Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser

Innlevering i naturfag om spiseforstyrrelser.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.02.2011


Problemstilling

Hva er årsaken til at en person får en spiseforstyrrelse, og hva skjer med kroppen?

 

Hva er en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er en sykdom, men kan være så mye mer. Når det gjelder selve sykdommen er det å å ha mer kontroll og fokusere på hva man spiser og drikker. Når tanker, følelser, depresjoner i forhold til mat, går kropp og vekt utover livskvaliteten til en person, er det vanskelig å sosialisere seg og fungere normalt i hverdagen. Forholdet til mat, kropp og vekt er et tegn på følelsesmessige problemer. For eksempel at personen blir mobbet og sier hun/han er tykk, stygg, rar osv, at personen har det vanskelig hjemme med forhold til foreldrene osv.

 

Årsaker

Man kan si at ''reglene'' rundt om i verden gjør at mange kvinner blir påvirket av fjernsynet der syltynne modeller går på catwalken, magasiner og ukeblader der det er retusjerte bilder av modeller på fremsiden av et magasin og tusenvis av forskjellige dietter der du for eksempel ''går ned'' 10 kg på en uke eller piller som påvirker stoffskiftet og øker forbrenningen.


 

Andre årsaker er kulturen og miljøet rundt personen. Som for eksempel at det er et stort press rundt personen og menneskene rundt, kvinnerollen av å finne seg kjæreste og blir akseptert, å se best mulig ut. Overspise, kaste opp og sulte er derfor et forsøk på å få bort sine problemer. Når personen har nådd målet sitt, er neste mål å gå ned enda mer fordi personen selv vet at viljestyrken er sterk og hun/han ikke har noen problemer med å gå ned mer om man fortsetter.

 

Mennesker som har opplevd sorg, depresjon eller skyldfølelse har lettere for å bli mye mer fokusert på kropp og mat og da føler de har mer kontroll over seg selv.

 

Anoreksi

<bilde>

 

Anoreksi kan man beskrive en person som sulter seg i hjel, og føler bare behov for mat når kroppen trenger det, trener unormalt mye og teller kalorier. En anoretiker kan se seg selv i speilet og si at man er tykk, sier til seg selv hva hun/han bør kvitte seg med på kroppen. Mister også menstrasjonen.

 

Bulimi

<bilde>

Bulimi er når en person spiser mye mat, og før kroppen i det hele tatt kan fordøye maten, kaster hun/han opp kun for å få i seg det viktigste av det kroppen ''trenger''. Det personen kun kaster opp da, er fett, karbohydrater og andre ting som egentlig ikke skal kastes opp. Kroppen vil derfor bli tynnere, men personen kan likevel få forstoppelse, på grunn av at personen lettere kan få ut maten ved å spise avføringsmiddel, menstrasjonen forsvinner fordi tilstanden forstyrrer hormonene i kroppen.

 

Ortoreksi

<bilde>

Ortoreksi er også en spiseforstyrrelse der en person er svært opptatt med sitt kosthold og avmagring. De lager ofte selv maten, fordi de helst ikke vil spise mat tilbredt av andre. Årsakene til ortoreksi er at personen har hørt negative rykter om et matprodukt som for eksempel har mye karbohydrater og fettinnhold, og dermed finner hun/han et lettprodukt eller økologiske matvarer. Dette kan også kalles en tvangslidelse.

 

Symptomer

Utseende til en person med anoreksi som har holdt på lenge er at huden blir gul, tørr og gammel, får tynnere hår og begynner å miste det, blir dehydrert, forstoppelse, musklene verker m.m. En med bulimi har noe av det samme, bare at når en med bulimi spiser og kaster opp etterpå, får kroppen bare i seg næringen den trenger som vitaminer og mineraler, og ikke karbohydrater og fett. Gulbrune og hull i tennene på grunn av den sterke PH-en i magesyren som kommer når en kaster opp, halsbrann og du kan kaste opp blod på grunn av rifter i slimhinnen. Symptomer til en med ortoreksi er at personen hele tiden er bekymret, lider av psykisk stress, planlegger måltidene sine langt frem i tid, teller kalorier, velger lettprodukter, spiser rå grønnsaker i stedet for kokte og nyter sjelden maten personen har tilbredt, får økt selvtillit fordi hun/han føler spiser sunt og har kontroll. Ortoreksi går mer på det psykiske.

 

Hva skjer med kroppen?

Kroppen kan få benskjørhet på grunn av lite eller ingen inntak av kalsium som styrker skjelettet som senere vitamin D skal ta opp i kroppen. Blodsukkeret blir lavere, og konsekvensen av det, er at personen blir trettere, svimmel og får problemer med å konsentrere seg om det som skjer i hverdagen. Hormonproduksjonen senkes, og deretter vil hun ha en stor sjanse for å miste menstrasjonen. Emaljen på tennene blir svakere og misfargede på grunn av oppkast av bulimi. Og kroppen kan i verstefall få hjerteproblemer etter lengre tid med sykdommen nettopp på grunn av vekttap og mangel på vitaminer og mineraler. Anoretikere er mest utsatt for dødsfall.

 

Film:

(Verdens tynneste modell med anoreksia)

 

http://www.youtube.com/watch?v=sfHlgGftVGY

 

Isabelle Caro ble 28 år gammel, bare 31 kg.

<bilde>

 

Kilder:

http://www.iks.no/iks/spiseforst/

http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/bulimi-symptomer-9274.html

http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/anoreksi-symptomer-9286.html

http://tjukkebollafeita.blogg.no/1258192281_ortoreksi__nr_sunt_bl.html

http://www.daria.no/skole/?tekst=2364

http://www.ung.no/oss/spisef/3484.html

http://www.tv2underholdning.no/gkn/isabelle-caro-er-doed-3376355.html


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil