Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Charles Darwin

Charles Darwin

I denne besvarelsen tar jeg for meg Charles Darwins liv, og hans reise med HMS Beagle.

Skrevet i 8. klasse.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.09.2010

I denne besvarelsen skal jeg ta for meg Charles Darwins (1809-1882) liv, og reisen på HMS ”Beagle” som førte til den berømte boken ”Origin of Species”(Artenes Opprinnelse).

 

<bilde>

 

Darwin var og er en av de mest innflytelsesrike personene menneskeheten har opplevd. Hans teorier har vekket stor oppsikt og forandret verden med sin omstridte moderne evolusjonsteori.

 

Charles Robert Darwin ble født 12. februar 1809 i Shrewsbury, England. Allerede da Darwin ble åtte, viste han fascinasjon av biologi. Han har med sikkerhet fått inspirasjon av sin farfar, Erasmus Darwin, som viste tydelige trekk av likheter med hovedprinsippene Charles senere skulle komme fram til. Darwins far, Robert Darwin, var ikke veldig fornøyd med hvilken retning Darwins interesser førte, og overtalte ham til å begynne å studere teologi. I 1831 avla Darwin eksamen i teologi, som gikk relativt bra. Han fortsatte i teologifeltet, i underkategorien ”naturfilosofi”(Det var hva biologi og geologi het på denne tiden).

 

En venn Darwin hadde fått kontakt med gjennom studiene, var botanikeren og presten John Steven Henslow, som anbefalte Darwin å bli med på naturforskeren Fitz Roy sitt skip HMS ”Beagle” på en jordomseiling for å observere og lære. Darwin tok imot tilbudet, og satt ut på sjøen i desember 1831, for ikke å returnere igjen før om fem år(se reiserute i bunnen av oppgaven). Denne reisen regnes som grunnlaget til Darwins inspirasjoner, prinsipper og meninger. Han gjorde enorme studier av dyrearter på reisen. De fleste oppdagelsene gjorde Darwin i Sør-Amerika, men også mange fra mange andre kontinenter og land. Det mest berømte besøket var da HMS ”Beagle” entret kysten til øygruppen ”Galápagos”. Darwin hadde lagt merke til forskjeller mellom de forskjellige artene han fant på øyene. Han skjøt noen få eksemplarer, tok dem inn til studier, og kartla mange uoppdagede arter. Etter funnene sendte han ofte prøver til universitetet i Cambridge for å få dem analysert. Dette hjalp hans ry som naturforsker før han engang hadde skrevet én eneste bok. Charles Darwin hadde før han ble med på reisen, lest boken ”Principles of Geology” av Charles Lyell. Han leste om prosesser over lang tid, og begynte å få ideen om en langtidig evolusjonisme. To måneder senere, på båten, fikk Darwin tilsendt et eksemplar av den nye boken til Charles Lyell. Den argumenterte imot evolusjonisme, men Darwin begynte å tenke. På Argentina fant han flere typer ”nanduer” som hadde for det meste lik kroppsform, unntatt små forskjeller. Når han så kom til Galápagos, hadde han allerede begynt å fundere på evolusjonen. Etter hvert som de dro til de forskjellige øyene på Galápagos, oppdaget Darwin stadig nye typer av ”samme” art. Tanken om artenes forandelighet slo ham ikke før lenge etter reisen var slutt. Etter mange studier og funn, ble Darwin med videre på reisen fra Galápagos, og videre hjemover.

 

Det var ikke før lenge senere, rundt 1836, Darwin begynte å fundere på evolusjon. Det var først og fremst hans biogeologiske funn som gjorde at han ble oppmerksom på dette. Når han visste at landskap ble forandret over lang tid, tenkte han at kanskje arter også kunne noe av det samme; nemlig å tilpasse seg de nye landområdene rundt seg. I 1838, etter han hadde lest boken ”Essay on the Principle of Population” av Thomas Malthus, ble han klar over at et hvert individ måtte slåss for knappe ressurser, og at dette kunne føre til evolusjon, gjennom arv og tilpassning. Han kalte derfor denne biologiske prosessen naturlig seleksjon”. For eksempel; det finnes en øy, med en fugleart som kjemper for å overleve. Den ene arten, blir tilvalgt/velger å leve på å spise insekter. Over veldig lang tid, utvikles det da noe den trenger for å overleve i forhold til dette, derav et langt og tynt nebb til å komme seg inn i trestammer med. Den andre arten, velger/blir tilvalgt å leve på nøtter, og får et tykt og svært nebb med sterke kjever til å knuse dem med. Dette er evolusjon og utvikling for overlevelsen. Naturen luker ut artene som ikke har tilpasset seg raskt nok, og erstatter dem/gjør dem til næring for nye, sterke arter, med bedre sjanser for å overleve. Det tok Darwin tyve år å bygge opp argumenter for denne teorien, før han 27. november 1859 ga ut boken ”Artenes Opprinnelse” som ble utsolgt første dagen(1250 eksemplarer). I denne boken presenterte Darwin viktige punkter som: - At det foregår evolusjon hvor artene er forandelige, - Endringer skjer gradvis, ikke i sprang, - Arter gir muligheter for nye arter, og at – Den drivende kraften bak dette er naturlig seleksjon. Det eneste ”hullet” i boken hans var noe som ble reagert sterkt på. Darwin beviste med sikkerhet at egenskaper gikk i arv, men ikke hvordan.

 

Boken ”Artenes opprinnelse” er uten tvil en av de mest omdiskuterte bøkene noen gang publisert. Evolusjonsteorien Darwin presenterer her, står stikk i strid med skapelsesteorien som bibelen har sine etterfølgere av. ”La oss håpe at teorien ikke er sann. Og hvis den er det, la oss be om at den ikke blir viden kjent” sa hustruen til biskopen i Worcester. Mange ortodokse kristne forkastet og boikottet Darwins bok. Mer eller mindre alle var kristne, og trodde at Gud skapte liv på én dag, og at artene er uformelige. Fremdeles er det folk som mener at Gud skapte alt, ingen arter utvikler seg, menneskene levde sammen med dinosaurene, jorden ble skapt på seks dager, etc. selv om mye av det er motbevist. Likevel er det mange kristne som tror på både bibelen og evolusjonen, som en blanding.

 

Charles Darwin døde stille inn 19. april 1882 i Kent, England, og ble gravlagt i Westminister Abbey, ved siden av Sir Isaac Newton. I dag regnes Darwin som sin tids største naturvitenskapsforsker.

 

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Darwinisme http://no.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

http://no.wikipedia.org/wiki/Artenes_opprinnelse

http://modkraft.dk/spip.php?article5342

http://darwin-online.org.uk/

En rekke blader og avisartikler har også hjulpet meg med denne stilen.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil