Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Indikatorer

Indikatorer

Naturfagsforsøk om indikatorer.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.10.2010

Utstyr:

  • fortynnet saltsyre
  • fortynnet natriumhydroksid
  • vann
  • BTB-løsning
  • blått lakmuspapir
  • rødt lakmuspapir
  • 4 begerglass
  • dråpeteller

<bilde>

Kunstgjødsel, saltsyre, vann og natriumhydroksid.

 

Utførelse:

1) Vi setter opp utstyret som bildet viser.

2) Vi får litt sur løsning (fortynnet saltsyre) i det ene begerglasset, litt rent vann i det andre og litt basisk løsning (fortynnet natriumhydroksid) i det tredje glasset.

3) Vi bruker dråpetelleren til å dryppe ca 5 dråper BTB i hvert begerglass, observerer, og skriver ned resultatet i boken. (Vi gjorde feil, vi gjorde motsatt av det vi egentlig skulle gjøre. Det skulle vært lakmus først, så BTB.)

4) Deretter, tar vi med pinsett ett stykke rødt lakmuspapir og dypper det i et av begerglassene. Vi tar nye papirbiter og dypper i de to andre begerglassene. Vi skriver ned det  evt. forandringer på lakmuspapirene. Vi gjorde det samme med blått lakmuspapir.

5) Deretter prøver vi indikatorene på en væske vi ikke vet om er sur, nøytral eller basisk,- fortynnet kunstgjødsel. Vi drypper noen dråper BTB oppi, observerer, og skriver ned resultatet.

6) Til slutt dypper vi først rød lakmuspapir oppi kunstgjødselet, også blått.

Vi skriver ned resultatet.

 

Resultat:

Tabellen viser hvilken farge indikatorene fikk når de kom sammen med de forskjellige stoffene.

INDIKATORER

SUR

LØSNING

NØYTRAL

LØSNING

BASISK

LØSNING

KUNSTGJØDSEL

BTB

oransje

grønn

blå

forble brun, BTBen jevnet seg

med kunstgjødselet

Rød lakmus

rød

rød (med blå flekker)

blå

brun/rosa

Blå lakmus

rød

rød

blå

lys fiolett

 

Siden kunstgjødselet fikk de fargene den gjorde på de forskjellige indikatorene, kan vi tippe på at den har en pH et sted mellom 0 og 7, altså mellom surt og nøytralt.

 

Jeg kan bruke indikatorer til å vise hvilken pH en væske har, ved å dyppe rødt/blått lakmuspapir oppi, eller ta noen dråper BTB oppi. F.eks hvis jeg drypper noen dråper BTB oppi sitronsaft, skal den bli gul, og hvis jeg dypper rød eller blå lakmus i den, skal den bli rød, fordi den har pH ca 2 og er sur.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil