Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ja eller nei til russ?

Ja eller nei til russ?

En tekst om russetiden.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
14.06.2010


90-kullet har nå startet sin feiring av 13års skolegang. I media blir ofte russetiden satt i negativ fokus, men av russen selv blir tiden omtalt som noe helt annet. Det og være russ er noe folk flest gleder seg til, og knuter er et interessant tema. Spesielt gutter vil imponere både jenter og gutter ved og gjøre ting de ikke ville ha gjort i en edru tilstand. Det og være med er ikke gratis, tvert i mot. Russeferden er en økonomisk dyr reise! Ungdommen maser etter økonomisk hjelp, mens foreldrene i forsvarsløs posisjon bare gjør som barna sier. Når folk tenker på russetiden, så nevner folk flest alkohol eller lignende, men hva er det egentlig perioden handler om?

 

Russetiden er en artig opplevelse for russen selv. De fleste som er negative til russ er kjedelige voksne mennesker som sitter hjemme og ser på tv hver helg. De mener at Norge skal styres etter deres meninger, og at ungdommen ikke skal få ha det morsomt. Hvorfor skal ikke dagens ungdom få lov til å ha det gøy, slik de hadde? Småbarna maser om russekort, den litt yngre ungdommen «leker» med russen, og russen selv koser seg. Det er riktignok en del uheldige hendelser som oppstår i denne tiden. Voldtekter og dødsfall er nok de største problemene, og hvordan skal vi unngå dette?


 

Russetiden handler om å ha det morsomt og kose seg. Være ute med venner og bekjente. Skaffe seg knuter og kose seg hver eneste dag. Russen må selv være med å passe på uheldige episoder og selv være våkne. Nye politisk riktige knuter er innført, og dette er en vei i riktig retning. Løvetann i lua hvis man kjøper miljøkvote til russebilen sin, og peacemerke i lua hvis man holder seg unna vold og oppfordrer medruss til å unngå vold gjennom russetiden. Russen selv føler de er satt i urettferdig lys i media, og har derfor innført et litt mer politisk knutesystem.

 

Både gutter og jenter vil imponere hverandre med å drikke mer enn de egentlig tåler. Er det da lurt å lage en russeknute som handler om slikt? Russeknute nr 9 lyder følgende: Drikk en kasse 0,33 liter på 24 timer. Det står at knuten kan være helseskadelig og ikke bør utføres for personer som ikke har hatt erfaring med alkohol tidligere. Hvis en jente på 50kg utfører dette vil hun omtrent få en promille på 6, mens en gutt på 75kg vil omtrent få 1,9. Over 3 i promille regnes som dødelig. Visepresident Janicke Lindal Berg forsvarer med at man selv må kjenne sine egne begrensninger. Hvis man ikke tåler mer enn f. eks seks øl, da drikker man ikke fire ganger så mye. Slike knuter burde bli fjernet vekk, og det burde heller ha innført andre knuter. Alle er ikke enige om hvordan knutene skal være, så det vil alltid være en diskusjon rundt disse knutene. Hvis man er syntes at en knute er meningsløs, bør man bare holde seg unna knuten.

 

Her om dagen kunne man lese i VG at en russegjeng bandt en ni år gammel jente og forlot henne. Hvem kan være så dum å finne på slikt? Denne episoden skjedde i Arendal, og russegjengen ble redd og stakk fra stedet. Den stakkars lille jenta kom seg trygt hjem senere, men var livredd etter episoden. Slike påfunn er med på å ødelegge for de selv og andre russ. Denne russegjengen har gått milelangt over streken, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt til fedrelandsvennen. Noe som folk flest er enig i!

 

Det er forsket på russefeiringen til oss nordmenn. Stephen Dobsen har forsket på russefeiringen. Han er fasinert over oppførselen til de norske elvene, og mener at russetiden er positiv for elevene selv. Dobsen mener at elvene lærer å overvinne seg selv under perioden, og at karakterene på eksamen er positive. Han mener at det er en svært nøye planlagt normløshet når de følger stegene de skal ta. Dette vil være positivt for elevene når de blir eldre også. Stephen fulgte en russegjeng over et år.

 

Sex er noe som forekommer i russetiden for folk flest. Derfor er det viktig og forstå at man kan si nei! Sammen med russen har Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik laget «Sex-vett reglene». Dette er et veldig fint påfunn på flere forskjellige måter. Hun håper at russen vil tenke seg om flere ganger før de har sex. Jenteruss er veldig redd når det gjelder voldtekt, derfor har jentene på russebussen «Camp Delta» tatt noen viktige forhåndsregler. De skal alltid gå to og to. Det viser at de selv tar ansvar, og kanskje vil flere russegjenger gjøre det samme, som vil gi et positivt resultat til slutt. Som alle vet, er det dessverre tilfeller med voldtekt. Dette er et alvorlig problem, som man bør bli kvitt!

 

Et annet alvorlig problem er dødsfallene og skadene fra trafikk. Landsforeningen for ryggmarksskade og Sunnaas sykehus laget en video hvor målet var å tydeliggjøre det at mange kjører seg selv eller andre i hjel. Filmen viser tre unge som sitter i en bil, hvor sjåføren ikke har med seg hodet og krasjer. Regissør håper filmen vil redusere antall skader og dødsfall i trafikken. Statistisk sentralbyrå viser at 225 mennesker mistet livet i trafikken i fjor, og det er 225 for mange! Kanskje vil russen tenke seg litt mer om, etter at de har sett denne filmen.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil