Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Sosiale medier

Sosiale medier

Debattartikkel om sosiale medier.

Karakter: 5+ (9. klasse)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
15.02.2011


Her skal jeg ta for meg temaet sosiale medier. Jeg skal forklare hva det er, gi en del gode eksempler, komme med noen positive og negative sider, samt mine meninger og en konklusjon til slutt.

 

Hva er sosiale medier?

Sosiale medier er rundt oss på alle kanter, med andre ord kalles det kommuniserbar teknologi. De fleste kjenner til en eller annen form for sosiale medier. Jeg skal derfor gå nærmere inn på mobiltelefonen, internett og nettspill.

 

Eksempler på sosiale medier:

 

*Mobiltelefon:

En mobiltelefon er noe de fleste har og vet hva er. Den er lett å ha med seg i lomma, men det koster litt å kommunisere med den. Du må ha sim-kort for å kommunisere. Med mobilen kan vi sende SMS, MMS, E-post og ringe.

 

1. SMS (tekstmeldinger)

SMS er små tekstbaserte meldinger som sendes mellom håndholdte enheter. En melding kan maks bestå av 160 tegn, derfor kan det fort bli flere SMS’er hvis du har mye å skrive om. SMS’er er ekstremt populært og jeg sender selv over 200 i måneden.


 

2. MMS

MMS er en videreutvikling av SMS. Med MMS kan du i tillegg til tekst sende bilder, video, musikk og diverse andre filer.

 

3. Telefonsamtale

Med en telefonsamtale kan man ringe et annet nummer å snakke. Det går raskt og enkelt.

 

*Internett:

På internett er det veldig mye som kan betegnes som sosiale medier, for eksempel chatte-programmer, nettsamfunner og date-sider. Sosiale medier innen internett er veldig stort derfor skal jeg bare velge noen få å skrive om. Derfor har jeg en bemerkning å komme med, pass på hva du legger ut på nettet! Det som legges ut blir der og kan brukes mot deg en gang i fremtiden.

 

1. Facebook

Facebook er et ganske lukket nettsamfunn. Når du registrerer deg oppretter du en profil og deretter kan hele verden finne det hvis ikke du endrer på innstillingene. Da kan du selv bestemme hvem som skal se profilen din, hva du legger ut og diverse annet.

 

Facebook er utrolig populært og har mer enn 350 millioner aktive brukere på verdensbasis, over 1,5 millioner er norske. Facebook finnes nå på ca. 63 språk.

 

Facebook ble egentlig dannet for universitetsstudenter og tilhørende ansatte i USA, men det spredde seg fort over hele verden.

 

2. Nettby

Nettby er et åpent nettsamfunn der alle kan se alt. Du oppretter også her en egen profil. Deretter kan legge ut bilder, legge til venner, bli med i grupper osv. Det finnes begrensninger på hva du kan gjøre når det kommer til Nettby’s regler. Nettby har byvakter som passer på at reglene blir fulgt. Hvis du gjør noe ulovlig blir du utestengt.

 

Nettby finnes bare i Norge (nettby.no), Sverige (MittKvarter.se) og Spania (nettby.es). Per nå finnes det rundt 750 000 brukere på den norske.

 

3. MSN

MSN er et direktemeldingsnettverk (chatte-program) som du selv må laste ned på dataen din. Etterpå må du opprette en bruker. Du må selv legge til venner, som du kan gjøre via forespørsler.

 

Med MSN er det mest vanlig å chatte, men du kan også sende filer, se hverandre via webkamera osv.

MSN er utrolig populært både blant små og store, men likevel er det mest brukt hos ungdommer.

 

4. Blogg.no

Blogg.no er et nettsted der man oppretter en egen blogg. Der kan både gutter og jenter, gamle og unge skrive om ting som opptar dem. Det finnes blogger som er rene dagbøker, men også blogger om interesser og hobbyer som for eksempel mote, sport og sminke. Enkelte store bloggere tjener tusenvis av kroner på å reklamere for andre butikker.

 

Blogg.no popularitet har økt drastisk de siste årene. Det har gått fra noen tusen brukere til ca. 300.000 brukere nå. Derfor er nå blogg.no Norges største bloggsamfunn.

 

 

*Nettspill

En del spill i hverdagen er web/online basert. Der kan du også kommunisere med andre brukere på det samme spillet.

 

Eksempler:

 

1. World of Warcraft

WoW er ett av de mest spilte online-spillene i verden, men får allikevel utrolig mye kritikk for å være sterkt avhengighetsskapende. Hvis man vil spille det på internett må man abonnere på spilletid eller kjøpe 60 dagers spillekort. Første gangen du spiller online er den første måneden gratis.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil