Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Frelsesarmeen

Frelsesarmeen

Tekst om hva Frelsesarmeen gjør, jobber for og står for!

RLE-oppgave, 10. klasse.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
30.11.2010


Hvis jeg spør en person om hva han tenker når jeg sier Frelsesarmeen sier han; gitarspilling, suppestasjon og pengeinnsamling på Jekta. Uniformer og glade mennesker. Gjerne litt eldre herrer eller damer. Det er det de fleste tenker om Frelsesarmeen, og alt det er rett. Men Frelsesarmeen driver også med mye, mye mer. Jeg skal fortelle dere nå hva Frelsesarmeen er, hva de gjør og hva de står for.

 

Du har sikkert sett damer eller menn med svarte uniformer som står i byen og spør etter pengestøtte. Disse folkene er fra Frelsesarmeen, og jobber for å hjelpe de som trenger det. Uniformen har symbolsk betydning og betyr at de tror på Gud. Personer med uniformer kalles soldater og gjør veldig mye arbeid for Frelsesarmeen. DU kan enten verve deg som soldat, eller bare være tilhørlig. Altså at d gir en fast pengesum hver måned som støtter organisasjonen.

 

Frelsesarmeen er etablert i 109 land til sammen. Den norske frelsesarmeen bistår med hjelp til fattige land på flere måter. De driver med hjelpeprosjekter, der de hjelper fattige folk, folk som driver med rus, folk som er svakere stilt og lignende. De driver også med misjonsprosjekter, og driver flere sykehus rundt i verden. De startet for eksempel et sykehus i Bolivia i en fattig del av Conchabamba (konshabamba) for 20 år siden. Der har de 60 ansatte og i 2002 hadde de ca 34 tusen pasienter innlagt på et år.

 

Frelsesarmeen eller – Salvation Army på engelsk - er et kristent trossamfunn som ble grunnlangt i slummen i London rundt 1878. Grunnleggerne, William og Catherine Booth grunnla det for å hjelpe de nederst i samfunnet, altså det fattigste, med ”soup, soap and salvation”. Altså suppe, såpe og frelse som er slagordet til Frelsesarmeen. Frelsesarmeen viser omsorg for hele mennesket gjennom å tilby "suppe, såpe og frelse". "Suppe" møter fysiske behov, "såpe" fokuserer på enkeltmenneskets verdighet og "frelse" handler om å formidle Guds grenseløse kjærlighet.

 

De var to mennesker som virkelig ønsket å hjelpe. Folk spurte dem, hvorfor bruke så mye tid på de fattige. De er ikke verdt noe. William svarte:

While women weep, as they do now, I’ll fight;
While little children go hungry, I’ll fight;
While men go to prison, in and out, in and out, I’ll fight;
While there is a drunkard left,
      while there is a poor lost girl on the streets,

      where there remains one dark soul without the light of God – I’ll fight!
I’ll fight to the very end

 

Siden starten av trossamfunnet har Frelsesarmeen spredt seg ut over hele verden, og i 1888 kom den til Norge.

 

I Frelsesarmeen er det vanlig å ha møter hvor medlemmer samles og har det hyggelig. Møtene kan også handle om viktige temaer de skal diskutere i sammenheng med Frelsesarmeen. Møtene deres foregår oftest i friluft, på torg og gatehjørner. Målsetning med å ha møtene der er å møte folk der de finnes, for å overbringe dem sitt budskap.

 

I Norge har Frelsesarmeen flere sentre og møtesteder for rusmissbrukere og folk som har det vanskelig. Jeg vil gjerne fortelle dere om er sted i Farsund i Østfold jeg leste om som jeg tror er en veldig bra ressurs for hjelp til rusmissbrukere, fattige og ensomme. Stedet heter Fyrlys og ligger 10 minutter utenfor byen.

 

Dagen starter med at Fyrlysbussen kjører rundt og henter brukere som ønsker skyss. På Fyrlyset kan man drikke en kopp kaffe mens man leser dagens aviser, eller surfer på nettet. Det er mulighet for å ta en dusj, få rene klær og evt. bli klippet. I hobbyrommet er det mulighet for å spille billiard, bordtennis, brettspill og lignende.

 

Kl. 12 samles de rundt middagsbordet og deler et godt måltid sammen. Før Fyrlysbussen kjører brukerne hjem, får de poser med tørrvarer og frysevarer med hjem, så de klarer seg en uke.

 

De som ber om hjelp tilhører mange forskjellige grupper i samfunnet. Barnefamilier og ensomme eldre er utsatte grupper, og det blir arrangert trivsels- og velferdstiltak gjennom hele året. Sommeren 2010 blir det for syvende gang arrangert familieleir som blir sponset av julegrytepengene. Omkring 200 barn og voksne får oppleve uforglemmelige dager i gode omgivelser.

 

Det er slike tiltak Frelsesarmeen gjør. Dette er bare en liten andel av alt de har gjort for mennesker. Vi har også et slikt sted i Tromsø.

<bilde>

Rundt juletider har du sikkert hvert på kjøpesenter og sett store bord med masse julegaver på. Disse bordene tilhører Frelsesarmeen, og du har en mulighet til å gi julepresanger, mat, kaffe, te og de du måtte tenke deg til folk som ikke har råd til å feire jul selv. Disse presangene blir utlevert på den store juletrefesten Frelsesarmeen arrangerer hvert år. Da kan rusmissbrukere, fattige familier, ensomme mennesker, folk som ikke har det så bra eller du komme å feire jul sammen med Frelsesarmeen. Så hvis du gir en liten dukke til Frelsearmeen er det en liten jente på rundt 6 år som blir veldig glad på julaften.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil