Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Avril Ramona Lavigne

Avril Ramona Lavigne

Stilen handler om Avrils musikk, og inneholder også en analyse av sangen "My Happy Ending".

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.06.2010

Jeg har valgt Avril Lavigne for det at hun er min absolutt favorittartist. Uansett hvilket humør du er i, kan du finne en sang som passer. Jeg vil ta for meg oppvekst, hvilke musikalske forbilder hun har vokst opp med, og hvilke sjanger hun endte opp med. Jeg vil også se på gjennombruddet hennes og karriere etter dette.

 

Den 27.sep 1984 i Belleville, Ontario ble en stjerne født. Hun het Avril Lavigne, og skulle vise seg å bli et stort forbilde for mange. Ikke bare fans, men også for andre unge artister. Hun vokste opp med familien sin i Napanee, Ontario i Canada. Foreldrene var konservative kristne, og dette preget oppveksten hennes. Den første sangen hun sang var ”Jesus loves me”, hun var da på en alder av 2 år. Det var moren som hørte det, og fra den dagen av viste hun at Avril kom til å bli noe stort. I Avrils oppvekst hørte hun mye på country og religiøs musikk. Hun lærte å spille gitar da hun gikk i kor, i den lokale kirken. Da hun var 11 år begynte hun å skrive sanger.

 

Da hun var 10 år, vant hun en konkurranse, der premien var å bli med opp på scenen og synge sammen med Shania Twain. De sang ”What Made You Say That” på konserten i Ottawa. Noen år senere ble hun oppdaget av Cliff Fabri utenfor Chapters Bookstore i Napanee. Hun signerte kontrakt med Ken Krongard da hun var 16 år. Som en følge av dette flyttet hun til New York, hvor hun skrev ferdig det første albumet sitt. Før hun som 18 åring ga det ut. Det fikk navnet ”Let Go”. Det solgte godt, og steg fort på listene. I 2003 var hun den yngste kvinnelige artisten med et nummer 1 album på UK ”Billboard listene”. På ”Let Go” var de største hittene ”Sk8er Boi”, som hun er mest kjent for, og ”Complicated”. ”Let Go” solgte ca 14 millioner eksemplarer på 6 måneder. I 2002 ble Avril nominert til 8 Grammyer. Deriblant beste sang i året og beste nye artist. Hun vant også fire ”Juno Awards” i 2003.

 

http://www.youtube.com/watch?v=ajMpx55A_nY (Link til ”Sk8er Boi”)

 

<bilde>

Et typisk Avril antrekk (ca 2002)

 

25. mai 2004 ble ”Under My Skin” gitt ut. Der skrev hun de fleste sangene sammen med Chantal Kreviazuk. Hun jobbet mye sammen med sin tidligere gitarist Evan Taubenfeld. Han viste seg å være en dyktig artist og sangskriver. Sammen har Avril og Evan skrevet for eksempel ”Freak Out”, ”Take Me Away” og ”Don’t Tell Me”. Man kan på mange måter si at Avril var mest opptatt av det negative og triste i denne perioden. Så godt som alle sangene på albumet var om trist kjærlighet. Også var jo ”Slipped Away” der. Sangen hun skrev til bestefaren sin da han døde. Den mest kjente sangen fra ”Under My Skin” er ”My Happy Ending”, som du finner på Playstation spillet Sing star pop. ”My Happy Ending” nådde første plass i Mexico og topp 10 i USA. Dette ble hennes tredje største hit der. Selv om Avril promoterte ”Under My Skin” med å reise på turne sammen med Evan, solgte den ikke så godt som ”Let Go” gjorde. Den solgte 8 millioner eksemplarer.

 

<bilde>

Et bilde som godt beskriver hvordan Avril var i 2004.

 

Det tok Avril noen år før det neste albumet kom. ”The Best Damn Thing” kom i 2007. Blant fansen er dette albumet blitt sett på som det dårligste albumet. Men det solgte bedre enn det ”Under My Skin” gjorde. Det kan hende at dette er fordi en av hennes største hiter var der. ”Girlfriend”, som regnes som en av de tre største hittene hennes. 70-talls bandet Rubinoos saksøkte Avril for å ha kopiert deres sang ”I Want To Be Your Boyfriend”. I januar 2008 trakk saken og beklagde seg. Hun og Lukasz Gottwald skrev en sang spesielt til filmen ”Eragon” som også var med på ”The Best Damn Thing”. Den het ”Keep Holding On” og ble spilt under rulleteksten. I 2008 reiste Avril på ”The Best Damn Tour”. Hun hadde konserter overalt i verden. Hun hadde oversatt refrenget på ”Girlfriend” til åtte forskjellige språk, dette gjorde at hun sang på fansens språk.

 

http://www.youtube.com/watch?v=iYj_6yote0w (Den spanske versjonen av ”Girlfriend”)

 

Avril har igjen planer om å gi ut et album. Hun sa i fjor at det skulle bli gitt ut 17.nov 2009. Men på grunn av skilsmisse mellom henne og mannen Deryck Whibley ble dette utsatt. Hun sa da at det kom til å bli tidlig 2010, og har senere sagt at det kom til å bli i juni. Siden dette har fansen ikke fått noe nærmere dato. Da hun jobbet med en kleskolleksjon til ”Alice In Wonderland”, fikk hun lyst til å skrive en sang til den. Hun gikk hjem satt seg ned og skrev ”Alice”. Tim Burton elsket sangen, og satt den inn i rulleteksten. ”Alice” er temasangen til filmen. Og ble singelen til albumet ”Almost Alice”. ”Alice” har vært på tredje plass på Yahoo Video.

 

Som tidligere nevnt var Avril opptatt av det triste i 2004 og ble mer opptatt av å være seg selv og å ha høy selvtillit i 2007. Denne forandringen kan man lett se på klærne hennes. Man snakker derfor ofte om 2002-Avril, 2004-Avril eller 2007-Avril. Hun har jo alltid vært opptatt av å være seg selv, og ikke hva alle andre forventer av deg. Dette ble forsterket i sangene og sangtekstene på ”The Best Damn Thing”. ”If you don’t like me for who I am, then you don’t like me for who I am, and all you’re gonna get is who I am.” Dette er et sitat som passer godt til Avril. Den Avril som ser ut til å komme mer og mer ut nå, er en kul sammensetning av de tidligere stilene hennes. Hun kan bruke slips, fra 2002, har farget deler av håret svart, fra 2004, og retter ikke håret så mye, fra ca 2006-2008. Hun har også fått ny klesstil, som er mindre guttejente enn den var i 2002.

 

<bilde>

Bilde fra musikk videoen til Wavin Flag

 

For Avril er det viktig at hun elsker det hun gir ut, og at hun kan stå for alt hun gjør. På grunn av dette synger hun alltid live på konserter. Det er kanskje kjedeligere sceneshow, og småsurt innimellom. Men det er ekte, og det er Avril. Mange andre artister med store flotte sceneshow, bruker ofte playback. På denne måten kan artistene hoppe rundt og synge, uten at fansen hører at de blir andpusten eller sliten.

 

Jeg har valgt å analysere sangen ”My Happy Ending” fra albumet ”Under My Skin”.

 

My Happy Ending

 

Let’s talk this over

It’s not like we’re dead was it something I did?

Was it something you said?

 

Don’t leave me hangin’

In a city so dead

Held up so high

On such a breakable thread

 

Pre-chorus

You were all the things I thought I knew

And I thought we could be

 

Chorus

You were everything, everything

That I wanted

We were meant to be, supposed to be

But we lost it

All of our memories so close to me

Just fade away

All this time you were pretending

So much for my happy ending

So much for my happy ending

 

You’ve got your dumb friends

I know what they say

They tell you I’m difficult

But so are they

But they don’t know me

Do they even know you?

All the things you hide from me

All the sh*** that you do

 

Chorus

 

It’s nice to know that you were there

Thanks for acting like you care

And making me feel like I was the only one

It’s nice to know we had it all

Thanks for watching as I fall

And letting me know we were done

 

Chorus (2X)

 

So much for my happy ending

So much for my happy ending

 

Teksten handler om et forhold mellom en gutt og en jente. Jeg personen står alene, etter at gutten valgte vennene sine istedenfor henne. Det er ikke så veldig god, stor og utbroderende poesi i teksten. Et eksempel på dette er ”I know what they say, they tell you I’m difficult, but so are they”. Det at det ikke er så god poesi i teksten, kan gjøre at lytteren forstår teksten bedre. Og at den betyr mer for dem enn det den ville ha gjort om det var mye og utbroderende poesi. I sangen er det typisk rockemusikkinstrumenter. Det er mye gitar, trommer, bass og piano. Det er også noen strykere. Gitaren ligger langt fremme i lydbilde. Dette er med på å forsterke frustrasjonen og sinnet. Det første verset i sangen er det veldig rolig og stille, når refrenget kommer spiller det opp og gitarene slår inn. Til andre vers roer det seg ned igjen, men ikke fult så rolig som på første vers. Denne metoden forsterker budskapet i teksten, og gjør det sterkere, enn om det hadde vært full fres hele tiden. Musikken understreker teksten og gir teksten en kraft som den middelmådige poesien ikke klarer alene. Du er ikke i tvil om Avrils følelser etter å ha hørt sangen. Og det er lett for andre med samme erfaringer å synge med og kjenne seg igjen

 

Avril er vanskelig å putte i en bås, og si at sånn er musikken hennes. På grunn av dette har hun blitt plassert innen mange forskjellige stiler. Jeg ville ha plassert henne som pop/rock. Fordi hun på mange måter er pop, men at det er mer rockete enn det for eksempel Britney Spears er. Mange mener at Avril var et frisk pust for musikken i 2002. Hun var annerledes, og råere enn alternativene. Hun har vært til inspirasjon for artister som Miley Cyrus, The Jonas Brothers, Miranda Cosgrove, Selena Gomez og mange andre. Derfor er disse artistene like på noen områder, men jeg synes, og vil alltid synes, at Avril er den beste. Hun er mer ”ekte” på en måte. Hun skriver sangene sine selv, og har bygd opp sin egen karriere uten hjelp fra et Tv-show eller en annen artist. Hun har ikke tatt mange operasjoner for å bli penere, og hennes største ønske er å skrive sanger og å spille de for andre.  Og å inspirere unge mennesker til å gjøre det de vil, og ikke hva alle andre forventer at de skal.

 

 

Kilder:

www.avrilbandaids.com

www.avrillavigne.com

www.youtube.com

CD cover

Sangtekster

Avril Lavigne kalender

http://en.wikipedia.org/wiki/Avril_Lavigne

http://www.youtube.com/watch?v=c17f6jQulcY (Sangen”My Happy Ending”)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil