Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ingvar Ambjørnsen

Ingvar Ambjørnsen

Forfatterportrett av Ingvar Ambjørnsen

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.11.2001


Ingvar Ambjørnsen er født i Larvik i 1956. Helt fra han lærte å lese har han vært oppslukt av bøker, og allerede som tenåring bestemte han seg for å bli forfatter. Han har ingen spesiell utdannelse utover ungdomsskolen. Faren jobbet som postmester og hans mor var hjemmeværende. Livet hans har derimot vært ganske rastløst og omflakkende og har stort sett bestått av strøjobber her og der. Han har vanket i harde miljøer, blant narkomane og andre rusmiddelmisbrukere, og har blitt godt kjent med sider av samfunnet som ikke så ofte har blitt behandlet i litteraturen.
Ambjørnsen har også vært mye på flyttefot. Han har slått seg ned forskjellige steder for kortere eller lengre tid, uten særlig mye annet i bagasjen enn en velbrukt gammel skrivemaskin.
For uansett hvor omflakkende livet hans har vært, har han hele tida holdt fast ved forfatterdrømmen. For noen år siden flyttet han til Hamburg i Tyskland. Der hvor han fortsatt bor, sammen med sin tyske kone, Gabrielle.

Ingvar Ambjørnsen begynte som voksenbokforfatter. Det ble hele 7 bøker før han bestemte seg for også å skrive for barn og ungdom.
I voksenbøkene sine har han hentet inspirasjon og temaer fra miljøer han kjenner fra innsiden; miljø som ofte er harde, som rommer mange tragedier, og som brettes ut i all sin elendighet for leseren.
Men om temaene kan være dystre nok, skildrer gjerne Ingvar Ambjørnsen personene sine med både varme og humor, og alt formidles med et levende og muntlig språk. Ambjørnsen har en veldig lett måte å skrive på som lett oppfattes.
Det at han har alvorlige tema, hindrer ham ikke i å flette inn humor i bøkene sine.

PELLE OG PROFFEN

Ambjørnsen er klart mest kjent for sine Pelle og Proffen-bøker og
i 1987 kom første bok om Pelle og Proffen. Det som fikk Ambjørnsen i gang med denne spennigsserien var et skuffende gjensyn med hans barnsdoms helter, nemlig Hardy-guttene. Han at oppdaget de bøkene han hadde interessert seg for som barn, egentlig ikke var så mye å skryte av. De hadde et middels bra språk og verken personer eller miljø var særlig troverdig skildret. Historiene var oppkonstruerte og kunstige, de manglet forankring i virkelighetens verden.

Ingvar Ambjørnsen ville gi barn en skikkelig spenningsserie som inneholdt alt en skikkelig krim skal inneholde. Den første boka kom i 1987. Det er kommet 9 titler og tre av Pelle og Proffen-bøkene er filmatisert. Med Pelle og Proffen har Ingvar Ambjørnsen villet skape helter det var mulig for norske ungdommer å identifisere seg med.
Pelle og Proffen er ca. 14 år og ungdomsskoleelever når første bok utgis. I den foreløpig siste boka er de blitt 16, og nesten ferdig med tiende klasse. De bor i samme bygård på Oslos østkant og har vært venner helt fra de satt i sandkassa og lekte med småbiler. Pelle og Proffen er to helt forskjellige personer, men klarer allikevel å ha et bra vennskap, til tross for de små kranglene de har seg imellom.
Proffen er den gløggeste av guttene, ”hjernen” bak mye av det som skal til for å oppklare mysteriene de innblandes i. Han kommer fra en normal familie: far og mor, og storebror Gøran. Han er journalist i Dagbladet og er grei å ha i visse situasjoner når saker skal oppklares.
Pelles familie er en noe mer ”uvanlig”. Den består av mor, far og lillesøster My. Hjemme går det gjerne vilt for seg og i bøkene kan du få inntrykk av at familien har gått av hengslene. Faren er kunstner og venter på det store gjennombruddet.
Han tar strøjobber her og der og liker å ta seg en halvliter med Leffy, kompisen hans.
Moren er den som holder hjemmet sammen. Hun har fast jobb og sørger for at alt fungerer i det daglige. Men til tross for at det kan være nokså kaotisk hjemme hos Pelle, stiller hun opp i vanskelige situasjoner. Kjernen i denne serien er vennskap og solidaritet. Pelle og Proffen er bestevenner og har alltid vært det.
Handlingen i bøkene er veldig lik seriespenningsboka slik vi kjenner den: Ungdom som dumper opp i et problem eller et mysterium som skal finne sin løsning før boka tar slutt. Ingvar Ambjørnsens spenningsserier kombinerer handling, spenning og humor med klare holdninger til mange av de problemene som finnes i det norske samfunnet og som det er viktig å forholde seg til. Mens Frank og Joe Hardy, fra bøkene om Hardy-guttene, lever i en kunstig virkelighet, møter Pelle og Proffen dagsaktuelle utfordringer. Her behandles temaer som rasisme, miljøvern, prostitusjon og narkotika noe som vi alle har en viss kjennskap til i dag.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil