Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Alf Prøysen

Alf Prøysen

Kort biografi om visesangeren og forfatteren Alf Prøysen.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.12.2010


Alf Prøysen er født 23. juli 1914 på Rudshøgda i Ringsaker, døde 23. november 1970 i Oslo. Han var ein av Noregs fremste kulturarbeidar, visesangar og forfattar. Hans ekte namn var Alf Olafsen, men tok navnet Prøysen etter husmannsplassen som han og hans familie budde på. Der han levde meste parten av sitt vaksne liv. Han fekk 2 barn.

 

Forfattarskapet

<bilde>
”Drengstu’viser” selde i 120 000 eksemplar berre i utgivingsåret. Romanen ”Trost i taklampa” selde 60 000 det året det kom ut. Han mange av tekstane hans kom i ”Lørdagskroken” i Arbeiderbladet og i Magasinet for alle.

 

Barnebøkene er blitt lest av hele generasjonar av barn, og bøkene om Teskjekjerringa ble også ein nordisk suksess.

 

Han song sjølv visene sine til eige gitarakkompagnement. Men han bruker alltid klisjeane på ein kunstnarisk original måte, og verknaden er ofte ironisk og sarkastisk.


 

I april 1947 spilte han inn sin første 78-plate: ”Bare Pappa hadde tid” ”Frøken gi meg himlens nummer” med Columbia Salongorkestar.

 

Dikt og viser

- Drengstu’viser(1948)

- Musevisa(1949)
- Viser i tusmørke(1951)
- 12 viser på villstrå(1964)
- Så seiler vi på Mjøsa og andre viser(1969)
- Lørdagskveldsviser(1971)
- De gamle visene(1972-1983)

 

Romaner

- Trost i taklampa(1950)

 

Noveller og kortprosa

- Dørstokken heme. Hedmarksfortellinger(1945)

- Utpå livets vei(1952)

- Matja Madonna(1955)

- Kjærlighet på rundpinne(1958)

- Muntre minner fra Hedemarken(1959)

- Jinter je har møtt(1972)

- Onger er rare(1973)

- Kjærtegn(1974)

- Livets sekund(1975)

- Tia og timen(1998)

- Spaserveger i granskog(1998)

 

Skuespill

- To pinner i kors(1954)

 

Hørespill

- Da kalven Filiokus fikk se sola for første gang(1948)

- Trost i taklampa(1952)

 

Musikaler

- Sirkus Mikkelikski

- Tingel Tangel i natt (1959)

- Trost i taklampa (1959)

- Hu Dagmar (1964)

 

Barnebøker

- Musevisa(1949)

- Lillebrors viser(1949)

- Teddybjørnen og andre viser(1950)

- Rim og regler fra Barnetimen(1954)

- Kjerringa som ble så lita som ei teskje(1957)

- Alle tiders gullhøne(1959)

- Teskjekjerringa på nye eventyr(1960)

- Sirkus Mikkelikski(1963)

- Den grønne votten(1964)

- Teskjekjerringa i eventyrskauen(1965)

- Den vesle bygda som glømte at det var jul (1966)

- Teskjekjerringa på camping(1967)

- Halvmeter’n(1968)

- Teskjekjerringa på julehandel(1970)

- Teskjekjerringa ordner opp( 60-tallet)

 

Erindringer

- Det var da og itte nå, 1971 (posthumt, etter radiomanuskript)

 

Diskografi

- Alf Prøysen (EP) (1958)
- O jul med din glede (1959)
- Alf Prøysen (EP) (1966)
- Alf Pröysen sjunger teskedsgumman och andra barnvisor (1968)
- Pirion, Alf Prøysen synger for barna (1968)
- Pirion (1968)
- Alf Prøysen (1969)
- Hver sin vise (1969)
- Barnas trafikkplate (1970)
- En kveld med visens venner (1970)
- Alf Prøysen leser egne dikt (1970)
- Alf Prøysens beste barneviser (1970)
- Du ska få en dag i mårå (1971)
- Alf Prøysen (1971)
- Den ukjente Prøysen (1973)
- Å, du gode sparegrisen min (1975)
- Graset er grønt for æille (1980)
- Alf Prøysen fra Barnetimen for de minste (1984)
- Prøysens jul (1990)
- Original Prøysen (1993)
- På grammofon: Komplette plateinnspillinger (1993)
- Prøysens sommer (1994)
- Velvalgte viser (1998)
- Velvalgte barneviser (2000)
- Diamanter (2006)
- Skipper’n synger (2007)

 

Gjendiktning

- Tingeltangel i natt

 

Filmografi (som forfattar)

- Blommer på bar mark (1990)
- Den blå koppen (1990)
- Spoon Obaasan (1983)
- Teskedsgumman (1973)
- Jackanory” (1966-1970)
- Gumman som blev liten som en tesked” (Julkalendern 1967)
- Trost i taklampa (1955)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil