Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > REGNSKOGEN I SØR-AMERIKA

REGNSKOGEN I SØR-AMERIKA

Prosjekt i natur- og samfunnsfag om regnskogen i Sør- Amerika

Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.11.2001


Problemstilling:

Hvilke naturressurser finnes i regnskogen?
Hva kan gjøres og blir gjort for å unngå at regnskogen forsvinner?

Innhold:


  • Hva og hvor er regnskogen?
  • Naturressuser og planter
  • Problemer i regnskogen
  • Hva kan gjøres og hva blir gjort for å redde regnskogen?


Hva og hvor er regnskogen?

Regnskogene er frodige skoger som brer seg som et grønt belte rundt ekvator. Regnskogene er verdens mest verdifulle økosystem. Regnskogene er ikke fullt utforsket ennå så det er mye som ikke er oppdaget. Regnskogen har et helt spesielt klima som er svært varmt og veldig fuktig. Dette klima gjør det mulig å spire og gro hele året. I regnskogen regner det hver dag etterfulgt av kort eller ingen tørketid. Gjennomsnittstemperaturen er ca. 25 grader. Ved ekvator er det liten forsjell mellom årstidene.

Bakken i regnskogen er dekket av et tynt lag med råtne blader og døde trær, som gir næring til de plantene som vokser. Hvis du ser opp ser du at regnskogen er dekket av et tykt lag med trær, nesten som en paraply. Bare få hull der man kan se himmelen. I regnskogen er det tre sjikt, et der det er mindre planter, et nivå med eviggrønne trekroner over, og et der kronetaket troner over enkeltstående, meget høye trær.


Regnskogen er så frodig at hvis det er et lite hull uten vegetasjon, så fylles det nesten med en gang med små-vekster.

Regnskogen er rik på dyr og planter, det befinner seg en femtedel av alle verdens fugle- og plante-arter, og en tiendel av alle pattedyr der. Visste du at det er så mange dyr der at hvis du står på et sted og snur deg 360 grader så kommer du til å se mer enn hundre dyr? Og tross alt dette dekker regnskogen bare 6% av landjorda. Verdens største regnskogområde ligger i Brasil (Amazonas).

Jeg vil avslutte med å si at det faktisk finnes mer enn en type regnskog: Vi har fjellregnskog, sumpregnskog, mangroveregnskog og lavlandsregnskog.

Naturressurser og planter

Regnskogen inneholder mange planter som kan kurere forskjellige sykdommer som malaria og tuberkolose. Forskere har i nyere tid funnet planter som kan kurere eller forbedre Aids, astma og eksemplager.

Også en lang rekke matplanter stammer fra regnskogen: Ananas, vanilje, avokado og kakao kommer alle fra regnskogen. Omtrent 90% av det mennesker spiser av planter, stammer fra Brasil. Også planteprodukter her i Norge.

Fruktene fra regnskogen er utrolig variert i farger, form og smak. Mange av dem kan vi lett få tak i her i Norge, f.eks. kiwi, appelsin, mango, papaya, litchi og rambutan.
Disse dyrkes nå i egne farmer i Brasil eller andre steder i verden hvor klimaet tillater det.

Pepper, kardemomme, kanel, nellik, muskat, ingefær og mange andre krydder stammer fra tropeskogene. Nå dyrkes også disse i egne farmer.

Tropiske planter er hovedingrediens i hudkremer, tannkremer, sjampoer, parfyme og sminkeprodukter. I dag er disse plantene i internasjonal handel.

Parakautsjuktreet fra Brasil er verdens viktigste kilde for naturgummi. Denne gummien brukes til bildekk, gummistøvler, maling, viskelær og gummistrikker.

Kokospalmen, kakaotreet og oljepalmen gir oljer og fettprodukter. Fettet stammer fra fruktene på trærne. Fettet fra kokosnøttene kalles delfiafett og brukes til bakst.
Fettet fra kakaoplanten kalles kakaosmør og brukes i sjokolade.
Paranøttfrøet er fra et tre som ikke lar seg dyrke i farmer. Det samles derfor inn fra viltvoksende planter i Brasil.

Problemer i regnskogen

Regnskogen blir brent og hogget ned. Det er som oftest av u-landene som må betale den store gjelden de har til de rike og moderne landene. De store økonomiske forskjellene i verden utgjør en alvorlig trussel mot regnskogen. De tvinges til å selge eller drive rovdrift på naturressursene. Dette medfører at dyrene i regnskogen blir utrydningstruet.

Innbyggerene i landene bosetter seg i skogsområder og driver jordbruk, men jorda i regnskogen har lite næring. Ettter noen få år er næringsstoffene brukt opp. For å skaffe seg nye jordstykker brenner bøndene et nytt område regnskog.

Det finnes et enormt internasjonalt marked for billig oksekjøtt. Mye av kjøttet som de sør-amerikanske landene produserer selges til USA. For at kyrene skal få beite kjøper store selskaper deler av regnskogen og brenner den. På få år blir næringen i jorda brukt opp, og kyrne kan ikke beite der mer.

Utvinningen av metaller (f.eks. bauxitt) fører til at jordsmonnet forsvinner. En brasiliansk lov sier at skadete områder skal beplantes på nytt, men de fleste selskaper gjør ikke det.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil