorder og midnattsolen. Disse turistatraksjonene tiltrekker seg flere turister fra land som ikke har norske fjorder og midnattsol. Det er jo ikke rart, for hva er virkelig finere enn disse naturfenomene som bare vi nordmenn har. Ok, du finner også fjorder i Australia, men hvem vil reise til Australia for å se på fjorder? Turister drar til Australia for å se på idiotsikre surfere som blir spist opp av alligatore og haier.

 

Vi nordmenn bryr oss virkelig om hverandre. Har det skjedd et terror-angrep på andre siden av verden, er det første vi spørr om det var noen nordmenn tilstedet. Selv om vi vet at sjangsene er små, må vi forsikre oss at vi nordmenn er i flertall. Vi er ikke selvopptatte, tvert i mot. Det vi tenker på er at vi må være i flertall i tilfelle Hitler står opp fra de døde og invaderer oss igjen.

 

Nordmenn er også nysjerrige og åpne for å lære en ny kultur. De siste fem årene har kanskje vel litt for mange av oss blitt for interessert. Det er spesielt menn på 40 årsalderen som plutselig har blitt fascinert av asiatisk kultur. Noen er så fascinert at de drar fysisk til Thailand, for å ta med seg en liten suvernir hjem, oftest i form av en liten, søt kvinne. Jeg skjønner dem godt. Hva er vel bedre enn å ta med seg nytt kultur i sitt eget kjøkken?

 

For uten fylla, fårikål til middag, fjellturer ute i hutte heita, er vi nordmenn ganske lik de andre menneskene i verden. Vi liker og bare å gjøre mer ut av oss enn det som kanskje er nødvendig. Er vi nordmenn, så er vi nordmenn. Det er ikke enten eller.

 

Kilder:

http://hannaintheus.blogg.no/1265174017_you_know_youre_norweg.html

http://www.skoleforum.com/stiler/kaaseri/det.aspx?id=4854

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil