Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Buddhismen

Buddhismen

Et foredrag om buddhismen.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.05.2010
Tema
Buddhisme


 

Gjenfødelse.

AMALIE

Innledning.

 

Det finnes fem store verdensreligioner: hinduismen, buddhismen, islam, jødedommen og kristendommen. Religion er et trossystem. De fleste knytter ordet religion til troen på en gud, en vilje eller kraft – et eller annet overnaturlig som har makt over tilværelsen. Men noen religioner tror på én gud. Det kaller vi monoteisme. I andre religioner møter vi flere guder. Det kaller vi polyteisme. I noen religioner tror en at gud gjennomstrømmer hele virkeligheten, det omtales som panteisme. Det er vanskelig å si om hinduismen er monoteistisk eller polyteistisk religion fordi det finnes over millioner guder, men alle disse er et utrykk for den ene guden Brahman. Dette gjør at den er vanskelig å plassere. Buddhismen har ingen guder så er verken monoteistisk eller polyteistisk.

 

I denne oppgaven skal ta for meg hinduismen og buddhismen og sammenligne disse to


Problemstillingen min er: hva er forskjellen mellom hinduismen og buddhismen, og hva skille disse to fra de vestlige religionene?

 

 

VILDE

I buddhismen kalles menneskets frigjøring Nirvana. Nirvana betyr ’utslokning’. En buddhist som har oppnåd nirvana kan velge å bryte ut av samsara å gå inn i det som kaller parinirvana og unngå å bli gjennfødt. For å oppnå nirvana må all hat, uvitenhet og grådighet være slukket i ens sinn. Buddah mente at veien til nirvana var å følge den åttte delte vei.

 

AMALIE

De fleste hinduer ønsker også å unngå å bli født på nytt. I hinduismen betyr derfor frelse egentlig det samme som å bryte ut av rekken av gjenfødsel. Det kalles Moksha. Det er flere måter å oppnå Moksha på, men den vanligsete er å tilbe en gud eller en gudinne. Hinduer kan også bryte ut av gjenfødsel ved å dø i den hellige byen Varanasi. Når de bryter ut av gjenfødsel blir sjelen deres (atman) ett men verdenssjelen (Brahman).

 

AMALIE

Ettersom buddhismen vokste frem i india, levde den side om side med hinduismen.

De to religionene har påvirket hverandres ideer om liv etter døden, og i buddhismen finner vi derfor langt de samme tankene om karma (virkningen av handlingene dine) og samsara (gjenfødsel).

 

 

VILDE

Karma er likt i begge religionene. Karma er virkningen av dine handlinger. Det du gjør får konsekvenser for hvordan det kommet til å bli ditt neste liv.

 For å få god karma må man gjøre gode gjerninger.

 

 

AMALIE

 

Dharma i buddhismen er buddhas lære. Dharma i hinduismen er en viktig tanke som forklarer at alt i verden har sin plass, og at det finnes en evig orden i hele tilværelsen. Den viser seg i natur, universet blant mennesker og alt levende på jorda. Mennesker må hjelpe til og alle har derfor sine plikter som de må utføre for at verdensordenen ikke skal bli ødelagt.

 

VILDE

Buddhismen finnes det ingen tro på en skapende eller frelsende gud. En buddhist ser ikke på Buddha som en gud, men som en stor og betydningsfull lærer. Å være buddhist inneværer å slutte seg til ”de tre juveler”, som er Buddha, læren hans Dharma og hele det buddhistiske samfunnet Sangha.

 

AMALIE

 

Hinduismen

I hinduismen finnes det mange millioner guder og gudinner, men alle er er egentlig bare utrykk for den ene guden Brahman. Dette gjør at det er vanskelig å si om den er en monoteistisk, eller polyteistisk religion. Så tilber en hindu Vishnu, Shiva, eller gudinnen Durga, tilber han eller hun altså guden Brahman. Blant de mange gudene i hinduismen er det som oftest Vishnu og Shiva som blir tilbedt.

 

VILDE

 

Buddhistenes hellige skrifter er: kaldt de tre kurver (dette er de kaldt fordi de er delt inn i tre deler): kurven med regler(inneholder regler for munker og nonner), kurven med ledertråden(forteller fra buddah liv og taler han holdt mens han levde) og kurven med den høyelære(forklarer buddahs taler og hva de dreide seg om). Disse tre kurvene er også kaldt ’Tripitaka’. De tre kurvene er skrevet på ett språk som kalles pali og er i slekt med hinduenes hellige språk Sanskrift.

 

AMALIE.

 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil