Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Besatt

Besatt

Oppgave: Skriv en skjønnlitterær tekst om et vendepunkt i livet.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.01.2011
Tema
Oppvekst

De bor i et stort hus familien Emilsen. I gangen er det plass til mange par sko, flere jakker, votter og luer. Man kommer inn i den godt opplyste stua fra gangen. I stua sitter lillebror og ser på tv, mens den røde lysestaken skinner fint i vinduskarmen. I naborommet står mamma Line som baker kaker, det er nemlig julaften i morgen! Storebror Vegard sitter som vanlig på rommet sitt og spiller WOW. Det har vært siste skoledag før juleferien for guttene, som går på ungdomsskolen. Ikke at Vegard vet det. Vegard går i tiende og er ikke så ofte på skolen, ettersom han heller satser på å bli Norges beste WOW spiller så han kan bli millionær da. Et risikabelt yrke spør du meg.

 

Pappa Ulf kommer tidligere hjem fra jobb på fredag, som er i dag. ”Nå er det mat!” Roper Line mens hun tar panna av plata og ser stolt på maten. Det er nemlig første gang hun lager oksefilet, og hun er spent på smaken og hva de andre synes. Samtidig som hun roper det hører hun det smeller i døra, og en stemme som sier ”det var på tide!” Da skjønner hun at Ulf har kommet hjem. Ulf er en morsom og hyggelig person, som til tider kan bli litt gira, blir venn med alle og klarer ikke å si nei til noe som helst! Han kjefter jo som oftest på Vegard, og det har han god grunn til, så det kan hende at han får ut aggresjonen da, og at det er derfor han ellers er så hyggelig? ”Velkommen hjem!” sier Line til Ulf mens hun går mot han og gir han en lang klem. ”Kom, så går vi og setter oss og spiser.” sier Line lystig.

 

Inne på kjøkkenet har lillebror allerede satt seg, men Vegard har ennå ikke kommet ned fra rommet sitt. Ulf trekker lungene fulle av luft før han roper ”kom deg ned hit nå Vegard!!” Vegard kan ikke unngå å høre det, ennå så mye han vil det. ”Brb” sier Vegard i mikrofonen som sitter på headsettet og setter på passordet på pc’en. Kan ikke risikere noe her tenker Vegard mens han løper ned trappa.

 

Ved middagsbordet sitter alle tre og gafler innpå med godsakene Line har lagd. Line ser spent rundt seg og spør hva de synes. ”Himmelsk”, ”fortreffelig”, ”det beste jeg har smakt”, kommer det fra alle kanter. Vegard spiser litt, sier han er mett, og løper opp trappa igjen. ”Ulf, jeg håper rådet fra han eksperten funker, vi ser jo nesten aldri Vegard, vi har ikke kontroll på han! I morgen skal han få seg litt av en overraskelse!

 

Det er Julaften. Ulf, Line og lillebror sitter i stua og ser på programmer de gjør hver jul. Vegard sitter oppe på rommet med pc’en, som han gjør hver jul. men dagen i dag skal bli et vendepunkt i livet hans. ”Kom ned Vegard, nå er det gavetid!” Roper Line mens hun ser spent på Ulf som bare smiler. ”Lillebror har allerede åpnet gavene sine, vi også. Så det er bare den store gaven her igjen til deg.” Vegard stresser og vil bare bli ferdig så han kan gå opp igjen. Når han åpner den store gaven blir hele utrykket hans endret, og han blir roligere. I det øyeblikket han åpner gaven og ser hva som er der, blir han forandret.

 

Ti år senere er det en annen gutt vi ser, eller mann. Ja, han har blitt en ordentlig mann. Han ser godt ut, har mange venner, er kjent og ikke minst 3 ganger olympisk mester. Det var langrenn som forandret livet hans, det var nemlig langrennsski og staver han fikk til jul for ti år siden!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil