Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > En helt vanlig dag i Nettby

En helt vanlig dag i Nettby

Artikkel om Nettby og sosiale medier skrevet på bokmålstentamen 2010.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.02.2011


Ungdommer i dag bruker flere timer på sosiale medier over internett. Alle skal ha Facebook, msn og Nettby. Nykommeren på denne fronten er akkurat Nettby. Et sosialt samfunn der barn og unge er hovedgruppen, men det mange ikke vet er at det er mange menn i 50 års alderen og oppover – noen er pedofile eller overgripere. Derfor har barn og unge et stort ansvar når de legger seg selv ut på nett - de må lære seg og ta forhåndsregler og ta ansvar.

 

<bilde>

 


Nettby er Norges desidert største nettsamfunn med sine 700 000 ”borgere”, foruten utenlandske Facebook som topper listene i Norge og generelt verden over. VGs nettsider er ansvarlig og oppdretter av Nettby, som startet tjenesten i slutten av 2006 med tanke på barn og ungdom. De første årene var det bare oppturer for Nettby Community A/S, med en økning på flere hundre tusen brukere daglig. Per i dag er det rundt 350 000 brukere som er aktive hver dag, og det stopper ikke å øke. Det store problemet er alle disse som utgir seg for å være ”snille Mats på 14”, eller ”kule Preben på 17 fra Oslo”, men som egentlig kanskje er en godt voksen mann over 50 år som har andre planer. Dette er det flere tilfeller av, og både Nettby Community A/S og andre nettsamfunn ser svært alvorlig på problemet;


- Vi ser en veldig stor økning i ”eldre borgere” som har mange unge og mindreårige barn på vennelistene sine. Mange av disse har kjente trekk som kan sammenlignes med overgripere eller pedofile. Det er veldig skremmende for oss å se, men det kan være veldig vanskelig og få øye på, sa selskapet Nettby Community A/S.

Vi snakket også med ansvarlig dataforbruker, Lars Opheim, fra barnevakten.no. Han jobber til daglig med nettsamfunn og gir råd om barn og medier. Han er tydelig skremt av hendelsen;

- Det er veldig skummelt og se den store økningen i eldre brukere, jeg får gjerne inntrykk av at barn, spesielt ungdom legger ut utfordrende bilder av seg selv og andre. Gjerne puppebilder og bilder som viser mye hud, i tillegg til bilder med mye sminke og ekstra pene klær, utpeker Lars. Dette er nok noe som gjør spesielt eldre menn interessert – for å så opprette en bruker for og så utgi seg som en annen.

 

Heldigvis har ikke Nettby hatt så mange tilfeller av ”grooming” eller voldtektsofre, for som regel blir det en vanlig dag på Nettby der du kan chatte å sende brev til vennene dine, men det fins unntak. Det bare øker og øker av uønskede brukere…

”NETTBY- EN PEDOBY”

Nettby er egentlig en slags liten ”by” der du flytter inn og lager en profil. Når du har opprettet en bruker blir du kalt ”borger i Nettby”. Alle som er medlem og bruker av Nettby kan se profilen din og alt du skriver om deg selv. På profilen din kan du få poeng etter hvor aktiv du er, og om du sender brev eller kommenterer andres bilder. Du oppnår ”status” etter hvor mange poeng du har. Dette er så klart gøy for barn og unge, kanskje du også møter igjen de du var på leirskole med? Eller noen du var på leir med i sommer? Mange unge brukere kaller Nettby for ”Pedoby eller ”Fjortisby” på grunn av overgriperne og de pedofile som finnes der. De ungdommene som har uttalt seg om dette ønsker å være anonyme, men ønsker og advare alle mot Nettby.

 

Nettby oppfordrer deg til å laste opp et profilbilde så andre brukere kan se hvem du er. Det er her problemet starter. Jo flere koselige kommentarer du får, jo flere bilder blir det. Alle synes jo det er gøy med koselige kommentarer - kanskje det er en søt kommentar fra gutten eller jenta du er forelsket i? Tenk om den jenta eller gutten egentlig er en eldre mann som sitter bak en skjerm et annet sted i Norge og planlegger hvordan han skal få et forhold til deg over nettet? Dette er nok et stort ansvar unge har i dag, som mange ikke tar tak i. Foreldre spiller også en stor rolle her, spesielt når barna er små og umodne til slikt ansvar.

- Jeg tror det er mange foreldre der ute som ikke helt har kontroll på hva barna driver med over internett og det er veldig skremmende, fordi foreldre er det fremste forbildet og verge for barna. De burde sette strenge grenser til internettbruken, oppfordrer Lars Opheim.

 

- Jeg er og klar over at det er veldig mange tenåringer som er brukere av Nettby. Ifølge statistikken Nettby Community A/S har gjort, er det flest jenter mellom 12og 19 år og ”menn over 50 års alderen” på en god andre plass. Mange av de unge jentene har gjerne eldre menn på vennelista si, det er ikke sikkert at de en gang vet hvem de har lagt til som venn er. Veldig ofte gir de seg ut for å være noen de ikke er, altså stjeler en annens identitet, sier Opheim.

HVORDAN TA ANSVAR PÅ INTERNETT?

”Å ta ansvar handler om å være kritisk. Ta dine egne forhåndsregler, og følge loven etter beste evne”. Det var Reidar Hjermans kommentar når vi spurte hva han mente om ansvar relatert til internettbruk.

- Dette gjelder egentlig det meste, men internett er et veldig sårbart og omdiskutert tema. Små barn har problemer med å klare dette alene, og i forhold til Nettby anbefaler jeg IKKE dette for små barn under 12 år. Ungdom er utsatt på nettet, men noen er flinke til å ta forhåndsregler. Allikevel er det forferdelig mange som ikke har kontroll.

 

- Dette har vi i Barneombudet hatt mange episoder av. Fortvilende foreldre som ikke har kontroll over barna sine, og saker om overtrededelse av loven. Hovedproblemet i slike saker er nok fordeling av ansvar. Foreldrene har hovedansvaret inntil man er 18 år og har da mulighet, og burde kontrollere hva barna driver med på internett - enten om det er Nettby, msn eller Facebook, sier en engasjert og oppfordrende Hjerman.

DEN DIGITALISERENDE VERDEN

Det er utrolig vanskelig og ta disse ”overgriperne”. De klarer og ”hacke” datamaskiner for å tømme den for informasjon, og etter bare få minutter kan de vite hvor du bor eller befinner deg. Det er utrolig skremmende, og i de fleste tilfeller blir de ikke tatt. Dette er et stort problem som har rammet hele Norge generelt, etter alle de nye nettsamfunnene og tjenestene ble opprettet. De eldre generasjonene klarer ikke lenger å henge med på alt som skjer, noe som skaper problemer for de yngre. Dagens unge generasjon er født inn i en digitaliserende verden, som stadig er i endring.

 

Nettby er et godt eksempel på et risikabelt og utrygt nettsted for barn og unge. Du kan ikke alltid vite hvem du prater med, det er derfor viktig at du kjenner dine venner godt. Nettby er en plattform for unge brukere, men det kan være vanskelig og kontrollere hvem som oppretter profiler til en hver tid.

- Dere foreldre og godt voksne må ta dere selv i nakken og sette grenser, lær barna deres om å ta ansvar. Vær kritiske til alt barna holder på med på nettet! Dette er en felles oppfordring til alle foreldre og ungdommer Norge rundt. Med undertegnelse fra Barneombudet, Barn og Liketilingsdepartementet og barnevakten.no.

FREMTIDEN - NETTBY. NO

Det ser ut som Nettby.no ikke har en særlig lys fremtid i vente. Trolig vil nettsamfunnet bli lagt ned på nyåret på grunn av den negative utviklingen. Nettby Community A/S ser selvfølgelig trist på dette, men skjønner alvoret av utviklingen;

- Det er trist at Nettby legges ned, men det er for alles beste. Da slepper vi groteske, ekle pedofile og andre som ønsker og gjøre vondt mot Nettbys brukere. Spesielt unge og små barn som ønsker et sted de kan chatte, dele bilder og ha det sosialt over nettet. De burde få sleppe slike hendelser der påtalemyndighetene eller Kripos må bli blandet inn på grunn av pedofili eller ”grooming”. Alt handler om å være kritisk og om å ta ansvar for egen handling, slik lyder uttalen fra Nettby Community A/S.

Nettby legges ned 1. januar 2011, og vil deretter aldri åpnes. Alle profiler og bilder vil bli slettet. Nå er det vel bare å begynne å bruke Facebook og Twitter, men pass på! VÆR KRITISK OG TA ANSVAR!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil